TEST: Smarte lyskilder fra Ledvance begejstrer hele familien

Ledvance har sendt en række smarte lyskilder og lamper på gaden. Jeg har testet flere af dem, og de er vildt sjove at lege med - omend der også er enkelte ting der halter

Belysning behøver ikke være kedelig, og smarte lyskilder er da heller ikke helt ukendte. Philips har deres Hue, Ikea deres smarte pærer og listen fortsætter.

Men nu har Ledvance introduceret en serie af smarte lyskilder, og de kommer i forskellige tilslutningsformer, bluetooth, WiFi og ZigBee.

Jeg har fået en kasse af de nye lyskilder, alle i WiFi-versionen, og sammen med min datter har jeg lavet en lille video, hvor vi kigger på nogle af produkterne, og også sætter et par stykker op på hendes værelse.

Natacha og jeg kigger på Ledvance-produkter.

Lidt om produkterne

Jeg skal ikke komme ind på de enkelte produkter her – de fungerer alle på samme måde, og styres alle fra samme app.

Men en generel betragtning er på sin plads. Ledvande, der forresten er en del af Osram, har en imponerende bred portefølje af smarte produkter. De har halogen-kilder, fleksible lysbånd, både til brug inde og ude, de har floodlight, lamper, lyskilder med forskellige fatninger og former, og listen fortsætter – du kan læse om alle produkterne her.

Det næste er tilslutningen af produkterne. I dette tilfælde testede jeg WiFi-versionen, og produkterne er super lette at sætte op. Så snart du tilslutter dem strøm, begynder de at blinke, og derefter kan de findes i app’en (som jeg kommer til om lidt).

Eksempler på Ledvances lyskilder.

De lamper jeg har haft til test skal have stor ros – de er utrolig flotte, og giver et fantastisk godt lys, og det er altså fedt at jeg kan styre dem fra en app.

Ledvance har to forskellige versioner af de fleste produkter. Dels en version der kan kan styres både i det hvide spektrum, og også vise alskens forskellige farver. Og så har findes de også i en version, der udelukkende kan justeres i det hvide spektrum – fra en varm hvid til en kold hvid.

De har også smarte stikkontakter, spotlys til haven og fjernbetjeninger der kan styre lyset. Den sidste bliver dog koblet til en enkelt enhed, så jeg er ikke helt sikker på, hvor brugbar den er i et hjem med masser af smarte lyskilder fra Ledvance.

Lidt om app’en

Men det vigtigste er dog den app der styrer systemet. Når du først har oprettet dig hos Ledvance, kan du logge ind på app’en og herfra tilføje, styre og programmere enhederne.

Det første er meget let, og der er heller ikke de store problemer i at styre enhederne. Det er meget intuitivt, som du også kan se i videoen, hvor min datter viser, hvor let det er.

Du kan opsætte scener, f.eks. nat, arbejde og så videre. I disse scener kan du få dine lyskilder til at skifte farve og lysintensitet i et mønster som du bestemmer.

Eksempel på lyskilder fra Ledvance.

Du kan også sætte dine lyskilder til at vække dig om morgenen ved langsomt at tænde for lyset, og med visse lyskilder – jeg kan ikke rigtigt se et mønster i hvilke, kan du også sætte biorytmer op. Det betyder at dine lys følger døgnrytmerne, så du bliver vækket om morgenen, får et passende lys i løbet af dagen – som passer til lysniveauet – og om aftenen bliver lyset dæmpet for til sidst at blive slukket når det er tid til at gå i seng.

Den sidste funktion jeg skal nævne er, at du kan sætte app’en til at lytte til musik, og når den har identificeret musikken, så vil dit lys forsøge at matche musikken i farve og rytme – det er specielt godt på børneværelset, kan jeg godt røbe.

Endelig så kan du tilføje familiemedlemmer til dit hjem, så du ikke er den eneste der kan styre hjemmets smarte enheder.

Alt i alt er app’en ret avanceret.

Her bliver det besværligt

Men træerne vokser ikke ind i himmelen. For app’en har også sine udfordringer. Der er en mulighed for at sætte rutiner op, der så igen skal danne grundlag for en vis form for automation.

Men jeg har ikke helt gennemskuet hvordan jeg får det til at virke. Det virker til at der kun er ganske få ting jeg kan få systemet til.

Jeg ville f.eks. godt kunne tænde og slukke for et helt rum med en enkelt knap – det kan jeg så ikke finde ud af. En af mine lamper bruger 3 lyskilder, og det betyder at jeg skal slukke dem en ad gangen. Det betyder at jeg ofte bare bruger kontakten, og så virker programmeringen jo ikke længere – for nu er der ikke strøm på.

Eksempler på lyskilder fra Ledvance.

Jeg ville også gerne kunne få lyset til automatisk at slukke i udvalgte rum når jeg forlader matriklen, men geofencing er ikke en del af systemet, og det er lidt surt.

Endelig er der en betragtning som gik op for mig efter et par dage med lyskilderne. Nemlig at det godt kan gøre livet lidt mere besværligt – for hvor ofte hiver du din smartphone op og tænder din app for at tænde lyset i stuen? Det er bare langt hurtigere at tænde på kontakten ved væggen.

Men, som jeg fandt ud af, hvis jeg bruger kontakterne normalt i løbet af dagen, og bare husker at slukke om aftenen på app’en, så har jeg alle de fede funktioner tilgængelig.

Man skal lige tænke sig om, men så kan det altså godt virke. Jeg tænker at kombineret med en rumføler, og en lettere programmering af automatisering så ville systemet virkelig kommer helt op og ringe.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Jeg er vild med systemet på så mange måder. Det er for det meste let at arbejde med, og det er kun ganske få steder jeg mangler lidt – f.eks. en lettere måde at programmere systemet på.

Men det virker godt, det giver et fantastisk lys, og det er superfedt at jeg kan blive vækket med lys, og at det kan følge døgnrytmerne.

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er et billigt system. En lampe kan hurtigt koste over 1.200 kroner, og lyskilderne er koster fra 100 kroner og op.

Men de holder længe, sparer på strømmen og virker.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?