TEST: Let intelligent belysning fra Geeni

De smarte lyskilder fra Geeni, Lux og Prisma, gør det let at styre lyset i hjemmet både i farver og som almindelige lyskilder. De er lette at bruge, men de mangler lige en enkelt lille ting

Geeni Lux og Prisma Geeni Lux og Prisma

De fleste intelligente lyskilder jeg har prøvet kræver en såkaldt hub – en ’dims’ du slutter til din router, hvorefter du så kan styre f.eks. Philips Hue via deres app.

Men de smarte pærer fra Geeni kræver ikke nogen hub, alt er inkluderet i selve lyskilden, og det er noget jeg sætter stor pris på. Der er ved at være godt fyldt op ved min server, så jo færre dimser jeg skal slutte til desto bedre.

Jeg har testet to forskellige lyskilder fra Geeni, deres Lux og deres Prisma. Lux er en traditionel hvid lyskilde, mens Prisma lyser i såvel farver som i hvid.

Let opsætning

Fordi der ingen hub er til Geeni, så er alt du skal gøre at skrue lyskilden i fatningen og hente Geeni-app’en. Så snart der kommer strøm til lyskilderne begynder de at blinke (første gang du tænder for dem altså), og derfra skal du bare tilføje dem i app’en.

Det går både hurtigt og let, og så kan du ellers gå i gang med at lege med alle de funktioner som Geeni tilbyder dig.

Lige når du har tilføjet lyskilderne kan du skifte navn på dem, og det kan være en rigtig god idé, for med flere lyskilder i huset, kan det hurtigt blive uoverskueligt ellers.

Da en af de lamper jeg har testet dem i kræver to lyskilder, var det første jeg ledte efter, muligheden for at gruppere dem, så jeg kan styre begge på en gang. Det giver jo ikke så meget mening hvis jeg skal ind og justere to lyskilder for at styre en lampe.

Det tog lidt tid, men under fanen ’more’ fandt jeg muligheden ’Create Group’, og her kunne jeg slå lyskilderne sammen. Det var også her jeg kunne opdatere firmware i lyskilderne og ikke mindst dele styring af enhederne med andre (hvilket kan være væsentligt i et hjem med flere beboere).

Geeni Prisma 1050

Geeni Prisma 1050

Alt det spændende

Men helt ærligt – det spændende er når du vælger en af lyskilderne så kan du styre dem. Udover at tænde og slukke dem, så kan du blænde op og ned for lyset, du kan vælge farvetemperatur og med Prisma lyskilder kan du også ændre farverne på lyset.

En af de andre funktioner, og den jeg nok blev mest glad for, var ’Scene’, hvor jeg kunne gå ind og vælge f.eks. ’Night’, ”Soft’ eller ”Reading”. Lyset tilpasser sig så og det er faktisk ret skønt at kunne tilpasse lyset til forskellige situationer.

Du har også mulighed for at justere en af de faste indstillinger, så de passer præcist til dit behov.

Du kan tilføje en timer til lyset, og så er der også en mulighed for at vælge en slags ”hvad nu hvis”, og fra hovedmenuen kalder de også det for ”’Scenes”. Fra start er der fire:

Back Home, Leave Home, Good Morning og Good Night. I de scener kan du få udstyr fra Geeni (i mit tilfælde lyskilderne), til at gøre bestemte ting som følge af bestemte hændelser.

Men her bliver det lidt underligt for mig. For jeg kan ikke indstille noget om geofencing, så Back Home og Leave Home må være kodet i app’en til at være når man er på samme netværk, for ellers kan jeg ikke lige se, hvordan de virker.

Jeg kan heller ikke indstille noget her om en tidsparameter, så Good Morning og Good Night kan kun stilles efter solopgang og solnedgang – og det bestemmes igen ikke af dig selv, men af information om, hvor du måtte befinde dig i verden.

Resten af de betingelser jeg kan sætte op er at de kan reagere på temperatur, luftfugtighed, vejret, luftkvaliteten og andre Geeni’enheders tilstand. Og da jeg aldrig tænder eller slukker lys som reaktion på temperatur eller luftfugtighed så undrer de betingelser mig altså ret meget.

De fire standard scener kræver så heller ikke nogle betingelser, men hvis jeg laver en ny ville det være rart at kunne sætte en op der f.eks. siger at lyset skal tænde efter kl. 18, hvis der er et af husets familiemedlemmer hjemme.

Men det lader sig ikke gøre, og det savner jeg.

Overblik

Samlet set er jeg glad for Geeni, også selvom der er lidt huller i app’en. Lyskilderne har et godt lys, det er sjovt at lege med farver i Prisma, og Lux selv har et godt og behageligt lys, og her gælder det også, at du kan justere farvetemperaturen og styrken.

De findes i forskellige lysstyrker og det påvirker naturligvis prisen, men i forhold til andre LED lyskilder, så er de faktisk ikke så voldsomt dyre.

Geeni Lux 1050

Geeni Lux 1050

Naturligvis koster de mere end en traditionel lyskilde. Men de skulle gerne holde meget længere og du har mange muligheder.

Jeg håber meget at Geeni får en bedre version af app’en, for den mangler lige de sidste par detaljer som jeg savner.

Produktinformation

  • Produktnavn: Geeni Lux/Prisma
  • Producent: Geeni
  • Produkttype: Lyskilder i hvid/farver
  • Fatning: Stor fatning
  • Lysstyrke: fra 450 lux op til 1.050 lux
  • Pris: Set til priser fra 160 kroner alt afhængig af type og lysstyrke
  • Se mere hos Geeni

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Geeni lyskilderne er gode og gør hvad de lover. Men jeg mangler flere muligheder for programmering i app’en. Derudover så savner jeg at de også kommer i små fatninger.

God belysning og dejligt med de mange muligheder for at indstille lys og lysstyrke. Jeg tror dog at jeg på sigt kommer til at bruge dem som traditionelle lyskilder, og at brugen af app’en kommer til at blive mere og mere sjælden.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2093 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?