TEST: Nokia 8 Sirocco – Nokia viser at det godt kan

Med Nokia 8 Sirocco viser vores finske venner, at de faktisk godt kan lave en flot, elegant og god smartphone. Prisen er ganske vist også røget i vejret, og ydelsen kunne have været bedre, men jeg er meget tilfreds med Nokia 8 Sirocco – den viser at Nokia er på vej tilbage

Nokia 8 Sirocco. Foto: Lars Bennetzen

Det er ikke fordi Nokia 8 Sirocco er en stor mobil. Faktisk har Nokia valgt at producere deres flagskib som en 5,5” mobil, og det kan der være rigtig mange gode årsager til. Ikke mindst at den størrelse stadig er den der sælger bedst i butikkerne.

Med Nokia 8 Sirocco har Nokia så også valgt at gå ’all in’ på kvalitet og design. Væk er det kantede design som Nokia 6.1 og Nokia 7 Plus har, ind er kommet et tyndt design med afrundede sider og en vildt flot skærm der i stil med Samsungs mobiler, går rundt om kanten.

Mobilen kan stadig føles lidt kantet at have i hånden, og det skyldes i høj grad, at den nu har fået en spids kant, men der går ikke længe før du har vænnet dig til at bruge mobilen, og så virker den ret naturlig i hånden – ikke mindst takket være den relativ ringe størrelse.

Den flotte QHD skærm har en opløsning på 1.440 x 2.560 og det ses, en superflot skærmopløsning med et vildt skarpt billede. Jeg er ret vild med skærmen på Nokia 8 Sirocco. Og det samme gælder for responsen – den er lynhurtig når du scroller eller taster på den –virkelig en fed skærm.

Fingeraftryksscanneren er også placeret perfekt på bagsiden, så den er let at tilgå – jeg er en fan her, ikke mindst fordi den bare virker hver gang – og hurtigt.

Hvor Nokia dog taber bolden er omkring de fysiske knapper på mobilen, altså tænd/sluk knappen og volumenknappen. De ligger så dybt på mobilen at det er svært at betjene dem, og det irriterede mig ret meget under testen.

Dejlig rent interface

Nokia har valgt et meget rent Android interface. Selv kalder de det for Android One, men det ligner en meget ren Android, hvilket er skønt at se. Ikke så mange dikkedarer – Android som det er ment.

Her har Nokia også deres all-ways on display der konstant viser klokken og om der er notifikationer som du skal være opmærksom på. Jeg kan rigtig godt lide måden mobilen ser ud på når den er slukket.

Ganske fin ydelse

Selvom Nokia 8 Sirocco ikke spurter igennem vores benchmarks, så lægger den sig stadig godt oppe i feltet, og yder faktisk lige så godt som Huawei P20. Det er slet ikke tosset, men omvendt så koster mobilen også lige en lille tusse mere, altså omkring 5.600 kroner, og det trækker jo så lidt ned.

Du kan uden problemer spille 3D-spil på Nokia 8 Sirocco, jeg oplevede ingen hakken ved selv ret tunge spil, og den reagerede med det samme når jeg skruede op og ned for lyden under spil. Klart en mobil med pænt mange hestekræfter.

Som jeg skrev før, så er fingeraftryksscanneren ret hurtig, og omkring adgangskontrol, så ærgrer det mig bare at der ikke er ansigtsgenkendelse på mobile – det ville virkelig have givet den markant flere point i testen.

Et ok kamera

Hvor jeg så blev lidt overrasket er når det kommer til kameraet. For billederne fra Nokia 8 Sirocco er ikke ret meget bedre end for Nokia 7 Plus, og det undrer. Folk bruger deres mobil til at tage billeder med, og de gør det tungt. Hvis du som producent af mobiltelefoner skal have fat i markedet, så skal du altså satse på et godt kamera.

Det er ikke fordi den tager dårlige billeder, men den er bare ikke ret meget bedre end Nokia 7, og jeg havde forventet mere her.

Den har stadig to linser, men det ændrer ikke ved at billederne stadig godt kunne været bedre. Farverne er en anelse livløse og billederne kunne godt have stået bedre, taget i betragtning at mobilen koster over 5.000 kroner.

Igen – billederne er ikke dårlige, men sammenlignet med andre mobiler i testen, er de ikke gode nok.

Den tager ganske fine videoer og har en god billedstabilisering, men igen kunne jeg godt have tænkt mig bedre farver og skarpere optagelser.

Men Nokia har dog sikret at kameraet er hurtigt, og det er dejligt. Den kan faktisk tage ganske skarpe billeder af objekter i bevægelse, så du skal nok komme hjem med skarpe billeder, når datteren eller sønnen har været til sportsstævne i weekenden.

Kamerainterfacet er også ret enkelt, der er ikke de store muligheder, men som med Nokia 6.1 og 7 Plus kan du tage et billede med både front- og bagkamera på samme tid. Og du kan vælge om det skal være to billeder der placeres oven på hinanden, eller om det skal være et ’billede i billede’.

Sjov effekt, men lige hvad du skal bruge den til ved jeg ikke.

Der er slow motion i Nokia 7 Plus, men ikke super slow motion, og det er altså ikke helt lige så sjovt at lege med.

Når det kommer til nattebilleder, så kaster Nokia 8 Sirocco virkelig håndklædet i ringen. Der kan den bare ikke være med. Billederne bliver grynede og uskarpe, og ikke noget der kan bruges. Her skuffer Nokia 8 Sirocco altså.

Produktinformation

 • Produktnavn: Nokia 8 Sirocco
 • Producent: Nokia
 • Skærm: 5,5″ QHD, OLED, opløsning 1.440 x 2.560
 • Cpu: Qualcomm® Snapdragon™ 835 mobilplatform, Octa core (4 x 2,36 GHz Kryo + 4 x 1,9 GHz Kryo)
 • Forbindelser:  802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth® 5.0, Jackstik til hovedtelefoner
 • Bagkamera: 12 MP vidvinkel (2L7, 1,4 um, 2PD, f/1,7, FOV 78,2″) + 13 MP tele (3M3, 1,0 um, f/2,6, FOV 47,3″), dobbelttone blitz
 • Frontkamera: 5 MP, S.LSI 4E8, 1,4 mikrometer, skærmblitz
 • Batteri: 3.260 mAh
 • Hukommelse: 6 GB LPPDDR 4X, 128 GB, USF 2.1
 • Dimensioner: 140,93 x 72,97 x 7,5 mm
 • Vægt: Ikke angivet
 • Pris: Set til 5.600 kroner
 • Se mere hos Nokia

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

Jeg kan som udgangspunkt rigtig godt lide Nokia 8 Sirocco. Men prisen hænger ikke sammen med det du får i mobilen. Kameraet kunne være bedre og ydelsen lige så.

Men helt overordnet så viser Nokia med deres nye flagskib, at de er på vej tilbage. Mobilen er veldesignet, og ser meget eksklusiv ud. Nu mangler vi bare at de får prisen ned, eller ydelsen og kameraet op i samme liga som deres konkurrenter.

Læs også:

Nye smartphones, nyt OS. Sig hej til KaiOS Navnet på mobilerne bliver Energizer, (ja som i Energizer bunny), og de retter sig mod det såkaldte ’entry-level’ marked. Altså de brugere der ønsker ...
TEST: Samsung Galaxy S9 – en virkelig fed smartpho... Det føles lidt underligt at stå med en smartphone på 5,8” og konstatere at den hører til blandt de mindste i testen. Men det er virkeligheden for Sams...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2126 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?