Test: Sportsheadset – når god lyd ikke er nok

Vinterfedtet skal smides. Træningen forløber bedst med musik i ørerne. Har du det sådan, tænker du måske, at lyden er den vigtigste, når du er aktiv, men når det kommer til headsets, du kan træne med, er der noget, som er endnu vigtigere

© 2015 IB Photography Limited

Foråret er til at skimte. Løbeskoene findes frem fra det bagerste af garderobeskabet. For sylfiden kan jo ikke slange sig på stranden uden at være lidt i form, mens strandløvens muller skal pumpes op, efter de har været i hi under den uldne vintersweater.

Om du har i sinde at komme i form til sommerens scoretur i det fri, eller om du blot vil i form, hjælper det ofte at have sin musikalske makker i ørerne, når der skal performes. Har du det ligesom os her på redaktionen, kan træningen virke længere uden musik i ørerne til at holde tempo og gejst oppe. Vi er ikke glade for at løbe, og lyden af metalvægte, der rammer hinanden i fitnesscenterets store, åbne lokaler virker monoton. I med det gode headset og der skal pumpes basrytmer.

P1

Da vi får Plantronics BackBeat GO 3, Philips SHQ7900 og Jaybird Freedom ind ad døren, dukker spørgsmålet op i tankerne.

For selv om alle tre headsets er designet til aktiv livsstil, er det langt fra givet, at de passer til vores præferencer. For hvordan sidder de?

Træningsheadsettet skal jo ikke ryge ud af ørerne, når du spæner derudaf, ligesom det heller ikke skal presse så meget i dine ører, at du oplever ubehag. Det vigtigste et træningsheadset kan gøre er at sidde ordentlig og solidt i øregangene. Hvis det ikke gør det, er lydkvalitet og smarte funktioner fuldkommen underordnede.

Funktioner og tilbehør

Headsets til træning byder i dag ikke kun på lyd eller en simpel fjernbetjening, hvorfra du kan bladre mellem numre eller justere lydstyrken. Funktioner er der nok af efterhånden.

J3

BackBeat GO 3, SHQ7900 og Freedom har alle mikrofoner indbygget til telefonopkald, og alle er som minimum sved og vandafvisende. Du forbinder dem til din telefon eller musikafspiller via Bluetooth, og så har alle modeller et stilfuldt hylster til opbevaring, men det er netop hylster, hvor Plantronics og Jaybird sprinter hurtigere end Philips.

PS1

Både BackBeat GO 3 og Freedom har opladere i deres hylstre, der kan forlænge batterilevetiden.

Vores venner hos Plantronics elsker folk på farten. BackBeat GO 3 har op til 6,5 timers musikafspilning på en opladning, men et fuldt opladt hylster sikrer op til 13 timers ekstra musik i ørerne – i tilfælde af du cykler langt eller er på vandretur i ødemarken.

Jaybird prøver noget andet. De har smækket et lille, løst batteri med i deres hylster, som kan monteres på Freedoms fjernbetjening.

Headsettet har en batterilevetid på op til fire timer, og det løse batteri leverer yderligere fire timers levetid, cirka. Ulempen ved Jaybirds ekstra batteri er dog, at det virker kluntet og tungt at have monteret, når du er aktiv – batteriet har det med at banke mod din kind.

J2
BackBeatGO3 White in Case

Går du efter lang batterilevetid, er BackBeat GO 3 en klar favorit, da SHQ7900 har op til 6,5 timer på en opladning. Omvendt er Philips SHQ7900 betydeligt billigere end sine to rivaler. Alle tre headsets oplades med et mini USB-kabel.

Alle tre modeller har forskellige ear buds i flere størrelser, men SHQ7900 har et bredt udvalgt af ørebøjler og vinger, mens Freedom har tre par vinger i forskellige størrelser. Du får med andre ord muligheden for at tilpasse headsettet til dine ører.

PS2
P3
J1

Hvor godt sidder de?

Komfort er omtrent så subjektiv som hovedfacon og kropsbygning. Nogle foretrækker, at ørepropperne går et stykke ind i øregangen for at lukke omverdenen ude, mens andre foretrækker, at øretelefonerne kun lige sidder i kanten af øregangen. Andre kan ikke fordrage ørebøjler, fordi de irriterer ørerne. Kend dine præferencer før du køber.

Plantronics BackBeat GO 3 går langt i øregangene, og de lukker af for en stor del af baggrundsstøjen, så du kan fokusere på din træning. Vi oplever dog, at der opstår en smule vakuum i øregangene fra tid til anden, som er ubehageligt, men så er det ud med ørepropperne i nogle få sekunder for at lette trykket.

BackBeat GO 3 sidder godt i ørerne, hvis du blot har en t-shirt på. Har du halstøjklæde eller en jakke med høj krave på, kan du risikere, at ledningen skubbes, og ørepropperne ryger ud.

Her savner vi en kraftigere ørebøjle eller vinge, der kan monteres, så headsettet ikke har så let ved at falde ud.

P4

Fordi ørepropperne ikke sidder supergodt fast i ørerne, laver Plantronics en fejl i deres promovideoer på headsettets hjemmeside, hvor der er en film med en mand, der udøver en mellemting mellem carpoeira og parkour – uden BackBeat GO 3 falder ud. Vores egen lille ”ekstrem” test af komforten, bød ikke på samme oplevelse:

Skal du cykle eller løbe uden noget om halsen, er BackBeat GO 3 et helt fint headset, men vi kan ikke anbefale det til sport, hvor du laver kraftfulde og hurtige bevægelser.

Philips SHQ7900 er til dig, der ikke kan lige at have noget i ørerne, da det kun lige sidder i kanten af øregangen. Vi fandt den bedste komfort med ørebøjlerne, men vi havde svært ved at høre musikken, fordi der var alt for meget baggrundsstøj, som slap igennem. Cykler du er det ikke noget problem at holde ørepropperne fastspændte i ørerne, men så snart du begynder at løbe, eller lave 360 graders cirkelspark, hopper ørepropper ud, og de hænger og flagrer ved øret – kun fastholdt af ørebøjlen. Så er det lige gyldigt, at headsettet understøtter noise-cancelling, som kun virker, når ørepropperne sidder inde i ørerne.

Vi forstår heller ikke helt, hvorfor Philips mener, det er nødvendigt med et batteri i midten af ledningen, som kan monteres i nakken af din t-shirt med en magnetisk klemme.

Givet, du slipper for at batteriet skal hænge og dingle på nakken af dig, men hvor ikke bare smække batteriet ind i fjernbetjeningen eller ørepropperne, som de fleste andre fabrikanter gør? Drejer du hovedet hurtigt, ryger batteriet af magnetklemmen alligevel, hvormed funktion er fuldkommen overflødig.

Jaybird Freedom er, som det eneste af vores tre testheadsets, udstyret med relative stive vinger, der sidder fast i dine ører, mens ørepropperne når et lille stykke ind i øregangene – dermed er du dobbelt sikret, hvis du vælger at montere vingerne til Freedom.

PS3

Resultatet er, at du har et headset, som lukker godt af for omgivelserne, mens du kan slås, løbe og ryste nok så meget på hovedet, men det ryger ikke ud.

J4

Komforten er dog en anelse begrænset af, at vingerne kan irritere dine ører efter noget tid, fordi de presser ind i huden. Vi finder dog, at Freedom er de bedste at træne med, fordi de sidder godt fast, og lukker det meste baggrundsstøj ude.

Lydkvalitet

Jaybird har udviklet en app, der skal sikre, at du kan skræddersy din egen lydoplevelse med Freedom i ørerne. App’en er dog lettere overflødig, eftersom du kan justere lydindstillingerne inde i indstillingsmenuen på din smartphone – og nå stort set samme resultat.

Freedom har en lidt for kraftig diskant, der gør lyden en anelse metallisk. Til gengæld får du rigtig mange mellemtoner med, hvilket er ganske imponerende for et headset.

Har du held med at få SHQ7900 til at sidde godt fast i ørerne, vil du opleve en god bas, tilpas diskant og enkelte mellemtoner. Problemet er blot, at headsettet sidder for løst til, at du konstant kan nyde det balancerede lydbillede. Det meste af tiden går bassen af ballonen, og du ender med, at diskantens toner dominerer, fordi de trænger klarest igennem. Lidt af en skam da Philps faktisk leverer rigtig god lyd gennem øretelefonerne – de skulle bare sidde bedre fast.

Plantronics leverer den bedste lydoplevelse. BackBeat GO 3 har et meget passende basniveau, som sikrer god bund i dine elektroniske numre. Et lille klagepunkt er dog, at diskanten træder en anelse i baggrunden, hvormed enkelte mellemtoner går tabt. Ikke desto mindre er det i småtingsafdelingen, og vi er yderst glade for, at BackBeat GO 3 kan levere en god fornemmelse for rumklang og dybde i tonerne. Celloens dybe klang nærmest runger ud igennem ørepropperne.

P5

Kend dit behov!

Vores klare anbefaling er, at du gør op med dig selv, om du kan lide at have noget i ørerne eller ej. Kan du ikke, bør du vælge Philips SHQ7900. Givet, headsettet sidder lettere løst i dine ører, men du kan samtidig høre, hvad der sker i miljøet, når du motionerer. Vil du gerne lukkes inde af et headset som sidder godt fast og samtidig er komfortabelt, bør du vælge Jaybird Freedom, som du kan bruge, når du laver kraftigere bevægelser end at træde i pedalerne eller løbe en tur.

Går du til gengæld efter den bedste lyd, er der ingen tvivl om, at Plantronics spurter fra feltet. Her lever det hæderkronede lydfirma op til sit renomme, fordi BackBeat GO 3 presser mere og bedre lyd ud af et par ørepropper, end man kan tillade sig at forvente.

Produktinformation SHQ7900

 • Navn: SHQ7900
 • Producent: Philips
 • Vægt: 23 gram
 • Batterilevetid: Op til 6,5 timer
 • Ekstra batteri: Nej
 • Forbindelse: Bluetooth
 • Svedafvisende: Ja
 • Set til: Kr. 586
 • Mere information hos Philips

Bedømmelse SHQ7900

Samlet vurdering 65%

Philips SHQ7900 er det billigste headset i vores test, men det er også det, der sidder mest løst i ørerne, hvilket er til gene for os, der kan lide af have noget i ørerne, der lukker af og sidder fast, når vi træner. Hatten af for Philips fordi de prøver at tænke nyt i forhold til batteriet, der kan monteres i nakken af din t-shirt, men det virker bare ikke ordentligt i en træningssituation, hvor du drejer hovedet fra side til side. Ydermere er det svært at få den fulde glæde af et eller flot og balanceret lydbillede, da headsettet ikke sidder ordentligt i ørerne.

Produktinformation BackBeat GO 3

 • Navn: BackBeat GO 3
 • Producent: Plantronics
 • Vægt: 19 gram
 • Batterilevetid: Op til 6,5 timer
 • Ekstra batteri: Ja, op til 13 timer
 • Forbindelse: Bluetooth
 • Svedafvisende: Ja
 • Set til: Kr. 1.224
 • Mere information hos Plantronics

Bedømmelse BackBeat GO 3

Samlet vurdering 80%

Plantronics BackBeat GO 3 ville være testvinder, hvis vi vægtede lydkvaliteten højest, men når det kommer til komfort, bliver den hæderkronede lydproducent slået på målstregen. Du får et fyldigt og nuanceret lydbillede, der transcenderer enhver rimelig forventning til et headset. Til gengæld sidder BackBeat GO 3 ikke så godt fast i ørerne, som det burde, og det er en skam, da det begrænset brugen til træning, hvor du ikke drejer eller ryster alt for meget på hovedet.

Produktinformation Jaybird Freedom

 • Navn: Freedom
 • Producent: Jaybird
 • Vægt: 13,8 gram
 • Batterilevetid: Op til 4 timer
 • Ekstra batteri: Ja, op til 4 timer
 • Forbindelse: Bluetooth
 • Svedafvisende: Ja
 • Set til: Kr. 1.237
 • Mere information hos Jaybird

Bedømmelse Jaybird Freedom

Samlet vurdering 85%

Jaybird Freedom sidder rigtig godt fast i dine ører – selv under karatetræning med flyvespark. Headsettet markedsføres også som et, du kan bruge til beach volley eller triathlon, selv om det nok ikke overlever svømmeturen, da det kun kan tåle sved. Diskanten er en anelse overdøvende, men ellers er der gode mellemtoner at spore. Jaybirds medfølgende lydindstillingsapp er dog ganske overflødig, da du som bekendt kan indstille lyden i din smartphones indstillingsmenu. Ikke desto mindre testens bedste musikalske træningspartner.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2228 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?