TEST: Streamermikrofonen B20 fra Epos løfter ikke opgaven

Flot design og let brug er ikke nok - B20 fra Epos leverer en alt for tyndbenet lyd, er for følsom og fungerer primært til Windows-baserede computere

Som udgangspunkt er jeg vild med Epos-produkter. De er veldesignede og leverer som regel hvad de lover. Jeg var derfor også ret spændt på den nye streamermikrofon, B20, fra Epos, der da også kom med store løfter.

Epos lover blandt andet at B20 er en højkvalitets, digital mikrofon der samtidig er plug and play.

Jeg blev absolut heller ikke skuffet med hensyn til designet. B20 er en virkelig flot og elegant mikrofon. Slankt og højt designet med to betjeningsknapper på hver side af mikrofonen. Nu siger jeg ‘side’, hvilket ikke er helt korrekt, for mikrofonen er rund og har som sådan ikke sider. Men knapperne er placeret præcist over for hinanden.

Mikrofonen kommer med en bordstander, men kan også monteres på en boom-arm, hvis du har en sådan. Men bordstanderen giver mig et lille problem, for mikrofonen kan vippes til siderne, men ikke fremad mod brugeren.

Det giver en udfordring i forhold til optagelser i Cardioid-tilstand, for som jeg kan se – og høre – så ligger optage retningen fremad, og hvis jeg vipper mikrofonen til siden, så sidder jeg ikke optimalt i forhold til det optagemønster.

Jeg skal også lige nævne det kabel der bruges til at forbinde mikrofon og computer er langt, hvilket er godt, og meget stift, hvilket er noget skidt. For det betyder at kablet ligger og flyder på bordet, og det er svært at gøre noget ved den, så den ikke ligger i vejen og generer.

Så er der lige en ting mere ved kablet. Det har et usb-c-stik til selve mikrofonen, men i den anden ende sidder der et traditionelt usb-stik, og sådan en port har min laptop ikke. Normen i dag er usb-c, så hvorfor producenterne stadig defaulter til usb ved jeg bare ikke, udover det måske har noget med at spare lidt på udgifterne.

Så jeg måtte lige ud og finde en adapter før jeg kunne komme videre med testen.

Der er ingen tvivl om at det er en plug-and-play-mikrofon. Så snart jeg havde sluttet den til min computer kunne jeg bruge den. Mikrofonen kan styres via knapper monteret på den. Her kan jeg styre volumen på et tilsluttet headset, volumen på mikrofonen, vælge optagemønster (Cardioid, omnidirectional, stereo og bidirectional), samt mute mikrofonen.

Ikke god til mac

Men nu kommer der så et par problemer, allerede inden jeg kommer til kvaliteten på lyden. For når jeg brugte volumenknappen til mikrofonen, så skete der absolut intet på min mac. Den funktion virkede bare ikke.

Det betød at jeg måtte justere volumen i det program jeg optog i, hvor det er relativ let i fx Adobe Audition, så kan det være langt sværere i andre programmer.

Testen af selve mikrofonen var desværre heller ikke imponerende. Umiddelbart var lyden alt for tyndbenet. Jeg havde forventet en mere fyldig lyd, men det var ikke tilfældet – her var lyden langt mere metallisk.

Endnu værre blev det da jeg satte mikrofonen på den medfølgende bordstander. For mikrofonen var utrolig følsom overfor berøringer, og lyde fra f.eks. tastaturet. Ramte jeg bordet gik det direkte op i mikrofonen, og det blev meget forstyrrende.

Den gode nyhed kunne være, at der findes et stykke software, Epos Gaming Suite, hvor det er muligt at indstille tingene langt mere end bare med knapperne på mikrofonen. Den dårlige nyhed er, at den software ikke virker til macOS.

Det betød at jeg ingen mulighed havde for at indstille mikrofonen via software, og måtte leve med den – dårlige – kvalitet der kom ud af den ikke-indstillede mikrofon.

Her på falderebet kan jeg lige sige, at den dårligste lyd fik jeg på Cardioid-indstilligen (hvilken normalt er optimal når man sidder alene og bruger mikrofonen). Jeg fik lidt bedre lyd ved stereoindstillingen, men stadig ikke den lydkvalitet jeg forventede.

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Epos B20 er en flot og elegant streamermikrofon. Men lyden er ikke noget at råbe hurra for. Den er metallisk og meget tyndbenet. Sat på bordstanderen er den alt for følsom overfor berøringer af såvel mikrofonen selv som bordet og andre ting der deler overflade med mikrofonen.

Mikrofonen er klart udviklet til kun at virke til Windows-baseret pc’er, hvilket er en skam. Den kan godt bruges til mac, men når softwaren ikke virker og volumenknappen heller ikke virker, så virker det tåbeligt at give 1.500 kroner for mikrofonen.

Du kan læse mere om Epos B20 her.

Det koster Epos B20 lige nu

About Lars Bennetzen 4014 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.