To fantastiske smartphones bejler om din gunst

Toppen af poppen inden for smartphones, Samsung Galaxy S7 Edge og Huawei P9, har været en tur på vores testbænk, begge imponerer og det var svært at udpege en vinder. Et overlegent kamera, god lyd og imponerende batterilevetid var dog udslagsgivende

Samsung Galaxy S7 Edge vs Huawei P9

Der er sket meget med smartphones over de sidste par år, og specielt på skærm- og kamerasiden er der sket en imponerende udvikling. De to smartphones vi har haft til test er repræsentanter for netop de to udviklinger.

Samsung Galaxy S7 Edge har udviklet den buede skærm, der både giver dig en utrolig spændende skærmoplevelse og muligheden for at få beskeder og tiden vist på siden af din mobil.

Huawei P9 er den første smartphone der er udstyret med hele to kameralinser på bagsiden af kameraet og ikke nogle helt tilfældige linser, næ det er to Leica-linser, og softwaren til kameraet er udviklet i samarbejde med Leica.

Så der var lagt op til noget af duel, da vi satte de to nye smartphones op mod hinanden. Duellen gik ikke stille af sig, og det var marginaler der afgjorde kampen. Vi kunne uden problemer se os selv som glade brugere af begge de testede smartphones.

Lidt om mobilerne

Inden vi kigger nærmere på mobilerne, så lad os lige tage et kig på hvad det egentlig er vi har fat i.

Samsung Galaxy S7 Edge

S7 Edge er en rimelig stor smartphone – hele 5,5” siger skærmmålet og skærmen er, naturligvis fristes vi til at sige, i QHD. Ingen tvivl om at Samsung virkelig satser hårdt på en fantastisk skærm.

Kameraet på bagsiden er på 12 megapixel, hvilket er fint med med dagens standard ikke imponerende, den er udstyret med 32GB hukommelse og et batteri på 3.600 mAh.

Vægten er på 152 gram og naturligvis har den en fingeraftryksscanner – hvilken smartphone har ikke det nu om dage.

Huawei P9 er en lidt mindre smartphone – den holder 5,2” i skærmstørrelse der er i fuld hd.

Kameraet, eller skal vi sige kameraerne, på bagsiden er begge på 12 mp, og det ene er i fuld farve mens det andet er i sort/hvid. Til sammen giver den kombination nogle unikke kameramuligheder.

Huawei P9

Hukommelsen er på 32GB og batteriet er her på 3.000 mAh. Vægten er på 144 gram og jeps – der er en fingeraftryksscanner indbygget.

Forskellig brug af Android

Når vi kigger væk fra skærmstørrelsen, og typen, så er der en umiddelbar stor forskel på de to smartphones, nemlig måden operativsystemet bliver brugt på. Begge kører Android version 6, men de ser godt forskellige ud når de præsenterer sig for brugerne.

Huawei har valgt at lave et skin der minder rigtig meget om en iPhone. Væk er skuffen med apps, så ikke noget med genveje på skrivebordet, mens all apps ligger i en speciel app-folder, eller skuffe. EMUI kalder Huawei deres interface for, og det er markant anderledes end noget vi har set på andre smartphones. Det er klart en fordel for brugeren – kun et sted at afinstallere programmer, og du skal ikke spekulere på, om du måske har et program liggende i gemt i app-skuffen, hvad du ser på skærmen er de programmer du har installeret.

Samsung har valgt en mere klassisk Android-vej, og derfor ligner interfacet til forveksling det du finder på andre smartphones med Android 6.0. Forskellen er primært at Samsung, vanen tro, har smidt en spandfuld af deres egne apps ind på mobilen fra start af. Nogle af dem klart bedre end andre – der er faktisk en anelse bloatware over Samsungs måde at smide unødige apps ned på mobilen, og det irriterer os en anelse.

Fingeraftryksscanner der bare virker

Begge smartphones har en fingeraftryksscanner der kan bruges til at låse mobilen op med. Men her er der også en anelse forskel i måden den bruges på.

Samsung har valgt at placere deres i den mekaniske knap der fungerer som ’home’-tast, og som er placeret nederst på mobilen – samme sted som du finder den på en iPhone. Det gør den en anelse besværlig at bruge. For når du tager fat i din smartphone, skal du først lige møblere den rundt i hånde, så du kan få din finger ned på ’home’-tasten. Med mindre du altså vælger at bruge to hænder, og hvem gør lige det?

Samtidig er det den eneste funktion fingeraftryksscanneren har – den kan låse mobilen op. Nå ja – den kan også åbne en app der hedder Knox, og som er et særligt beskyttet område, hvor apps kan placeres.

Bortset fra det, så virker den ganske fint. Den låser mobilen op uden problemer i de fleste tilfælde, men vi oplevede dog en del gange at den ikke kunne genkende vores fingeraftryk, hvilket irriterede os en del.

Huawei har placeret fingeraftryksscanneren på bagsiden af mobilen lidt under kameraet, den er let at betjene, og når du tager din smartphone frem, så er det ret let lige at placere pegefingeren på scanneren.

Den fingeraftryksscanner er klart den bedste vi endnu har prøvet, den virker hver gang, den virker uanset hvilken vinkel vi holdt fingeren i, og den er lynhurtig.

Herudover så har Huawei udstyret den med et par funktioner mere. Den menu du normalt kan få frem ved at trække ned i toppen af skærmen, kan du også få frem ved at trække ned over scanneren. Du kan også se og afvise notifikationer og det er let at vænne sig til at betjene dele af mobilen med den.

Imponerende skærme

Begge de to smartphones er udstyret med rigtig flotte og imponerende skærmen. S7 Edge har en QHD-skærm med en opløsning på 2.560 x 1.440 pixels fordelt på de 5,5”, mens P9 har en opløsning på 1.080 x 1.920 pixels på 5,2” skærmen.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

Der er ingen tvivl om, at her vinder Samsung Galaxy S7 Edge klart. QHD-skærmen står betragteligt flottere end hos Huawei, og når du spiller 3D spil på mobilerne så hakker P9 en anelse, mens grafikken flyder ubesværet på S7 Edge.

Det understøttes da også af vores benchmarksmålinger, hvor S7 Edge får en noget flottere score i 3D-grafik end P9 gør.

Men når det kommer til farvegengivelse så må vi give flest point til P9. Det virker som om Huawei har gjort mere ud af få skærmen til at gengive naturlige farver, mens Samsung har satset mere på ”knald-farverne”. Det er naturligvis et stykke hen ad vejen et spørgsmål om smag, men vi mener klart at de naturtro farver er at foretrække.

Grunden til de flotte klare farver er Huawei benytter sig af IPS-NEO-teknologien der giver op til 96% af Adobes RGB farvespektrum. Flot gået Huawei.

Huawei P9

S7 Edge henter point når det gælder filmoplevelser. For at se en film eller video på skærmen der buer rundt om hjørnet er en fantastisk oplevelse og giver nærmest en dimension mere til mobilen – den omgang går til S7 Edge.

Begge skærme er super responsive, og der er ingen forsinkelse eller hakker når du bladrer mellem skærme eller apps.

Lyd – en stor forskel.

Når det så kommer til lydsiden, så er forskellen igen stor, men denne gang til P9s fordel. S7 Edge mangler totalt mellemtone og bas, stort set alt lyden ligger i diskanten, og at lytte til musik på den er tæt på at være en plage for øregangen. Anbefalingen her er at du skal bruge øretelefoner hver gang. Det undrer os at Samsung har lagt så dårlig lyd ned i en meget dyr smartphone – nogle gange vil man jo gerne dele musik med selskabet. (Tip: Lad være med at gøre det på S7 Edge, det kommer der ikke noget godt ud af).

Omvendt med Huawei P9. Der er en imponerende god bas og mellemtone som komplementerer diskanten fint. Naturligvis har du ikke HiFi-lyd i de indbyggede højttalere, men lyden er faktisk god nok til at du kan lytte til musik, og blive imponeret over dybden fylden i lyden.

Der er ingen tvivl om, at Huawei P9 vinder stort på lydsiden – det er en fornøjelse at lytte til denne smartphone, og vi er passende imponerede over, at der kan komme så meget lyd ud, og at den ikke forvrænger lyden, selv ikke ved høj lydstyrke.

Masser af hestekræfter

Begge mobiler er udstyret med et par imponerende processorer. P9 har to processorer, nemlig Huaweis egen Kirin 955 octa-core processor, der faktisk består af fire kerner der kører 2,5 GHz og fire der kører 1,8 GHz.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

S7 Edge har Samsungs egen Exynos 8890 octa-core processor, der også består af to gange fire kerner. Her kører de fire hurtigste 2,3 GHz mens de to langsomste kører 1,6 GHz.

Umiddelbart er tallene i Huawei P9s favør, men de nøgne hardwaretal siger ikke alt. Antutu benchmark viser tydeligt at S7 Edge kører en del hurtigere end P9. Faktisk så scorer S7 Edge 126.650 i testen, mens P9 klarer 95.419.

Det er specielt på 3D- og ram-testen at S7 Edge stikke af, men også på cpu-testen yder den lidt bedre.

 

Så selvom du ikke mangler hestekræfter i nogle af de to smartphones, så får du altså lidt mere spark i S7 Edge end du gør hos Huawei. Men husk lige på, at S7 Edge koster tæt på 6.000 kroner, mens P9 kan fås til 4.000 kroner. Så spørgsmål er om den bedre ydeevne er 2.000 kroner værd. Det er et valg – men ingen tvivl om, at S7 Edge klarer sig bedste her.

Det koster dog andet end bare kolde kontanter at få de ekstra hestekræfter i Samsung Galaxy S7 Edge. Telefonen bliver nemlig voldsom varm på bagsiden når den arbejder, mens Huawei P9 holder samme temperatur uanset hvor meget den knokler. Og varmen betyder også at S7 Edge bruger langt mere energi end P9, hvilket igen kan måles direkte på batteriforbruget.

Huawei P9

Vores vurdering er, at Huawei er bedst til at balancere processorkraften med batterilevetiden og prisen, og derfor går sejren til Huawei her, selvom du altså får flere hestekræfter i S7 Edge.

Flotte smartphones

Begge de to smartphones har et meget lækkert design og finish. Hvor Samsung før har haft smartphones der virkede meget plastik-agtige, så er der et superlækkert finish på S7 Edge. Flotte afrundede kanter og et meget eksklusivt udseende.

Men der er ingen tvivl om, at det der virkelig gør S7 Edge til en meget elegant smartphone, er den buede skærm. Om telefonen er tændt eller slukket, så er skærmen meget flot at se på, og det samlede indtryk er yderst elegant.

Der er placeret fire mekaniske knapper på telefonen. Selve den store ’hjem’-tast nederst under skærmen, en tænd/sluk knap til højre for skærmen og to til lydstyrke på venstre for skærmen. Det gør det lidt svært at nå alle knapper med en hånd, med mindre du har en stor hånd, og derfor skal du ofte flytte rundt på mobilen for at nå alle knapperne.

Huawei er gået den mere klassiske vej med designet, et design der er blevet beskyldt for at minde meget om iPhonens design. Men uanset hvad, så er det en meget elegant smartphone, med et flot og klassisk design.

Samsung Galaxy S7 Edge

Fine afrundede kanter, en helt sort forside, hvor skærmen er meget tæt på kant gør den til en yderst elegang smartphone. Samtidig er der ikke nogen mekanisk knap på forsiden – udelukkende ’soft buttons’. De fysiske knapper der er på telefonen er alle placeret til højre for skærmen, og er meget lette at nå, når du enhåndsbetjener mobilen.

Det uundværlige kamera

Endelig er det så kameraet, noget der er gået hen og blevet en utrolig vigtig parameter når det kommer til smartphones.

S7 Edge er udstyret med et 12MP kamera på bagsiden (F/1.7) der er udstyret med billedstabilisator, og et 5MP kamera på forsiden (F/1.9), der ligeledes har en billedstabilisator.

P9 har derimod hele 2 kameraer på bagsiden, et sort/hvidt og et farvekamera. Begge holder 12MP (F/2.2) og kameraet på forsiden holder 8MP (F/2.4). Begge har optisk billedstabilisator.

Så langt så godt, Huawei tager føringen når vi kigger på de rå data. Men som vi tidligere har set er data ikke alt, nogle gange handler det også om, hvordan man så bruge de muskler man har udstyret kameraet med.

Huawei P9

Godt stabilt kamera i S7 Edge

S7 Edge er udstyret med mange rigtig spændende funktioner. Den starter op i Auto-mode, og herfra kan du vælge størrelse, autoflash, timer, HDR og nogle autoeffekter. Ikke noget vi ikke har set før.

Men swip ind fra venstre, og du få en ny og spændende menu frem, med rigtig mange funktioner vi blev svært glade for. Nogle af de funktioner var videocollage, slowmotion, virtuelt billede og hyperlapse.

Her kræver virtuelt billede og hyperlapse nok en lille forklaring. Virtuelt billede gør det muligt at tage et billede 360 grader rundt om et objekt, og derefter kan du se et 3D-billede af genstandsen på din smartphone. Virkelig en skæg og spændende funktion.

Hyperlapse kendes også som time-lapse, hvor mobilen tager billeder med tidsforskydelse, og når du stopper funktionen, bliver billederne sat sammen til en kort video. Sjov funktion som vi rigtig godt kan lide.

Men den bedste funktion, for foto-entusiaster, er klart ”Pro”-funktionen. Her får du en helt anden kontrol over kameraet. Du kan vælge blænde, ISO-værdi, hvidbalance farveniveau og autofokus.

Samsung Galaxy S7 Edge

Endelig skal vi også lige rose funktionen ”Direkte udsendelse”. Hvis du har en YouTube-kanal, så kan du med denne funktion streame live til din kanal, og give folk lov til at følge med i din helt egen direkte udsendelse. Super fed funktion, som vi sagtens kunne se os selv bruge i fremtiden.

Billedkvaliteten er ganske fin, men – og vi har sagt det før om Samsungs smartphones – det halter en anelse med farver og evnen til at tage billeder der ligger både i lyse og mørke områder.

Sammenlignet med mange andre smartphones ligger S7 Edge dog ret højt på kvalitetsstigen, men til en pris på 6.000 kroner havde vi faktisk forventet billeder der var en del bedre.

Men – de skal have ros for at være skarpe og du kan zoome ret tæt ind i dem, og de bevarer stadig skarpheden. Så kære Samsung – få nu styr på de farver og ikke mindst kontraster når du fotograferer i områder der ligger delvist i skygge, ok?

Imponerende godt kamera i P9

Huawei P9 er en nyskabelse. Den første smartphone med to kameraer på bagsiden, begge linser fra Leica og begge på 12MP (en i sort/hvid, en i farver). Det giver mobilen nogle unikke muligheder som ikke er set før, og som vi blev meget begejstrede for.

Umiddelbart kan du kun vælge funktioner som autoflash, feltdybde og effekter. Ikke noget vildt spændende men… Swip ind fra venstre og den meget spændende menu åbner sig op. Her kommer blandt andet funktionen ”sort/hvid” frem, og hvis du gerne vil tage ægte sort/hvid billeder, så er det denne du skal vælge. Fordi der er en linse der kun arbejder med sort/hvid så får du her nogle imponerende gode resultater.

Men det stopper ikke her, for listen over muligheder er lang, her skal vi dog kort nævne et par af vores favoritter, nemlig lysmaling (der blev introduceret først i Huawei P8 sidste år), tidsforkortelse slowmotion og dokumentscan.

Lysmaling er speciel spændende, hvis du har lyst til at lave de spændende billeder, hvor en person står helt stille, mens ild eller lys danner et mønster rundt om ham. Let at bruge, rigtig flotte resultater – kameraet gør hele arbejdet for dig.

Tidsforkortelse og slowmotion virker på samme måde som i S7 Edge, men resultaterne bliver noget bedre her på denne smartphone.

HDR-funktionen skal også nævnes – for netop på grund af den dobbelte linse, så er der en utrolig god dybdeskarphed og fantastiske gode billeder taget hvor der er dårlig lys. Klart det bedste resultat af HDR-funktionen vi nogensinde har set.

Men det stopper ikke der – Huawei har et par tricks mere oppe i ærmet når det kommer til kameraet i denne smartphone.

Swipe op nedefra og så dukker Pro-menuen op. Her kan du justere på alle de funktioner som en ægte kamera-buff gerne vil have adgang til. Autofokus kan justeres, hvidbalance, ISO-værdi, blænde og meget mere. Alt sammen super let at gå til, og hvis der er to indstillinger der ikke virker sammen, så bliver den du ikke lige sidder og piller i, automatisk sat på auto. Elegant og smart.

Huawei P9

Pro-funktionen virker for resten også når du vælger sort/hvid-tilstand, så du behøver ikke frygte at du må forlade dig på auto-indstillingerne når du vil tage de spændende sort/hvid-billeder.

Men – vælger du HDR-funktionen, så mister du muligheden for at bruge Pro-funktionen. Men det giver god mening – her er der jo en række indstillinger der skal fungere før den funktion er tilstede, og dem må kameraet nødvendigvis tage for dig.

Pro-indstillingerne er for resten også til stede når du vil videofilme, om end der ikke er helt så mange funktioner at vælge.

Hvis du swiper ind fra højre, så får du kamera-indstillingerne, der ændrer sig alt efter om du er i Pro-tilstand eller den almindelige. I Pro har du blandt andet mulighed for at gemme billeder i RAW-format (jpg-formatet gemmes automatisk sammen med RAW-formatet).

Hele interfacet til kameraet er optimeret, let at benytte og meget intuitivt.

Kigger vi på billedkvaliteten er der ingen tvivl om, at Huawei P9 har den bedste billedkvalitet af nogen smartphones på markedet i dag, og det alene gør den utrolig spændende – og så skal vi stadig huske, at prisen ligger 2.000 kroner under en smartphone som S7 Edge.

Batterilevetiden overrasker

På papiret har Samsung Galaxy S7 Edge klart det bedste batteri, 3.600 mAh mod 3.000 hos Huawei P9. Men S7 Edge er altså også en forslugen herre, den bliver hurtig varm når den arbejder og det mærkes på batterilevetiden.

Samtidig er Huawei kendt for deres teknikker til at optimere batterilevetiden, og hvis du husker at bruge dem, så kan du forlænge batterilevetiden markant.

I vores test viste det sig, at ved normalbrug klarede S7 Edge sig i lige over et døgn, før den krævede strøm. Anderledes var det med P9 – den gik snildt 2 dage på en opladning, og hvis vi var rigtig gode til at bruge de batteribesparende funktioner, så kom den næsten op på 3 dage. Men lad os være fair og sige to døgn, hvilket i sig selv er pænt imponerende for sådan en fætter.

I standby-mode klarede begge sig i næsten fire dage, men hey – hvem har en smartphone liggende så længe uden at bruge den?

Og vinderen er…

Der er ingen tvivl om, at Samsung Galaxy S7 Edge er en god smartphone. Der har et flot design, en spændende skærm og en væld af spændende funktioner.

Men Huawei P9 slår den alligevel med en behagelig margin. Dels er det markant billigere, dels har den et kamera der er er klasser bedre og så er vi altså ret begejstrede for måden Huawei angriber Android på.

Alt i alt får du i Huawei P9 en meget avanceret smartphone, med en god batterilevetid, et imponerende kamera og højttalere der sagtens kan tåle at blive lyttet til. Det hele pakket ind i et elegant design og i en størrelse og vægt der kan ligge i såvel baglommen, inderlommen og dametasken uden at tage for meget plads op.

Huawei P9 ligger godt til at kunne blive vores favorit-gadget i 2016, det bliver spændende at se om der er noget der kan overgå den i årets sidste syv måneder.

Produktinformation

  • Navn: Samsung Galaxy S7 Edge
  • Producent: Samsung
  • Operativsystem: Android version 6.0.1
  • Skærmstørrelse: 5,5”
  • Skærmopløsning: 2.560 x 1.440, QHD
  • Lagerplads: 32GB, kan opgraderes med microSD-kort
  • Processor: Exynos 8890, octa-core processor. 2,3GHz hhv. 1,6 GHz
  • Bagkamera: 12MP
  • Frontkamera: 5MP
  • Fingeraftrykslæser: Ja
  • Batteri: 3.600 mAh
  • Mål: 150,9 x 72,6 x 7.7 mm
  • Vægt: 157 gram
  • Pris: Set til kr. 5.800 kroner
  • Mere information hos Samsung

Bedømmelse Samsung Galaxy S7 Edge

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

En rigtig flot smartphone med masser af funktioner. Et godt kamera og en utrolig spændende skærm. Desværre så er billedkvaliteten ikke i top, fingeraftryksscanneren halter lidt og lyden er alt for ringe.

Produktinformation

  • Navn: Huawei P9
  • Producent: Huawei
  • Operativsystem: Android version 6.0, EMUI 4.1
  • Skærmstørrelse: 5,2”
  • Skærmopløsning: 1.080 x 1.920, fuld HD
  • Lagerplads: 32GB, kan opgraderes med microSD-kort
  • Processor: Kirin 955 octa-core. 2,5GHz hhv. 1.8GHz
  • Bagkamera: 12MP fuld farve, 12MP sort/hvid
  • Frontkamera: 8MP
  • Fingeraftrykslæser: Ja
  • Batteri: 3.000 mAh
  • Mål: 145 x 70,9 x 7.0 mm
  • Vægt: 144 gram
  • Pris: Set til kr. 4.000 kroner
  • Mere information hos Huawei

Bedømmelse Huawei P9

Samlet vurdering 98%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

En meget spændende smartphone. De bedste kamera vi til dato har set i en smartphone, mange spændende funktioner, en imponerende god lyd og et meget elegant design. Vi savnede lidt flere grafiske hestekræfter i 3D spil, men det var også alt vi reelt kunne udsætte på denne smartphone – klart en vinder, og i skrivende stund redaktionens favorit-smartphone.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?