Solen begynder at titte frem ligesom blomsterne i bedene. Temperaturen er på vej i den rigtige retning, hvilket jo betyder havefester, grillaften i parken samt en afslappende eftermiddag i havestolen med en go’ bog. Før i tiden skulle du have en stor radio med forlængerledning eller otte kæmpebatterier under armen, hvis du ville høre musik i det fri. I dag har vi en smartphone og en Bluetooth-højttaler – livet er nemmere med gadgets.
Prisen for denne bekvemhed er dog, at du sjældent får den samme fylde i musikken som med gode gamle ghettoblastere, fordi Bluetooth-højttalere er mindre end 1980erne og 1990ernes generationer af transportable musikafspillere. Hvad du får til gengæld kigger Tech-Test nærmere på i vores anmeldelse af tre aktuelle Bluetooth-højttalere fra tre velkendte producenter. Kriterierne er, at de er let transportable og har ekstra funktioner ud over bare at kunne spille musik.
Vandtæt eller ikke vandtæt?
Skal der gang i festen, og måske rundt om poolen, hjælper det ikke noget at have en transportabel højttaler, som ikke kan tåle lidt vand – men hvad menes der med ”lidt vand”? Her kommer IPX-certificeringen ind i billedet.
Sony har opnået en IPX5-certificering ifølge papkassen, som SRS-XB3 kom i, men der står også, at den kan modstå vand. Kigger vi lidt efter, ser vi en lille note i bunden af kassen, hvor der står, at højttaleren ikke kan tåle at komme i vand. Tak, Sony, fordi du lærer os, at teksten der står skrevet med småt har en afgørende betydning. Dog forhindrede det os ikke i at lege fulde gæster ved en fest rundt om redaktionens køkkenvask, hvor Sony-højttaleren blev dunket i vand i fem sekunder – den spiller stadig!
Philips BM6 har en IPX4-rating, hvilket betyder, at højttaleren kan modstå stænk. Du kan dermed tage højttaleren med ud på badværelset eller ud på terrassen, uden du behøver at visualisere din højttalers visse død, når vanddråberne laver kamikaze-finten mod BM6eren.
Onkyo’en foretrækker at være i tørvejr – den har ingen IPX-certificering.
Batterilevetiden er også en vigtig del af en Bluetooth-højttaler – for hvor længe kan festmusikken spille? Både Onkyos og Philips højttaler har en batterilevetid på op til otte timer, afhængig af, hvor højt du spiller, mens Sony løber fra feltet med hele 24 timer på én opladning! Det er noget af den længste batterilevetid, vi har oplevet i en Bluetooth-højttaler til dato – igen afhængig af lydstyrken samt basstyrken.
Onkyo’en foretrækker at være i tørvejr – den har ingen IPX-certificering.
Batterilevetiden er også en vigtig del af en Bluetooth-højttaler – for hvor længe kan festmusikken spille? Både Onkyos og Philips højttaler har en batterilevetid på op til otte timer, afhængig af, hvor højt du spiller, mens Sony løber fra feltet med hele 24 timer på én opladning! Det er noget af den længste batterilevetid, vi har oplevet i en Bluetooth-højttaler til dato – igen afhængig af lydstyrken samt basstyrken.
Øvrige funktioner
Både Sony og Onkyo har smækket en mikrofon i deres højttalere, hvilket gør, du kan føre telefonsamtaler, uden du skal afbryde forbindelsen til højttalerne, men blot kan modtage opkaldet og tale normalt. Her har Philips været lidt fedtet. Til gengæld har BM6 en multirumsfunktion, hvilket gør, at du kan have op til fem højttalere fra Philips Izzy-serien tilsluttet den samme tablet eller smartphone. Du trykker bare på en enkelt knap, og du kan deaktivere musikken på højttaleren i stuen for at aktivere dit Izzy i køkkenet – eller du kan lade musikken spille samtidig på alle højttalere, hvilket giver et lettere surrealistisk lydbillede qua ekko.
Sony tilbyder, at du kan koble to SRS-XB3 til din enhed, så du får en bedre stereolyd, mens Onkyo har en USB-port, som du kan tilslutte din oplader, så du kan genoplade din telefon eller tablet. Måske en lettere overflødig funktion, da du enten dræner højttalerens batteri til fordel for telefonens levetid. Eller også er X6eren tilsluttet en stikkontakt, men det betyder til gengæld, at du er tæt på en strømkilde, som du kan tilslutte din telefon.
Til trods for denne lettere overfladiske funktion mener vi, at Onkyoen vinder på funktioner, da mikrofon og opladningsfunktionen er praktiske, og du kan have glæde af dem uden at skulle bruge flere penge for at udnytte højttaleren fuldt ud – her synes vi, at Philips og Sony bliver lidt for smarte i deres forsøg på mersalg.
Performance
Nå, men det vigtigste er vel, hvordan højttalerne klarer sig, når musikken spiller. Her er det i sagens natur vigtigt at huske på, at let transportable Bluetooth-højttalere ikke leverer gudeskøn hi-fi lydoplevelser, da dette kræver større højttalere med større membraner og evnen til at ”trække vejret”.
Vi har brugt tre forskellige numre til at vurdere lydkvaliteten i de enkelte højttalere. Drew er et akustisk nummer af Alison Goldfrapp, som udfordrer bassen med dybe cellorytmer og forsangerindens til tider dybe stemme. Diskantens evne bliver udfordret i håndteringen af Goldfrapp, når hun slår over i et højere toneleje, ligesom strengeinstrumenternes lyse toner skal træde skarpt frem.
BTs klassiske fortolkning af det elektroniske nummer, Dreaming, udfordrer bas og mellemtoner gennem brugen af violiner, dybe basrytmer og sagte lydeffekter. Den amerikanske DJ har det med at gemme små samples og lyde i sine numre.
Rob Dougans klassiske komposition, Frescobaldi’s Toccata, udfordrer både bas, diskanten og mellemtonerne, da kompositionen indeholder blæsere, strygere, klaver og baggrundskor. Testen består i, at bassen ikke overdøver korets sang, og højttaleren får de små, fine nuancer med.
Vi oplever, at Onkyos X6 har for meget fokus på vokaler. De har det med at placere sig foran instrumenterne i lydbilledet, mens instrumenterne ofte falder i baggrunden. Det er helt fint til Goldfrapps nummer, men det virker ikke med de øvrige numre. Diskanten er desuden for dominerende, hvilket resulterer i den famøse metalliske dåselyd. Vi oplever i Dreaming, at mellemtonerne har det med at drukne i den overdrevne diskant, og bassen forbliver flad.
SRS-XB3 fra Sony har betydeligt mindre dåseeffekt qua Extra Bass-funktionen, der giver musikken mere fylde, men stadig virker en anelse tam. Sonys lille højttaler får trommer og basrytmer i Dreaming til at lyde som en femårig, der slår på en plastiktromme. Slår vi Extra Bass fra oplever vi flade basrytmer og manglende mellemtoner, hvilket især går ud over den elektroniske musik, som bliver overdøvet af diskanten.
I Dreaming oplever vi en god vokal, hvor selv den sagte baggrundsstemme træder frem. Trommerne lyder dog som i rytmeboksen i et billigt legetøjspiano, og kommer lydstyrken på din telefon op over 2/3, bliver lydbilledet mudret, hvormed dele af detaljerne drukner i bas og dåseeffekt. I Frescobaldi’s Toccata oplever vi i det meste af nummeret en kunstig atmosfære af bulder, hvilket ikke er, hvad dette klassiske nummer sigter efter. Den ensomme violin træder dog rigtig godt frem akkompagneret af pianoets fylde.
Det går dog lidt galt, når blæseinstrumenterne gør deres indtog i nummeret, hvormed bulderet dominerer til ulempe for de øvrige instrumenter.
Philips Izzy BM6 har den bedste stereoeffekt af de tre højttalere, men bassen er til gengæld i bund, hvilket kan mærkes i de kraftfulde cellorytmer i Drew, der nærmest brillerer med deres fravær.
I Dreaming leder basrytmerne vores tanker hen på det føromtalte legetøjspiano. Violinerne virker fjerne og skingre, mens de skærer i øregangene, når vi skruer op, hvilket er forårsaget af den alt for dominerende diskant.
Gengivelse af mellemtoner er til gengæld rigtig god – vi kan høre trianglen i baggrunden, ligesom vi kan høre de mere subtile lydeffekter.
I Frescobaldi’s Toccata virker violinerne også fjerne. Baggrundskoret er lidt slørede i deres sang, men vi oplever de enkelte instrumenter træder godt frem i lydbilleder, der dog bliver mudret, da nummeret opnår momentum, hvormed det er svært at skelne mellem de enkelte instrumenter.
Vurderingen af lydkvaliteten er ikke ligetil, og lydsidens testvinder kommer næppe til at gå over i verdenshistorien. Generelt mangler vi en god opdeling af lydbilledet i alle tre højttalere, ligesom de mangler en anstændig bas – Philips Izzy BM6 i særdeleshed.
Sonys SRS-XB3 løber med sejren, fordi højttalerens baseffekt er den kraftigste, hvilket giver musikken en vis fylde og rumklang, der ikke findes blandt de konkurrerende mærker. Vi er generelt skuffede over Sony, Philips og Onkyo, som alle har erfaringer med lyd.
Samtidig ved vi, at det er muligt at få små Bluetooth-højttalere at levere virkelig god bas indenfor disse højttaleres prisklasse. Her tænker vi på Bose Soundlink II og Sound Blaster Roar, der begge formår at gengive et fyldigt lydbillede med god rumklang og respekt for mellemtoner samt diskant.
Vi står tilbage med en række højttalere, som skuffer, men de hiver sig selv lidt op i karakter på grund af ekstra funktionerne. Det åbne spørgsmål er så, om højttalerne kunne have klaret sig bedre, hvis producenterne udelukkende havde fokuseret på lydsiden frem for alle de smarte ekstra funktioner.
- Navn: X6
- Producent: Onkyo
- Dimensioner (B x H x D): 180 x 63,8 x 87,4 mm
- Frekvensområde: 65 Hz – 20 kHz
- Vægt: 870 gram
- Batterilevetid: Op til 8 timer
- Forbindelse: Bluetooth
- Set til: Kr. 1.480
- Mere information hos Onkyo.
Samlet vurdering 55%
Hæderkronede Onkyo skuffer os med X6, der leverer flad lyd, alt for dominerende diskant og manglende stereoopdeling af lydbilledet. Vi havde forventet mere. Højttaleren formår dog at gengive vokalerne skarpt, hvilket trækker op sammen med opkaldsfunktionen. Ydermere forsøger Onkyo ikke at presse dig til at købe flere højttalere for at udnytte X6-funktionerne fulgt ud.
- Navn: SRS-XB3 [Testvinder]
- Producent: Sony
- Dimensioner (B x H x D): 211 x 80 x 83 mm
- Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
- Vægt: 930 gram
- Batterilevetid: Op til 24 timer
- Forbindelse: Bluetooth og near field communication
- Set til: Kr. 1.498
- Mere information hos Sony
Samlet vurdering 60%
Sony vinder en marginal sejr over konkurrenter, fordi SRS-XB3 har mere fylde og rumklang end de øvrige højttalere. Vi er dog skuffede over, at Extra Bass-funktionen ikke tilfører bedre lyd, end den gør, fordi Sony bruger kræfter på at markedsføre funktionen, ligesom den japanske producent er lidt for smart i markedsføringen af højttalerens evne til at modstå vand.
- Navn: Izzy BM6
- Producent: Philips
- Dimensioner (B x H x D): 92 x 200 x 92 mm
- Frekvensområde: Ikke oplyst
- Vægt: 604 gram
- Batterilevetid: Op til 8 timer
- Forbindelse: Bluetooth
- Set til: Kr. 1.790
- Mere information hos Philips
Samlet vurdering 50%
Philips Izzy BM6 er indbegrebet af dåselyd. Bassen er stort set fraværende, mens diskanten er altoverskyggende. Højttaleren leverer dog den klareste stereoopdeling af lyden, ligesom mellemtonerne træder godt frem. Philips har desuden tilføjet en god multirumsfunktion, så du nemt kan skifte mellem forskellige Izzy-højttalere i forskellige rum – eller have dem kørende simultant. Dog er Izzy-højttalere ikke just billige, hvormed du skal betale i dyre domme for at udnytte Philips ellers gode forsøg på mersalg.