
En ny rapport fra cybersikkerhedsfirmaet Kaspersky afslører, at cyberkriminelle i stigende grad bruger populær anime og streamingtjenester som lokkemiddel. I perioden Q2 2024 – Q1 2025 har Kaspersky registreret over 250.000 cyberangreb, der er forklædt som populære anime-serier og andre medieformer, der appellerer til Gen Z.
Ifølge rapporten er unges følelsesmæssige investering i fiktive universer en sårbarhed, som udnyttes af cyberkriminelle. Dette ses tydeligt inden for anime-kulturen, hvor over 65% af Gen Z regelmæssigt ser anime.
Blandt de undersøgte anime-titler – Naruto, One Piece, Demon Slayer, Attack on Titan og Jujutsu Kaisen – blev der registreret 251.931 forsøg på at levere malware eller uønskede filer. Naruto, trods sin alder, toppede listen med 114.216 forsøg på angreb, efterfulgt af Demon Slayer med 44.200 og Attack on Titan med 39.433.
Udover anime er også ikoniske film og serier som Shrek, Stranger Things, Twilight, Inside Out 2 og Deadpool & Wolverine blevet misbrugt i 43.302 angrebsforsøg. Især Shrek oplevede en markant stigning i angreb i marts 2025 med over 36.000 forsøg.
Streamingplatforme er ligeledes et mål for cyberkriminelle. Kaspersky har detekteret 96.288 forsøg på at distribuere skadelige eller uønskede filer forklædt som navne på store streamingplatforme. Netflix skiller sig ud med 85.679 angrebsforsøg og er associeret med over 2,8 millioner phishingsider.
For at hjælpe Gen Z med at genkende og beskytte sig mod disse risici lancerer Kaspersky spillet “Case 404”, et interaktivt cybersikkerhedsspil, der lærer brugere at beskytte deres digitale liv.
Ifølge Vasily Kolesnikov, sikkerhedsekspert hos Kaspersky, er det afgørende, at unge brugere forbliver årvågne og forstår, hvordan de beskytter sig online, da cybertrusler udvikler sig i takt med digitale interesser.
For sikker streaming anbefaler Kaspersky at bruge officielle, betalte abonnementer og kun downloade apps fra officielle markedspladser eller hjemmesider. Det er også vigtigt at verificere ægtheden af hjemmesider før indtastning af personlige oplysninger og være opmærksom på filendelser som .exe eller .msi i videofiler.