Audi nærmer sig selvkørende biler

Den nye A8 fra Audi skulle have niveau 3 selvkørsel med en ’traffic jam pilot”

Static photo Colour: terragrey

Der bliver arbejdet hårdt på selvkørende biler for tiden, og der er næppe nogen tvivl om, at det er fremtiden, big time.

Derfor bør det heller ikke være den helt store overraskelse at Audi lige har offentliggjort et nyt niveau for selvkørende produktionsbiler – det der kaldes for Level 3 autonomy. Det niveau betyder at chaufføren faktisk kan holde op med at overvåge bilen under bestemte omstændigheder, og naturligvis hvor loven tillader det.

Audi kalder den nye automatisk kørsel i den helt nye A8 for ’traffic jam pilot’, og den overtager når bilen pludselig er i en kø, eller kører på motorveje eller motortrafik veje med hastig på 60 km/t eller under.

Det skulle være markant anderledes end den autopilot som Tesla har indbygget i deres biler, som for resten ’kun’ har niveau 2. Det gør den til en ret interessant funktion, og som bliver ekstra spændende når den overtager styringen i de situationer hvor det er rigtig kedeligt at køre bil – f.eks. motorvejskøen.

Audis ’Traffic Jam Pilot’ klarer alt der har med kørsel at gøre i disse situationer, lige fra at starte og stopope til at styre og bremse. Så – du kan sagtens fjerne hænderne fra rettet og (hvis det nogensinde bliver lovligt), sende sms’er eller tjekke dine mail på mobilen. Systemet skulle være designet til at advare i god tid inden chaufføren skal overtage styringen igen, så der er ikke noget med at bilen bliver ved med at køre selv – den skal nok sikre en god overgang til den næste chauffør.

Audis løsning er styret af en central kontroller der beregner et sammenlagt billede fra de mange sensorer i bilen, herunder radar, frontkamera, ultrasonic og laserscanninger.

Indtil videre er der ingen grund til at gisne om, hvornår A8 kommer til at køre på danske veje, men vi gælder os rigtig meget til det bliver tilfældet. Du kan læse mere om det nye system fra Audi her.

About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?