Er der behov for gadgets på en vandreferie? Ja, men…!

Camino
Camino

Hjemkomsten fra Nordspanien og Camino de Santiago har givet ro til at reflektere over behovet for gadgets på turen. Vi er gadgetnørder, og der er stunder under rejsen, hvor vi takker de elektroniske stjerner for det medbragte udstyr. Men det er en trade off, eftersom enhver gadget vejer, og hvis man ikke skal være en slatten pilgrim, der får sendt sin rygsæk videre til næste vandrehjem, fordi man ikke gider at bære på egen bagage, er der visse ting, som bare bør blive hjemme.

GPS-uret er måske overkill

Suunto Traverse Sapphire hører ubetinget til en af de gadgets, jeg er mest begejstret for, fordi GPS-uret giver mig en række værdifulde og motiverende informationer under turen – dog er der visse kernefunktioner, jeg aldrig fik behov for, hvormed anbefalingen kommer med forbehold. Suunto-uret er nemlig velegnet til vandring i ødemarken eller områder, hvor skiltningen er stærkt begrænset, og nøglesteder har tydelige koordinator. Caminoen er ikke sådan et sted. Er du udstyret med en smartphone, der kan få GPS-forbindelse via Google Maps, farer du aldrig rigtig vild.

Suunto Traverse Sapphire

Suunto Traverse Sapphire

Er du i vildmarken uden din telefon eller sparsom netforbindelse, er Traverse Sapphire din ven i nøden. Urets største force er samtidig dets største udfordring. For du skal være lidt af en ørn til stifinding og tyde landkort, så du kan indtaste længdegrader og breddegrader i uret, ligesom du skal bruge en del tid på at sætte dig ind i Traverse Sapphires omfattende funktioner og menuer. Gør du det, og bliver du familiær med uret, er det som sagt en ven i nøden, men på en vandreferie som Caminoen er der ikke behov for et GPS-ur med så mange funktioner, da GPS’en i din smartphone byder på færre funktioner, der dog dækker dit vejvisningsbehov.

Er Suunto-uret så en overflødig rejsepartner? På det bestemteste nej! Jeg er meget imponeret over Traverse Sapphire, ligesom det har løftet mit sind på de mere udfordrende strækninger, da jeg kan monitorere mine fremskridt. Selvom Suunto ikke leverer præcise tal for antal skridt, jeg tager, eller hvor højt jeg er oppe i bjergene, hvilket producenten i øvrigt på forhånd gør mig opmærksom på i manualen, så giver uret mig en indikation af, hvad jeg opnår, og hvor jeg befinder mig.

Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Måske virker det banalt, men det er opløftende at vide, at jeg har taget mere end 40.000 skridt på seks timer, og jeg har forbrændt cirka 5.000 kalorier. Samtidig ved jeg på forhånd, at dagens højeste punkt er 1.600 meter, og når Suunto-uret viser, at vi har nået 1.600 meter, er det motiverende, på trods af marginen for fejlmåling, da jeg kan fortælle Sally, at nu går det snart ned ad bakke igen.

Traverse Sapphire hjælper os desuden på vej, når det er overskyet. Kompasset i uret er retvisende, og når vi ikke kan navigere efter solens placering på himlen, er det rart at vide, hvilken retning vest er, hvormed vi er på rette vej. Uret er også meget hårdført. Undervejs falder jeg fem gange og begge ankler bliver forsturvet som følge af faldene, men uret forbliver intakt og ridsefrit, selvom urskiven rammer grusset et par gange.

Tilbage på kontoret kigger jeg på Suunto-uret og tænker, om jeg stadig har behov for at gå med det – det er mere end 20 år siden, jeg sidst har gået med ur i dagligdagen. Min umiddelbare tanke er ja. For Traverse Sapphire kan forbindes med min telefon, så notifikationerne, der popper op på telefonen, dukker også op på urets display akkompagneret med et par vibrationer. Dermed kan jeg se, hvilken mail tikker ind under mødet uden at skulle være uforskammet og hive telefonen frem.

Uret har desuden en behagelig og lækker gummirem samt et flot design. Her, 1 1/2 uge, efter hjemkomst går jeg stadig med uret.

Polar A360

Polar A360

Fitnesstracker med enkelte overraskelser

Ønsker du udelukkende at monitorere dine fremskridt, anbefaler vi Polar A360, der er fitnesstrackeren, Sally er udstyret med. A360 er lettere end Suunto Traverse Sapphire fysisk såvel som funktionelt. Trackeren viser antal skridt, forbrændte kalorier, antal kilometer gået per dag, puls samt skema over aktiviteter per dag, uge og måned.

Polar A360

Polar A360

Sally finder det motiverende at følge sine fysiske fremskridt med A360, ligesom det fremkalder smil at få oplyst, at vi går mere end 25 km visse dage. Polars tracker er simpel at betjene med touchskærm og enkelt aktiveringsknap, ligesom den er behagelig at have på, da du kan svede, uden at gummiremmen skærer eller på anden vis er til gene.

Vi oplever dog et sært øjeblik en aften, hvor vi overnatter på et vandrehjem i 1.200 meters højde. Lyden af glas, der springer, bryder stilheden i sovesalen, og efter ti minutters famlen i rygsæk og lommer opdager Sally, at det er trackerens display, som slår en slem revne foroven, selvom A360 ligger frit fremme.

Vi oplever også problemer med synkronisering mellem A360 og Polar Flow-appen i Sallys telefon. Vi prøver med min telefon og tablet, men heller ikke her vil trackeren synkronisere med appen. Vi kan dermed ikke få et klart overblik over Sallys aktiviteter på selve turen. Hvad angår præcision i målingerne, virker A360 mere præcis end Suunto-uret i forhold til antal skridt.

Vi bruger også Google Maps til at vurdere om A360 giver et revisende billede af antal kilometer, vi går – også her er Polars tracker rimelig præcis.

Alene med Sennheiser

Er du musikelsker og lydentusiast, er et par gode hovedtelefoner altid en klog investering. Har du behov for at lukke rejsestøjen ude, er Sennheiser Momentum Wireless værd at overveje. Støjreduktionsteknologien er i stand til at lukke størstedelen af baggrundsstøjen ude, mens kun de høje lyde slipper igennem.

På flyet eller i lufthavnen med stressende larm og masser af mennesker, er det skønt at kunne lukke mig inde med Chopins blide Nocturne-sonater, der giver mig ro. Sennheisers trådløse hovedtelefoner har et selvstændigt batteri, hvormed de ikke tærer på din telefon eller tablet, som imponerer mig med sine 22 timers levetid. Indrømmet, jeg tester ikke minutiøst den enkelte opladnings samlede varighed, men jeg oplever, at musikken spiller enkelte timer her og der. På fire uger oplader jeg hovedtelefonerne to gange.

Sennheiser Momentum Wireless

Sennheiser Momentum Wireless

På farten er der bestemt ikke mange stikkontakter, og de få som findes, er der rift om, hvormed det er Sennheisers hovedtelefoner virkelig er fantastiske at have med på Caminoen. Momentum Wireless vokser på mig i den første uges tid på Caminoen.

Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Normalt sværger jeg til mine trofaste Logitech UE9000 Bluetooth-hovedtelefoner, som formår at skabe et nuanceret lydbillede med kraftfuld bas, der samtidig formår at lade mellemtonerne træde frem. I dag lader jeg UE9000 gå på pension. Musikken ved solopgang på toppen af et bjerg med dertilhørende billedskøn udsigt skal ikke spoleres af højtråbende, selfie-glade amerikanere. Momentum Wireless har Sennheisers karakteristiske balance i lydbilledet, der tager lidt tid at vænne sig til. For bassen er ikke verdens kraftigste, fordi Sennheiser har for stor respekt for de finere nuancer i musikken til at lade bassen dominere.

 

Electronic Opus af BT, Deleriums album, Chimera, samt Hannah Peels nummer, Chloe, bruger jeg til testen af Momentum Wireless. Kunstnerne forstår at inkludere små detaljer i deres musik, som kun træder frem, når man har ordentligt lydudstyr. Det er her, at min begejstring for Sennheisers trofaste rejsepartner opstår. Triangler, sagte klaverspil, skarp hi-hat, klokkeklar vokal samt tilpas kraftig bulder fra bassen giver mig lysten til at gå på opdagelse i gammel musik – nye nuancer og mellemtoner træder frem. Momentum Wireless passer til alle de genrer, jeg har med på telefonen; klassisk, elektronisk, akustisk samt jazz.

Opdelingen i lydbilledet, når BTs klassiske nyfortolkning af sit gamle elektroniske nummer, Dreaming, er en imponerende stereooplevelse, hvor alt fra strygere til tordenskrald går op i en fryd af en lydoplevelse. Hannah Peels lyse vokal er skarp, også når hun rammer de dybe toner. Bassen i hendes stemme bliver ikke mudret, hvilket jeg har oplevet med andre lydmærker. Disse oplever samt mange andre er, hvad placerer Sennheisers hovedtelefoner på mit hoved – selv efter min hjemkomst.

camino blog

camino blog

Fin ide, der desværre ikke virker optimalt

Xtorm Lava 2 er måske rejsens mest ubrugelige og alligevel uundværlige gadget. Powerbanken er udstyret med et 3,5 Watt solcellepanel og en kapacitet på 6.000 mAh, hvilket er nok til at oplade min smartphone tre gange. I teorien burde det ikke tage mere end 10-12 timer i direkte sollys for at oplade Lava 2 fuldt ud, men under turen oplever jeg en reel forskel på teori og praksis.

I mine tests oplever jeg, at selv ikke 16 timer i direkte sollys fordelt over fire dage er nok til at genoplade powerbanken. Siden hjemkomsten har powerbanken stået åben i vindueskarmen i en uge, og den er stadig kun 75 % opladet.

Tager vi udgangspunkt i, at en smartphone tager 1/3 del af batteriet cirka hver anden dag, burde Lava 2 være tilstrækkelig til at holde telefonen kørende gennem hele turen, men vi har to telefoner, en tablet, en fitness tracker og et GPS-ur, som alle kræver strøm – her kommer powerbanken til kort. For mindst to enheder skal bruge strøm per dag, hvilket dræner Lava 2 for strøm hver anden dag, men den tager mere end tre dage om at blive 100 % genopladet.

Nødløsningen bliver, at vi på vandrehjemmene satte Lava 2 i stikkontakten, hvor den natten over bliver fuldt opladet, så vi på farten kan oplade vores enheder efter behov. Konklusionen er dermed, at powerbanken er uundværlig, men solcellepanelet er ubrugeligt, når vores behov tages i betragtning.

Er ud på udkig efter en powerbank, er det værd at overveje, om du kan klare dig uden solcellepanel – hvis ikke bør panelet være betydeligt større end Lava 2s.

Godt fokus vejer tungt

Panasonic Lumix FZ300 viser sig også at være en blandet fornøjelse at have med på rejsen. Foruden at veje 691 gram, hvilket er den tungeste gadget i vores bagage, har digital kameraet vist sig at være lidt af en udfordring for vores fotograf. Sally skal skifte hukommelseskort med jævne mellemrum, fordi Panasonic ikke har leveret PIN-koden til Wi-Fi-funktionen, hvormed hun ikke kan overføre billederne direkte til vores tablet, som har forbindelse til skyen.

Panasonic Lumix FZ300

Panasonic Lumix FZ300

Endvidere har Panasonic lavet om på en række standardfunktioner, der gør det sværere for Sally at tage billeder, og det tager dermed længere tid at blive familiær med Lumix FZ300. Endelig sætter kameraets lukker sig fast efter tre uger, hvormed Sally ikke længere kan bruge Lumix FZ300. 691 gram overflødig mursten både fylder og vejer i rygsækken, hvilket er en del i det samlede vægtregnskab, hun skal bære rundt på i flere timer om dagen, mens vi i gennemsnit går 25 kilometer over bjerge, bakker og på ujævne grusveje.

Månebilledet taget med fuld zoom med Panasonic Lumix FZ300. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Månebilledet taget med fuld zoom med Panasonic Lumix FZ300. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Så vidt udfordringerne med Lumix FZ300. Spørgsmålet går dog mere på, om det er værd at have et dedikeret digital kamera med på vandreturen. Som professionel fotograf er Sally glad for at have et kamera med, der kan zoome ind på objekter flere hundrede meter væk og stadig få et skarpt resultat – her kommer selv det bedste kamera i en smartphone til kort.

Ydermere er hun begejstret for, at hun kan få skarpe og detaljerede nærbilleder af objekter, hvor der ikke kun er knald på farverne, men også skarp tekstur. Til sammenligning har vi i Astorga taget billeder af katedralens kors på taget med både en almindelig high-end smartphone (billederne til højre) og Lumix FZ300 (billederne til venstre og nederst).

Panasonic Lumix FZ300, Astorga katedral almindelig fokus. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Panasonic Lumix FZ300, Astorga katedral almindelig fokus. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Billedet er taget med et almindeligt kamera i en high-end smartphone.

Billedet er taget med et almindeligt kamera i en high-end smartphone.

Panasonic Lumix FZ300, Astorga katedral fuld optisk zoom.

Smartphonebillede taget med fuld zoom.

Smartphonebillede taget med fuld zoom.

Panasonic Lumix FZ300, Astorga katedral fuld digital zoom. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Panasonic Lumix FZ300, Astorga katedral fuld digital zoom. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

 

Og vi har taget et par stjernebilleder, hvilke er populære blandt fotografer for tiden. Konklusionen er, at Lumix FZ300 tager væsentlig bedre, skarpere og mere nuancerede dagsbilleder end kameraet i en telefon, men som det også fremgår af billederne, er Panasonics kamera, som vi har set til kr. 3.750, ikke godt nok til at tage tydelige stjernebilleder, selvom billedkvaliteten er markant bedre, end hvad min telefon kan præstere. Vores delmål med Lumix FZ300 er at tage gode nattebilleder, men det lykkes desværre ikke.

Billederne til venstre er taget med Panasonic Lumix FZ300, mens billederne til højre er taget med et kamera i en high-end smartphone.

Panasonic Lumix FZ300 nattebillede

Smartphone nattebillede

Panasonic Lumix FZ300 stjernebillede

Smartphone stjernebillede

 

Sally er dog tilfreds med dagsbillederne, hvormed kameraet er en delvis succes.

Nærbilledet er taget med Panasonic Lumix FZ300. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

Nærbilledet er taget med Panasonic Lumix FZ300. Foto: Sally Megyessi, www.sallymeg.dk.

 

Gadgets gør livet nemmere og mere kulørt, men de fylder og vejer, og det er de færreste gadgets, der er livsnødvendige.

Når du pakker rygsækken til vandreferien, er det et trade off: Hvor meget vil du slæbe på, og hvordan vil du bruge din stærkt begrænset bagageplads? Vi kunne bestemt have klaret rejsen uden de godt fire kilo gadgets, vi slæbte rundt på, men vi prioriterede anderledes, og vi oplevede mange stunder, hvor langt de fleste gadgets var brugbare og relevante at medbringe – de dækkede vores individuelle behov.

Kommentar til artiklen?