Danskernes kendskab til kulilteforgiftning er skræmmende lille

Danskernes viden om den usynlige, smags- og duftløse dræber, kulilteforgiftning, der årligt tager 200 danske liv, er forbavsende lille, viser ny stor skandinavisk undersøgelse. Færre end hver anden dansker ved, hvad de skal gøre i tilfælde af kulilteforgiftning, og hver femte ved ikke hvilke installationer, der kan udlede kulilte. Svenskerne er de værst oplyste, mens vores norske broderfolk ligger på linje med os

Kulilteforgiftning er en af de farligste forgiftninger, der findes. En stor skandinavisk YouGov-undersøgelse foretaget for smart-home producenten Netatmo viser, at kendskabet til kulilteforgiftning i Skandinavien er ringe. Det gælder både i forhold til hvilke installationer, der udleder kulilte; hvilke symptomer kulilte kan forårsage; men også hvad man faktisk skal gøre i tilfælde af kulilteudslip i hjemmet.

Det til trods kan danskerne være stolte af at være det skandinaviske land, der har størst kendskab til, hvilke installationer der kan udlede kulilte. Hver femte dansker (20 %), hver tredje svensker (36 %) og hver fjerde nordmand (24 %) ved ikke, hvilke installationer der kan udlede kulilte. Det er et stort problem. Kulilte er nemlig en stille dræber, man ikke bemærker – en giftig gas uden farve, lugt eller smag. De fleste kulilteforgiftninger sker faktisk i hjemmet, når husets gasinstallationer afgiver gas på grund af forkerte installationer eller defekte enheder, der ikke får deres årlige tjek. Det gælder eksempelvis varmtvandsbeholdere, pejse, gaskomfurer og opvarmningsenheder.

Det er skræmmende, at vi i et så oplyst samfund ikke har kendskab til, hvilke installationer der kan forårsage kulilteudslip. Især det faktum, at danskerne ikke har kendskab til, hvilke installationer der faktisk kan udlede kulilte. Det gør, at de måske ikke tager symptomerne så alvorligt, hvis de opstår, fordi de ikke ved, at deres installationer faktisk udleder giftig gas.

Marie Tranchimand, marketingschef hos Netatmo

Bedre end sverige, dårligere end norge…

Skandinaverne har også et begrænset bekendtskab til de symptomer, der kan være forårsaget af netop kulilteforgiftning. Her svarer næsten hver femte dansker (18 %), at de ikke ved, hvilke symptomer der er forårsaget af kulilte og mere end hver tredje dansker (34 %) tror fejlagtigt, at hoste er et symptom.

Vi kan dog bryste os af at være markant mere vidende end svenskerne, hvor hver tredje svensker (32 %) ikke kender til symptomerne. Nordmændene løber dog med sejren om størst kendskab til symptomerne, hvor kun 14 % svarer, at de ikke ved det. Det er dog stadig bekymrende, at de fleste danskere kun kender til de mest gængse symptomer, som svimmelhed, hovedpine og åndenød, mens ganske få kender til de mere alvorlige kroniske symptomer, som brystsmerter, kronisk koncentrationsbesvær og kramper.

At mange danskere, såvel som svenskere og nordmænd, ikke kender til symptomerne ved kulilteforgiftning er kritisk – især i samspil med, at de ikke ved, hvilke installationer der udleder kulilte. Det gør, at de ikke tænker over, at det netop kan være årsagen til deres ubehag – og det kan i værste tilfælde lede til døden. I andre lande, så som Nordirland, Skotland, England og Wales, er der ved lov fastsat, at der skal installeres kuliltealarmer i hjem med forbrændingsapparater med fast brændsel. Netop kuliltealarmer er den eneste måde man kan blive advaret om, at enheder i hjemmet lækker kulilte, fordi gassen både er usynlig, smags- og duftløs. Med en smart kuliltealarm installeret vil man straks få besked, hvis der sker et udslip, hvad end du er hjemme eller ude, så du kan holde hurtigt og redde dig selv og dine kære.

Marie Tranchimand, marketingschef hos Netatmo

Søg ud af hjemmet, og ring 112

Kun lidt under halvdelen af danskerne (45 %) ved, hvad de skal gøre i tilfælde af kulilteudslip i hjemmet. Og det kan have fatale konsekvenser, hvis man ikke agerer korrekt. Derfor er det vigtigt, at man straks forlader hjemmet og ringer efter læge eller skadestue, så man straks kan blive tjekket.

Få en kuliltealarm

Den eneste måde at opfange kulilte i hjemmet på er ved en kuliltealarm, hvortil det anbefales at alle kuliltealarmer udskiftes efter 10 år, da kuliltedekteringssensoren bliver svækket over tid.

Der findes flere mærker på markedeet, og Netatmo, der står bag denne undersøgelse, anbefaler naturligvis deres egen smarte kuliltealarm fra Netatmo, der lover en lang batterilevetid på 10 år. Når produktlevetiden på Netatmos alarm er udløbet, vil man desuden få en påmindelse om, at det er tid til at købe en ny alarm.

Om undersøgelsen:

YouGov-undersøgelsen, der blev udført på vegne af Netatmo, dækker svar fra 3.050 respondenter – 1013 fra Danmark, 1028 fra Sverige og 1009 fra Norge – og blev gennemført i perioden 27. april 2022 til 1. maj 2022.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.