De nye iPhone 15-modeller får alle usb-c-stik – og mange andre opdateringer

I går aftes lancerede Apple deres nyeste smartphone, iPhone 15, de kommer med mange nyheder, og den største er muligvis at de nu har fået usb-c-stik

iPhone 15 Pro Max. Foto: Apple

Vanen tro kommer den nye iPhone-version i fire forskellige modeller, iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max, og de kommer alle med en række forbedringer i forhold til sidste år. Men der er næppe nogen tvivl om, at det der kommer til at trække de fleste omtaler er, at Apple endelig har udskiftet lightning-stikket med det usb-c-stik som alle andre smartphone-producenter har brugt i de sidste mange år.

Men lad os lige kigge på de fire modeller, og se, hvad iPhone 15-modellerne rent faktisk byder på.

iPhone 15 og 15 Plus

iPhone 15. Foto: Apple

De to mindste modeller har fået en indfarvet glasbagside og en afrundet kant på aluminiumskabinettet. Som introduceret med iPhone 14 kommer de nye modeller med Dynamic Island og et avanceret kamerasystem, hvor hovedkameraet er på 47MP og så har de 2x teleobjektiv.

De er baseret på A16 Bionic-processoren og kommer i skærmstørrelser på 6,1″ og 6,7″, Super Retina XDR, og den maksimale HDR-lysstyrke er kommet op på 1.600 nits, og uden HDR kan de komme op på 2.000 nits, hvilket gør at skærmen bliver lettere at se i dagslys.

Apple fortæller at forsiden har et Ceramic Shield, der skulle gøre mobilen langt mere holdbar end de traditionelle skærme, og så er de vand- og støvafvisende.

Kameraet er noget af det vigtigste i nye smartphones, og i iPhone 15 og 15 Plus kommer der, som nævnt, et 48MP hovedkamer og et quad-pixel-sensor-system med 100% Focux Pixels der lover hurtigt autofokus.

Som noget nyt har hovedkameraet et computerbaseret fotosystem, der giver brugerne en ny 24MP standard med superhøj opløsning, og så giver 2x tele-systemet brugerne tre zoomniveauer (optisk) på 0,5x, 1x og 2x.

Apple lover langt bedre portrætbilleder i de nye modeller, og brugerne behøver faktisk slet ikke at skifte til portræt-tilstand for at tager portrætbilleder. Mobilen skulle automatisk indsamle informationer om motivet, herunder dybdeinformationer, så brugerne senere kan omdanne billeder til portrætter i app’en Fotos på iPhone, iPad eller Mac.

Endelig fortæller Apple, at A16 Bionic-chippen er en 6-kernet cpu der også indeholder en 5-kernet gpu. Den har en ny 16-kernet Neural Engine der kan foretage næsten 17 billioner handlinger pr. sekund, og så skulle den have en bedre maskinlæringsalgoritme.

Endelig fortæller Apple, at modellerne nu oplades via usb-c og så understøtter de MagSAfe og den fremtidige Qi2-oplader til trådløs opladning.

Klimaaftryk

iPhone 15 og iPhone 15 Plus er designet med fokus på miljøet. Apple fortsætter med at arbejde hen imod sit mål om at være CO2-neutrale i 2030 – fra design til fremstilling og kundernes brug. Derfor prioriterer Apple ren elektricitet i hele forsyningskæden og design af produkter med genanvendte materialer og andre materialer med lavt CO2-aftryk. iPhone 15 og iPhone 15 Plus bruger nu endnu mere genanvendt indhold, med 100 procent genanvendt kobolt i batteriet og 100 procent genanvendt kobber i hovedbundkortet, kobberledningen til Taptic Engine og kobberfolien i den induktive oplader i MagSafe – alt sammen en nyhed for iPhone. Begge modeller inkluderer også 75 procent genanvendt aluminium i kabinettet, 100 procent genanvendte sjældne jordarter i alle magneter og 100 procent genanvendt guld i USB-C-stikket samt guldbelægningen og tinlodningen i flere printkort. iPhone 15-sortimentet opfylder Apples høje standarder for energieffektivitet og er fri for kviksølv, PVC og beryllium. Over 99 procent af emballagen er fiberbaseret, hvilket bringer Apple tættere på målet om at undgå plast i al emballage senest i 2025.

For at mindske miljøpåvirkningen yderligere vil Apple ikke længere bruge læder i nye Apple-produkter, herunder iPhone-tilbehør. Apple introducerer et nyt FineWoven-etui med MagSafe og en FineWoven-kortholder med MagSafe, som er lavet af holdbar og elegant mikrotwill, der er blødt og føles som ruskind. Materialet er lavet af 68 procent genanvendt indhold og har et væsentligt lavere fodaftryk end læder.

(kilde: Apple)

iPhone 15 får en startpris på 7.800 kroner (for 128GB) og iPhone 15 Plus kommer til at starte på 8.800 kroner for samme kapacitet. Begge man fås med op til 512GB lagerplads.

iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max. Foto: Apple

De to store modeller i iPhone 15-serien har fået et par nyheder du ikke finde i de små modeller. Dels er de designet i titanium og har fået afrundede kanter, en ny knap – handling – og en ny chip, A17 Pro.

Titaniumdesignet er med til at gøre topmodellerne til de letteste Pro-modeller fra Apple nogensinde, og Apple fortæller at nye kameraopdateringer åbner for, hvad der svarer til syv Pro-objektiver.

Hovedkameraet er, som i de mindre modeller, på 48MP og de understøtter – naturligvis – også den nye 24MP standard, og alle de andre billedfunktioner som de små iPhone-modeller har fået.

Men topmodellerne har også fået forbedret Nat-tilstand og Smrt HDR samt et helt nyt 5x telekamera (som du kun finder på 15 Pro Max).

Skærmstørrelserne er det samme som de to intromodeller, 6,1″ og 6,7″ og de er – naturligvis – i Super Retina XDR med Altid Aktiv og ProMotion-teknologi.

Den nye knap Handling erstatter enkeltfunktionsknappen til at skifte mellem lydløs og ring med nye muligheder, så brugerne kan vælge mellem hurtig adgang til kameraet eller lommelygten, aktivering af Memoer, Fokus-tilstande, Oversæt samt tilgængelighedsfunktioner som Forstørrelsesglad eller brug af Genveje.

Apple fortæller at en tryk-og-holdbevægelse med finjusteret haptisk feedback og visuelle signaler i Dynamic Island sikrer, at den nye knap starter den ønskede handling.

Den nye chip, A17 Pro skulle være branchens første 3 nanometerchip, der blandt andet er det største redesign af gpu’en i Apples historie.

Klimaaftryk

iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max er designet med fokus på miljøet. Apple fortsætter med at arbejde hen imod sit mål om at være CO2-neutrale i 2030 – fra design til fremstilling og kundernes brug. Derfor prioriterer Apple ren elektricitet i hele forsyningskæden og design af produkter med genanvendte materialer og andre materialer med lavt CO2-aftryk. iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max bruger nu endnu mere genanvendt indhold, med en understruktur af 100 procent genanvendt aluminium og 100 procent genanvendt kobolt i batteriet – alt sammen en nyhed for iPhone. iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max inkluderer også 100 procent genanvendte sjældne jordarter i alle magneter og 100 procent genanvendt guld i USB-C-stikket og guldbelægningen samt tinlodningen i flere printkort. Begge modeller opfylder Apples høje standarder for energieffektivitet og er fri for kviksølv, PVC og beryllium. Over 99 procent af emballagen er fiberbaseret, hvilket bringer Apple tættere på målet om at undgå plast i al emballage senest i 2025.

For at mindske miljøpåvirkningen yderligere vil Apple ikke længere bruge læder i nye Apple-produkter, herunder iPhone-tilbehør. Apple introducerer et nyt FineWoven-etui med MagSafe og en FineWoven-kortholder med MagSafe, som er lavet af holdbar og elegant mikrotwill, der er blødt og føles som ruskind. Materialet er lavet af 68 procent genanvendt indhold og har et væsentligt lavere fodaftryk end læder.

(Kilde: Apple)

Den nye cpu er op til 10% hurtigere og Neural Engine er op til to gange hurtigere end i forgængeren. Gpu’en i Pro-klassen er op til 20 gangen hurtigere end forgængeren, og 6-kernedesignet er nyt for at give den en bedre ydeevne og energieffektivitet.

Pro-kamerasystemet er udviklet udelukkende til pro-sortimentet, og det bruger computerbaseret forografering for at give brugerne endnu mere fleksibilitet.

Hovedkameraet kan skifte mellem tre brændvidder, 24mm, 28mm og 35mm. Udover 48MP ProRAW understøtter hovedkameraet også 48MP HEIF-billeder med 4x højere opløsning.

iPhone 15 Pro har et stort 3x telekamera og Max-versionen har den største optiske zoom på en iPhone nogensinde, 5x ved 120mm.

Apple oplyser videre om pro-kamerasystemet:

Den foretrukne smartphone til professionelle, som arbejder kreativt, og filmskabere bliver endnu bedre med nye professionelle arbejdsgange. Nu får brugerne op til 20 gange hurtigere overførselshastigheder med et valgfrit USB 3-kabel. Med iPhone og tredjepartsløsninger som Capture One kan fotografer også skabe et professionelt studie, hvor de kan tage 48 MP ProRAW-billeder og med det samme overføre dem fra iPhone til Mac. ProRes-video kan optages direkte til eksternt lager. Det giver mulighed for højere optagelsesindstillinger på op til 4K ved 60 billeder pr. sek. og større fleksibilitet under optagelserne ved brug af iPhone som hovedkamera. Med iPhone 15 Pro introduceres også en ny mulighed for logkodning, og det er den første smartphone i verden, som understøtter ACES (Academy Color Encoding System), en global standard for arbejdsgange med farver.

Senere i år føjer iPhone 15 Pro en ny dimension til videooptagelser med muligheden for at optage rumlig video til Apple Vision Pro. Brugerne vil kunne indfange flotte øjeblikke i tre dimensioner og genopleve minderne med en utrolig dybde i Apple Vision Pro, når den bliver lanceret i starten af næste år i USA.

(Kilde: Apple)

Opladning kan foretages på samme måde som med de to mindre modeller, og så understøtter pro-modellerne WiFi 6E.

Prisen på iPhone 15 Pro kommer til at starte på 9.800 kroner med 128GB lager mens iPhone 15 Pro Max får et startpris på 11.800 kroner med samme lagerplads. Begge modeller kan fås med en lagerkapacitet på op til 1TB.d

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.