Den lille dreng i klassen, Nexus 5X

Nexus 5X er den mindste smartphone i testen, men den yder utrolig godt, og har mange meget stærke pointer

Nexus 5X har vi tidligere skrevet om, da Tech-Test af med til præsentationen af mobilen. Den gang var vi skeptiske over for den nye smartphone, men den skepsis har vi måtte æde i os igen.

Den gang skrev vi at vi havde set det fleste af de nye funktioner før, og selvom det nok er rigtigt, så udmærker Nexus 5X sig alligevel ved en utrolig smidig implementering af de teknologier. Samtidig så kan den erhverves uden at skulle ud og pantsætte huset, bilen og børnenes opsparing.

Det fede med en Nexus mobil er, at du kommer så tæt på Googles vision af en smartphone som det kan lade sig gøre. Nogle af de mobiler vi har kigget på gennem tiden har så mange producent-specifikke funktioner, at mobilen bliver sløv eller irriterende at bruge.

Det kommer ikke til at ske med Nexus 5X. Dels er den faktisk udstyret med ret mange hestekræfter, dels betyder den rene Android 6.0-version, at den kan udnytte hardwaren maksimalt uden af tabe pusten.

Nexus 5X har en størrelse der gør den til det oplagte valg til dem der gerne vil have en stor smartphone, uden at det bliver umuligt at have den i lomme. Med sin skærm på 5,2” i fuld HD er den stor nok til at de fleste kan se, hvad der sker på skærmen, men samtidig lille nok til at den uden problemer kan være i lommen.

Processoren er en 1,8GHz Snapdragon 808 hexa-core 64-bit processor og det kan mærkes. Alle vores testprogrammer startede lynhurtigt op, og opløsningen på 1.920 x 1.080 gjorde at billederne stod skarpt og klart på skærmen.

Selv 3D-spil blev afviklet uden problemer, Nexus 5x havde rigeligt med overskud til alt det vi kunne smide efter den, og det var tydeligt at den var udstyret med en Adreno 418 GPU, den aflastede tydeligvis hovedprocessoren, så den kunne holde fokus på at servicere programmernes beregninger.

Godt kamera, mangler dog funktioner

Det er ikke let at brokke sig over et kamera der har en opløsning på 13MP, eller for den sags skyld et frontkamera på 5MP. Begge har en blændeværdi på f/2.0 hvilket gør såvel hovedkameraet som selfie-kameraet til en god ven i mørke omgivelser.

Hovedkameraet er samtidig udstyret med IR-laserassisteret auto-fokus, og det gik hurtigt op for os, at vi kunne tage billeder lynhurtigt efter hinanden uden at de blev rystede. Selvom det på skærmen ser ud som om den stadig er ved at tage billedet, så er det faktisk kun den softwaremæssige efterbehandling der sker der. Du kan bare knipse løs, kameraet er hurtig nok til at fange masser af billeder i træk.

De billeder bliver naturligvis også efterbehandlet automatisk, og anti-shake-funktionen sikrer at der skal rigtig meget til inden billedet bliver rystet.

Vi forsøgte at tage en række billeder med mobilen i en hånd, og så knipsede vi ellers bare løs. Samtlige billeder stod flot og knivskarpt. Det er et rigtig godt kamera som Nexus 5X er udstyret med.

Desværre så mangler kameraet funktioner. Der er ganske få ting vi kan indstille og kun få funktioner som Panorama og Photo-sphere vi kan vælge. Her mangler vi lidt mere, hvis mobilen skal erstatte vores almindelige kamera.

Design og alt det andet

Når vi kigger på designet af Nexus 5X så er vi mindre begejstrede. Det er en meget firkantet mobile. Bagsiden er en anelse afrundet i hjørnerne, men generelt er det en meget kantet smartphone. Den ligger stadig godt i hånden, men vi kunne godt have tænkt os et mere elegant design. Helt billig er den jo trods alt ikke.

Men LG har altså gjort noget rigtig smart – de har nemlig udstyret mobilen med en overflade der gør, at denne smartphone ikke har så let ved at tage imod fedt og støv. Så i modsætning til mange andre smartphones vi har kigget på, så gik der længe mellem at vi var nødt til at pudse skærmen på 5X.

Der er to ting mere der skal have et ord med på vejen herfra. Dels skal fingeraftryksscanneren roses. Den virker bare hver eneste gang, og det er dejligt. Ikke noget med at vi skulle sætte fingere på scanneren flere gange, næ nej. Vi fik lagt vores fingeraftryk ind på mobilen og derefter kunne vi åbne for den med et let tryk på scanneren.

Batteriet skal også have et par rosende ord med på vejen. For med 2.700 mAh er der rigelig med kapacitet til at køre en hel dag. Samtidig har mobilen en funktion der overvåger brugen af mobilen. Hvis den ikke bliver brugt, så geares der ned for aktiviteterne, og på den måde oplever du en batterilevetid der er væsentlig længere end de opgivne tider.

Vores tanker

Var der da ikke noget vi ville ændre ved denne mobil? Ikke meget for at være helt ærlige. Vi så gerne et lidt mere elegang og tyndt design, og det ville være dejligt om der var et kabel med der kan tilslutte mobilen til vores computer.

Hov – hvad er nu det? Jo ser du – Nexus 5X er udstyret med den helt nye usb-c-port, hvilekt giver rigtig mange fordele. Ikke mindst at mobilen kan oplades til omkring 3,5 timers brug på blot 10 minutter.

Usb-c gør også, at du kan oplade andre enheder med din smartphone. Men – du kan altså ikke sætte et usb-c-kabel ind i din traditionelle computer, det passer ikke. Derfor er du nødt til at købe et adapter-kabel, så du stadig kan koble sin computer og smartphone sammen, og det kunne godt have været med.

Men generelt er vi begejstrede, Nexus 5X er en super god smartphone, der til fulde lever op til forventningerne.

nexus 5 indhold 1
Produktinformation

 • Navn: Nexus 5X
 • Producent: LG
 • Skærmstørrelse: 5.2”
 • Skærmopløsning: 1.920 x 1.080 pixels
 • Skærmtype: Fuld HD
 • Processor: Hexa-core, 1,8GHz Snapdragon, 64-bit
 • Lager: 16GB eller 32GB indbygget
 • Netværk: 802.11 a/b/g/n/ac 2×2 MIMO
 • Bluetooth: 4.2 LE
 • Webcam: 13MP bagpå, 5MP foran.
 • Video: 4K ved 30 fps
 • Batteri: 2.700 mAh
 • Understøtter usb-c
 • Dimensioner: 147 x 72,6 x 7,9 mm
 • Vægt: 136 gram
 • Pris: Set til kr. 3.590 kroner (16GB versionen)
 • Mere information hos Google.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

Nexus 5X er næsten alt det vi kunne forvente af en ’Google-smartphone.’ LG har gjort et godt job med denne smartphone. Størrelsen er perfekt og vil passe til de fleste, kameraet er fortrinligt, om end det mangler lidt funktioner, og den er lynhurtig til at starte og køre apps.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3661 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?