Det intelligente plaster på vej

Plastret som vi kender i dag, har ikke ændret sig meget over årene. Men nu er der et intelligent plaster på vej - det finder selv ud af, hvor godt healingen går, og om det er tid til at skulle skiftes

De fleste af os har et plaster på et stykke tid, og så hiver vi det af – enten for tidligt eller for sent. Begge dele noget der kan forlænge healingprocessen. Men nu er der et nyt intelligent plaster på vej, der gerne skulle løse det problem

Produktet bliver kaldt for SmartHEAL, og er opfundet af Tomasz Raczyński, Dominik Baraniecki og Piotr Walter. Det kommende intelligente plaster vandt konkurrencen James Dyson Award, hvor der var præmiepenge for over 1 million pund, fordelt til over 300 opfindelser fra unge ingeniører og videnskabsmænd fra hele verden.

De globale vindere fik hver 30.000 engelske pund, og SmartHEAL, hvoraf SmartHEAL er en.

Problemet med det traditionelle plaster er, at det er svært at vide, hvor godt healingen går, og derfor skiftes plastret enten for tidligt eller for sent, hvilket kan give problemer med healingen.

Dårlig healing kan i yderste tilfælde føre til betændelse eller nekrosis, og sidstnævnte kan ikke rettes op. Ultimativt set kan det føre til sygdom eller i ekstreme tilfælde død.

Ifølge Dyson har 3% af folk der er 65 eller ældre, åbne sår. Den amerikanske regering estimerer at i 2060 vil den ældre befolkning være på omkring 77 millioner, og derfor kan kroniske sår give problemer, både for de ældre og ikke mindst for sundhedssektoren.

Med SmartHEAL vil de tre opfindere kommer med en billig løsning der kan skaleres, og som består af en smart pH-sensor der er indbygget i plastret. Plastret måler konstant sårets pH-værdi, og sender informationen via RFID.

Det betyder at det ikke er nødvendigt at fjerne plastret for at se, hvordan healingen går. Det betyder igen, at såret ikke bliver forstyrret, og det skulle også gøre healingen bedre.

Opfinderne skriver samtidig, at det medicinske personale kan analysere de data plastret samler op, og så give den korrekte behandling af såret.

Hvornår SmartHEAL blive til en realitet, hvis overhovedet, er stadig et godt spørgsmål. Men personligt krydser jeg da fingre for at det kommer på gaden snart.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.