TEST: Støvsugeren afslører og analyserer snavset

Dyson V12 Detech Slim er en fed elegant støvsuger der både afslører hvor du ikke har været med støvsugeren, og som samtidig analyserer det snavs du fanger med støvsugeren - og det er der en god grund til

Dyson V12 Detect Slim. Foto: Dyson

Det er ingen hemmelighed at jeg er vild med Dysons støvsugere, men nogle gange er modellerne lidt for store og tunge til at være behagelige at bruge.

Den nyeste Dyson V12 Detect Slim er dog lige det modsatte – dejlig let og dermed let at bruge i dagligdagen.

Når det kommer til designet har Dyson lavet nogle enkle ændringer, som faktisk gør en ret stor forskel i hverdagen. For det første har de gjort støvsugeren langt mindre og elegant, og vægten er kommet ned. Alt sammen noget der gør det lettere at bruge den i hverdagen, og let at arbejde med den når du skal støvsuge.

Dog har Dyson lavet en ændring jeg ikke er specielt glad for på designet. På tidligere modeller var der en slags ‘aftrækker’ i håndtaget. Den blev brugt til at tænde og slukke for støvsugeren, og det virkede let og intuitivt.

Dyson V12 Detect Slim. Foto: Dyson

Men nu har de så flyttet den – på Dyson v12 Slim er den sat som en knap på toppen af støvsugeren. Det betyder at du skal bruge to hænder for at tænde og slukke for den. Det irriterer mig – for det virker bare ikke specielt intuitivt.

Men derudover er der to virkelig fede punkter, hvor Dyson har lavet ændringer, som jeg er helt vild med.

Som vanligt har støvsugeren en fænomenal sugestyrke, præcist som vi forventer fra Dyson. Og den har også evnen til at justere sugestyrken. Men, og her kommer der en genialitet fra Dyson, den gør det ikke bare afhængig af, hvilken overflade arbejder på, den gør det i forhold til, hvilke typer partikler den suger op.

Samtidig har støvsugeren et mundstykke med en grøn laser på, der lyser lige hen over gulvet når du støvsuger. Det virker som en mærkelig ting, men under min test var det tydeligt, at det grønne lys med alt ønskelig tydelighed viser, hvor jeg ikke havde været med støvsugeren. Det grønne lys kastede en pæn lille skygge når der lå støv eller andre – usynlige – ting på gulvet, som jeg havde overset.

Hvis du ikke kan lide det grønne lys, så kan du slå det fra på støvsugerhovedet, og det er dejligt at du ikke er tvangsindlagt til at bruge det.

Analyserer støvpartikler

Men hvor støvsugeren virkelig viser, hvad teknologi kan gøre, er med den automatiske analyse af støvpartikler. Når du bruger støvsugeren, så bliver alle partikler analyseret, og afhængig af størrelsen på artiklerne, og antallet af dem, samt gulvtypen, så ændrer støvsugeren automatisk sugestyrken.

Dyson V12 Detect Slim. Foto: Dyson

Dyson fortæller selv, at de mikroskopiske partikler bliver registreret op til 15.000 gange i sekundet. Efter du er færdig med at støvsuge, så viser det indbyggede LCD-display, hvor meget støv der er suget op, og ikke mindst hvor store partiklerne er.

Det kan virke som en unødig information, men det er er faktisk ret fed at se resultatet efterfølgende. Personligt brugte jeg de informationer til at se om jeg blev bedre til at støvsuge, og ikke mindst til at holde bedre rent i hverdagen.

De forskellige mundstykker til støvsugeren er også blevet ændre lidt, så de er bedre til at flytte støvet ind i støvbeholderen, og det er yderst sjældent at jeg oplever, at f.eks. hår satte sig fast i mundstykkerne.

Masser af batteri

En af de ting jeg oplever fra tid til anden med de ledningsløse støvsugere, er at de ikke kan holde strøm nok til hele huset. Men det er ikke tilfældet med Dyson V12 Detect Slim. Eller rettere – det er det ikke hvis du bruger f.eks. Eco-tilstanden, eller lader støvsugeren bestemme hvor stor sugestyrken skal være.

Det første bestemmer du selv, det sidste kræver at du bruger den motoriserede mundstykke.

Ved at bruge Eco-tilstanden havde jeg masser af timers brug i Dyson V12 Detect Slim, og når jeg lod støvsugeren bestemme, var der intet problem i at støvsuge hele huset og så lidt til.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Dyson V12 Detect Slim er en fed støvsuger. Den vejer ikke ret meget, er let at få rundt om møbler i huset, og jeg er vild med analysen af partikler.

Men personligt er jeg nok mest begejstret over det grønne lys – det er ret fedt at kunne se om jeg faktisk støvsuger effektivt eller ej.

Det eneste jeg faktisk er irriteret over, er at de har flyttet tænd/sluk-knappen fra aftrækker-placeringen til at være oven på støvsugerne. Det er en underlige designbeslutning, der ikke gør noget godt for støvsugeren eller dig som bruger.

Du kan læse mere om Dyson V12 Detect Slim her.

Det koster Dyson V12 Detech Slim lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3752 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.