Din smartphone ved alt om dig…

Skræmmende meget viden om dig er samlet i din smartphone - beskytter du den godt nok?

Ifølge Statista har 70% af verdens internetbrugere benyttet deres smartphones mere som et resultat af den globale COVID-19-pandemi. Den radikalt øgede skærmtid rejser ikke blot nye spørgsmål om sundhed, men bringer også helt nye emner som sikkerhed og privatliv frem. 

I dag benytter vi vores smartphones til alt det, vi tidligere brugte computeren til — videochat, onlineshopping, pengeoverførsler, billeddeling, dokument-underskrivning og meget, meget mere. Mange mobilbrugere er dog stadig uvidende om, hvor risikobetonede mange af de aktiviteter er, eftersom vores smarte, håndholdte enheder mangler den fornødne beskyttelse mod cyberkriminalitet.

Daniel Markusson, ekspert i digitalt privatliv hos NordVPN

Daniel Markusson udpeger 7 afgørende ting, som din smartphone ved om dig. Han har også nogle gode råd til, hvordan du beskytter din enhed og de oplysninger der ligger på den.

Det ved din smartphone

  • Geografisk placering på et givent tidspunkt. Flere forskellige apps, som for eksempel kort, kræver adgang til lokalitetstjenester på din smartphone, så den sporer din placering hele tiden. 
  • Dine adgangskoder. Nærmest alle apps på en smartphone skal registreres, for slet ikke at nævne alle de online shops og tjenester, vi ofte logger ind på via vores mobile enheder.
  • Dine fakturaoplysninger, adresse og kontaktoplysninger, når du shopper på din smartphone.
  • Det, du taler om. Virtuelle assistenter såsom Apples Siri, Amazons Alexa og Google Assistent kan meget vel optage dine private samtaler og sågar gemme denne information.
  • Dine bevægelser. Din smartphone er udstyret med et accelerometer og gyroskop, som måler dine fysiske bevægelser, orientering og vinkeldrejninger for at kunne forsyne sundhedsapps og sportsapps en mere præcis information om dine bevægelser, såsom når du sidder, står, går, bukker dig og lignende.
  • Din unikke, fysiske biometri. Din smartphone genkender dit ansigt og dit fingeraftryk til identificering og adgangskontrol.
  • Alle de vigtige oplysninger du giver Google. Tech-giganten bruger dine søgninger og browser-historik på dets ejede hjemmesider (som f. eks YouTube) for at få mere viden om din demografi og personlige interesser til reklame formål.
  • Billedmetadata. Et billede, som du sender til nogen eller uploader online fra din telefon, afslører din telefons specifikke model såvel som den præcise placering og tidspunkt, hvor billedet blev taget.

Beskyt din smartphone

Selvom du måske føler dig sårbar ved tanken om, at din smartphone ved stort set alt om dig, så er der alligevel nogle enkle trin du kan foretage for at sikre dine oplysninger i tilfælde af, at du mister din enhed eller den bliver hacket.

Der er først og fremmest meget, man selv kan gøre manuelt. Apps beder altid om tilladelse til at få adgang til dit kamera, din mikrofon eller placering, selvom visse af dem slet ikke har brug for denne adgang for at kunne fungere. Acceptér ikke disse anmodninger uden først at have stillet spørgsmålstegn ved dem, på den måde vil du skabe større sikkerhed mod at diverse trackers kan snage i dine private oplysninger.

Slå altid Wi-Fi og Bluetooth fra på din enhed, når du ikke bruger den. På den måde sikrer du at din telefon ikke hele tiden leder efter nye potentielle forbindelser.

Mange smartphone-brugere som skaber forbindelse til offentlige Wi-Fi netværk, er slet ikke klar over at deres personfølsomme data kan blive opsnappet og stjålet. En god måde at holde sig beskyttet mod risiciene ved offentlige netværk er ved at bruge en VPN, som krypterer din online trafik og gemmer det væk fra enhver, der forsøger at få adgang til det. 

Daniel Markusson, ekspert i digitalt privatliv hos NordVPN

Derudover bør man slå tofaktorgodkendelse til på sine onlinekonti og apps på  smartphonen, hvor end det er muligt. Download en passwordmanager for at generere unikke adgangskoder til forskellige registreringer og gem dem sikkert i en krypteret vault.  

Hvad angår oplysningerne, som dine smartphone-billeder indeholder, er det muligt at slå geotagging fra i privatindstillinger. Og den bedste måde at beskytte sine private snaps fra hackere og stalkere er ved at gemme dem i en krypteret sky. I tilfælde af uheld, vil ingen udenforstående kunne få adgang til dine billeder, og du vil selv hurtigt kunne få dem tilbage. 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?