Er dit hjemmenetværk åbent for omverden?

Antallet af internetforbundne enheder i private hjem stiger hele tiden. Men det betyder også at antallet af potentielle åbne porte fra omverdenen eksploderer. BullGuard lancerer nu en scanner der kan fortælle dig om dit netværk er åbent

Kig rundt om i dit hus eller lejlighed og tjek hvor mange gadgets du har der på den ene eller anden måde er forbundet til internettet. Du vil garanteret blive overrasket over antallet.

De fleste af os har, ud over vores router og computere, også en eller flere smartphones, garanteret også en tablet eller to. Måske har du en badevægt der går på nettet, et smartwatch eller aktivitetstracker, et smart-tv, en ChromeCast eller Apple-tv. Hvad med et webcam der overvåger dit hus eller lejlighed, eller måske en NAS du kan tilgå uanset hvor du er i verden?

Nu kommer den store udfordring så – er du sikker på at dit udstyr ikke kan tilgås fra omverdenen? Masser af udstyr er i dag ret usikkert, og efterlader dit hjemmenet åbent mod omverdenen. Men det kan være utrolig svært at finde ud af, om der er huller i dit hjemmenetværk – hvis du altså ikke lige er vandt til at lede efter den slags.

Tjenesten shodan.io er et af de steder, hvor du kan lede efter åbne netværk. Her kan du blandt andet lede efter webcams, dørklokker, routere og meget mere. Hvis du opretter en gratis konto hos dem, så kan du endda filtrere på geografisk lokalitet og meget mere.

Men det kan stadig være ret kompliceret at få scannet dit eget hjemmenetværk og finde ud af, om nogle af dine enheder efterlader dit hjemmenetværk åbent.

Men nu har BullGuard introduceret en Internet of Things scanner. Det er en online-tjeneste hvor du kan logge ind og få tjekket dit hjemmenetværk.

No-vulnerabilities[1]

Tjenesten gør brug af shodan.io, men pakker den pænt ind så du bare skal klikke på en knap for at får scannet dit hjemmenetværk.

Først tjekker den om du er listet på shodan.io, og hvis det ikke er tilfældet (hvilket du helst ikke skal være), så kommer du til en side, hvor du kan lave et såkaldt ”deep scan” af dit hjemmenetværk.

Det har naturligvis en bagside – for hvis scannet finder usikkerheder på hjemmenetværket, så risikerer du at de, sammen med din offentlige ip-adresse, bliver listet på shodan.io.

Her på redaktionen har vi testet scanneren, og er glade for hvor let den er at bruge og hvor hurtigt du får resultatet tilbage.

Vores gode råd er, at du kører scanneren hver gang du udskifter en enhed på netværket, og hvis du finder ud af at dit netværk er åbnet på et eller andet punkt, så piller du enheden ud af nettet indtil du finder ud af, hvordan pokker du får lukket hullet.

Den nye IoT scanner fra Bullguard kan findes på: https://iotscanner.bullguard.com eller på http://iotscanner.bullguard.com.

About Lars Bennetzen 3822 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?