Turtle Beach og Logitech er efterhånden veteraner inden for gaming-headsets. Begge har et ry for at gøre det godt, og begge er aktuelle med nye 7.1 surround sound headsets, der skal give dig mærkbare konkurrencefordele, når du spiller offline eller online. Begge headsets koster omtrent kr. 1.500, så vi er oppe i den halvdyre ende, hvormed forventningerne begynder at blive høje.
Artemis Spectrum G933 fra Logitech har et spacy, futuristisk udseende, men føles lidt billigt på grund af tynd plastikmateriale og lettere groft stofbeklædning på ørekopper og bøjlestang. Turtle Beach Ear Force Stealth 450 er derimod mere robust, og stofbeklædningen virker blødere og mere lækker at røre ved. Men ét er første håndsindtrykket før selve brugen. Noget andet er selve præstationen og anvendeligheden, når de virtuelle kugler begynder at flyve i takt med jordskælvsfremkaldende eksplosioner.
Således går duellen mellem Logitech og Turtle Beach i gang…
Brugervenlighed og komfort
Artemis Spectrum sidder ikke synderligt godt på vores hoved. Headsettet rykker sig en del, når vi drejer hovedet, ligesom det ryger af, hvis vi hurtigt kigger til siden eller op mod loftet. Komforten bliver heller ikke bedre af, at ørekopperne er betrukket af billigt stof, der kradser rundt om ørerne. Vi foretrækker around ear headsets til spilbrug, fordi de lukker bedre af for omgivelserne, men med dette eksemplar på hovedet begynder vi at svede efter godt 10-15 minutters brug – og så kradser ørekopperne endnu mere.
Stealth 450 sidder omvendt lidt for stramt rundt om hovedet, men det falder ikke af, ligesom det nærmest ikke rykker sig en tomme, når vi laver hurtige bevægelser med hovedet. Ørekoppernes stofmateriale er behageligt, og vi føler ikke svedgener eller behov for at tage headsettet af efter godt 15 minutters brug.
Mikrofonerne
Hvor Artemis har en fold-ud mikrofonstang, har Turtle Beach en aftagelig stang, hvilket jo er mindre praktisk, da du skal montere den – og huske på hvor du sidst har lagt den. Ikke desto mindre vinder Turtle Beach mikrofondysten.
Mikrofonen i Stealth 450 opfanger baggrundsstøj, fordi den ikke understøttes af et støjreducerende filter.
Sidder din kæreste eller ægtefælle et par meter fra dig og ser fjernsyn, vil det kunne høres i den anden ende af mikrofonen. Du oplever ikke helt samme problemstilling med Artemis Spectrum, fordi du kan aktivere headsettets støjreducerende filter, der tager det meste af baggrundsstøjen, men ikke alt.
Mikrofonerne i begge headsets er gode til at opfange din stemme, der går klart og tydeligt igennem, men Stealth 450 løber fra Artemis, fordi du kan høre din egen stemme i ørekopperne, hvilket giver dig en klar fornemmelse af, hvor højt du taler. Ydermere kan du reducere mikrofonens lydstyrke, så du fortsat kan råbe højt, når du spiller, mens dine holdkammerater opfatter det som almindelig tale – en fordel når temperamentet syder som følge af, at du endnu en gang er blevet nakket af en 12årig snigskytte.
Lydkvalitet og funktioner
Turtle Beach gør det nemt for dig at justere lyden uden en driver, men det begrænser til gengæld dine muligheder for finjustering. Stealth 450 har en justeringsknap, som du skal trykke på, hvis du vil bladre mellem fire forskellige indstillinger, som enten forstærker bassen, bassen og diskanten, tale i spillet eller lydene fra omgivelserne.
Alle indstillinger har sin rette eksistens. Vi kan tydeligt mærke, at actionspil eller strategispil får ekstra saft og kraft, når bassen forstærkes, hvilket giver en effektfuld fornemmelse af bulder, i det øjeblik atommissilerne rammer fjenden i StarCraft II. Booster vi både bas og diskanten, får vi en markant bedre sans for rumklang, hvor ekkoet bedre kan høres.
Smækker vi et skydespil på, hvor der skal dystes online, kan vi med fordel fremhæve lydeffekterne fra omgivelserne frem for bulder og brag. Vi kan dermed bedre høre fodtrinene fra vores fjender, og hvor de måtte komme fra – og det giver os en særdeles vigtig konkurrencefordel! Spiller vi MOBA eller MMO, hvor vi skal kommunikere meget med vores klan eller team, er det en fed funktion, at vi nemt og hurtigt kan fremhæve stemmerne i spillet, så vi kan høre, hvad der bliver sagt – uden vi skal ind i en driver for at lave om på indstillingerne.
Turtle Beach forstår fininddeling af lydeffekterne, mens vi oplever, at Stealth 450 er et af de mest kraftfulde gaming-headsets, vi har haft på hovedet. For normalen er at dæmpe for bassen, men her giver Turtle Beach os valget, om vi vil have dæmpet eller forstærket bas, hvilket også gør Stealth 450 glimrende til filmoplevelser.
Hvor Turtle Beach giver dig mulighed for at ændre på lydindstillingerne uden driver, ønsker Logitech, at du skal hente Logitech Gaming Software. Hvorfor? Så du kan justere på Artemis Spectrums genvejsknapper, lys og lydindstillinger. Mange af indstillingerne er overflødighedshorn. Du kan eksempelvis få Artemis Spectrum til at lyse i 16,8 millioner forskellige farver, hvor lyset pulserer eller blinker, men da du ikke kan se lysshowet, fordi du har headsettet på, hvorfor så betale for denne funktion?
Driveren giver dig også muligheden for at finindstille basniveau, diskant samt fremhæve stemmer i spillene, ligesom du kan tildele headsettets tre genvejstaster forskellige funktioner i driveren. Ét tryk på den tildelte genvejstast, og du kan få en bestemt lydindstilling aktiveret, mens du spiller. Dog kunne en bladreknap, som den der findes på Stealth 450, have klaret dette uden programmering. Som vi ser det, har Logitech Gaming Software-understøttelsen én essentiel funktion – finindstilling af lyden. Her kommer Stealth 450 til kort, men så skal du også virkelig være lydnørd for at finde glæde i dette ellers overflødighedshorn.
Artemis Spectrum er knap så slagkraftig som Stealth 450, når det kommer til bas og rumlen, hvormed vi kun anbefaler headsettet til spilbrug. Men Logitech formår alligevel at imponere, når det kommer til detaljer og opdeling af lydbilledet. Vi får en meget klar fornemmelse af, hvorfra fjenden kommer, hvad der bliver skudt med samt forskellige baggrundslyde, der får dine ører til at registrere et rigt lydbillede. Da vi spiller Fallout 4, bliver vi nærmest overvældet af støjen fra helikoptere, rislende vand, pistolskud og susende vind som på én og samme tid brager ud igennem ørekopperne, mens hovedpersonen taler med sin partner.
Begge headsets understøtter 7.1 surround sound, men vi har dog svært ved at fornemme 7.1 i forhold til 5.1, og som vi nævner i vores hardwareguide fra december sidste år, er 7.1 lir – vi oplever ikke den store konkurrencefordel her.
Artemis Spectrum kan bruges trådløst til PlayStation 4 og PC, men skal du bruge headsettet sammen med din Xbox One, skal du bruge de medfølgende kabler. Headsettet er relativt nemt at tilslutte din PlayStation 4, men vi måtte opgive efter en time at tilslutte Artemis Spectrum til Xbox One – Logitech har ikke just gjort denne proces brugervenlig! Stealth 450 understøtter kun PC ved trådløs brug. Begge headsets kan dog bruges sammen med din smartphone eller tablet, hvis du tilslutter det medfølgende kabel.
Begge headsets har en USB-modtager, som bruges til den trådløse forbindelse. Logitech har udstyret deres headset med et rum i venstre ørekop til opbevaring af USB-modtageren, hvilket er genialt, når du er på farten, da du slipper for både at skulle huske headset og modtager. Denne genistreg har Turtle Beach ikke udtænkt, så skal du have Stealth 450 med dig, skal du huske mikrofonstang, headset og USB-modtageren.
Vinderen holder sig til kernekompetencerne
Gode intentioner, masser af funktioner og flotte effekter kaprer ikke vores hjerter. Det gør den bedste lyd til gengæld. Stealth 450 løber med sejren, fordi Turtle Beach ikke har behov for fancy lyseffekter eller drivere til unødvendige lydindstillinger, som almindelige gamere sjældent får brug for. Turtle Beach leverer en superb lyd med effektfuld bas uden at gå på kompromis med den gode lydkvalitet. Logitech leverer også rigtig god lyd, men taber alligevel terræn over for Stealth 450, fordi Turtle Beach formår at levere et bedre og mere kraftfuldt lydbillede.
Logitech fejler også grusomt, når det kommer til tilslutningen af Artemis Spectrum til Xbox One. Hvordan pokker det ellers så hæderkronede hardwarefirma har tænkt sig, at almindelige gamere skal bruge deres headset til Microsofts spilkonsol, det er hinsides vores forstand. I stedet for alle mulige ekstra funktioner og tilslutningsmuligheder skulle Logitech have fokuseret på bedre komfort og lidt kraftigere bas.