Dyrt at træne kunstig intelligens

Ny forskning viser, at det kan træning af et AI kan udlede lige så meget CO2 som fem biler i deres levetid

Forskere på University of Massachusetts der har regnet lidt på tingene, og deres beregninger viser det er dyrt, rent CO2-mæssigt, at træne et AI. Den proces kan faktisk koste op til 626.000 pund af CO2, hvilket svarer til den samme mængde CO2 som fem amerikanske biler udleder i hele deres levetid.

Ifølge websitet Technologyreview.com, er det noget som forskerne længe har mistænkt, men nu har de så kunnet eftervise, at det er realiteter.

Forskerne har undersøgt de modeller der bruges til at træne de såkaldte Natural-Language processing AI (NLP), et felt inden for kunstig intelligens, der fokuserer på at lære maskiner at håndtere menneskeligt sprog.

Der er sket store fremskridt indenfor det felt de sidste par år, men ifølge forskerne har det haft en pris, for det koster enormt meget energi.

De undersøgte modellerne ved at træne hver enkelt GPU i en dag for at undersøge strømforbrugte, og det blev så brugt til at beregne det totale energiforbrug i den tid det ville tage at gennemføre hele processen. Herefter blev det tal omregnet til CO2, baseret på hvordan strøm produceres i USA, hvilket er den måde f.eks. Amazons AWS strømforbrug produceres på – AWS er verdens største udbydere af cloud-løsninger.

For forskerne understreger det problemet med AI, nemlig de enorme mængder af strøm der skal bruges til såvel træning og drift af AI.

Til Technologyreview.com siger de, at den menneskelige hjerne kan udføre de mest komplicerede beregninger næsten uden at bruge energi, og at udfordringen ligger i at finde ud af, hvordan vi gør det sammen med computere.

Hvis du vil læse hele artiklen fra technologyreview.com her.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2693 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart