Ny, meget dyr, hardware på vej fra Apple

I sidste uge præsenterede Apple en masse opdateringer til deres operativsystemer. Det blev dog også til et par enkelte hardwarenyheder, nemlig en ny Mac pro, ny skærm og ny holder samme

Det er ikke så ofte der kommer en nye Mac Pro på banen fra Apple, men i år skulle det så ske. Den nye Mac Pro har da også fået nogle imponerende specifikationer med på vejen, og ja – prisen er også blevet opdateret…

Men lad mig lige starte med det der kan få en hardwarenørd som mig til at savle, og ikke det der får mig til at græde (prisen altså…).

Cpu’en er en Xeon-processor med op til 28 kerner med 64 PCI Express Lanes, hvilket umiddelbart giver den en imponerende regnekraft. Apple har da også udstyret med 300 W effekt, og en avanceret temperaturstyring, så processorens termiske stopklodser ikke er begrænsningen.

Herudover at Mac Pro fået en hukommelsesarkitektur med 6 kanaler og 12 fysiske DIMM-pladser, hvilket giver den plads til op til 1,5 TB hukommelse – det burde være nok for de fleste.

Herudover er er otte PCI Express-udvidelsespladser, hvilket er en fordobling i forhold til sidste model, så der er rig mulighed for at tilpasse maskinen, hvis der er noget der mangler.

Men sådan et moster skal naturligvis også have et avanceret grafiksystem, og det som Apple har puttet ned i den nye Mac Pro yder da også op til 56 teraflops.

Arkitekturen er Apple MPX Module med Thundbolt-integration og over 500 W effekt. MPX Module køles for resten af den indbyggede temperaturstyring, for at sikre at grafikkortet ikke overopheder.

Grafikmulighederne starter med Radeon Pro 580X, og du kan også få et Radeon Pro Vega II med op til 14 teraflops ydelse og 32GB hukommelse med 1 TB/s hukommelsesbåndbredde.

Ellers kan du vælge et et Radeon Pro Vega II Duo med 2 Vega II gpu’er, hvilket kan give op til 28 teraflops og 64 GB hukommelse.

Det vilde er, at der faktisk er plads til 2 MPX Modules, så du kan bruge 2 Vega II Duo-grafikkort, og dermed opnå op til 56 teraflops og 128 GB videohukommelse – jeg bliver helt svedt ved tanken.

Som om det ikke er nok, så har Mac Pro også fået det helt nye Afterburner accelerator-kort der har programmerbar ASIC, og som kan afkode 6,3 milliarder pixels pr. sekund.

Hvad betyder det så? Jo hvis du redigerert video kan du uden problemer bruge kameraer i høj kvalitet som kræver konvertering af originale filformater til et midlertidiggt format til redigering, og bruge originale formater direkte på kameraet. Samtidig kan det afkode op til 3 8; ProRes RAW-videostreams og 12 4K ProRes RAW-videostreams i realtid – vildt…

Men som sagt – prisen har også fået et hak opad. Du skal bløde 5.999 dollars for den mindste konfiguration, eller små 40.000 danske kroner – hvis priserne ellers kan oversættes 1:1, hvilket de næppe kan, så mon ikke den bliver noget dyrere når den lander i Danmark til efteråret?

Pro Display XDR – kæmpe Retina-skærm

Men en imponerende computer kræver en imponernede skærm, og her kommer Pro Display XDR så ind. 32” og en 6.16 x 3.3384 Retina 6K-opløsning med over 20 millioner pixels kan kun være super flot at kigge på.

Den giver så også 40% mere skærmplads end den forgående Retina 5K-skærm.

Pro Display XDR bruger samtidig et system til direkte baggrundsbelysning med en lang række LED’er, der producerer 1.000 niuts lysstyrke på hele skærmen, og 1.600 nits ved maksimal lysstyrke, nå ja – og så er kontrastforoldet på 1.000.000:1.

Skærmen er designet med glas til kant og meget smalle kanter på kun 9 mm, men der er lige et lill men…

Skærmen kræver den nye Pro Stand, der afbalanceret skærmen så den nærmeste føles vægtløs, og som gør at du kan indstille den præcist som du vil. Og hvor er det men så? Jo – Pro Stand skal købes separat…

Men med den kan du rotere skærmen som du ønsker, og du kan let afmontere skærmen.

Pro Display XDR kan tilsluttes alle Mac-modeller i sortimentet fra Apple, så du skal ikke tro at den kun kan bruges på den nye model.

Men så er der lige prisen. Pro Display XDR kommer til at koste fra 4.999 dollars, eller små 33.000 hvis prisen kan oversættes direkte og Pro Stand koster så 999 dollars, eller omkring 6.600 kroner. Så det bliver hurtigt en dyr fornøjelse at gå på indkøb i Apples nye hardware.

Vil du læse mere om tekniske specifikationer eller konfigurationsmuligheder, så kan du finde informationer på apple.com/dk/mac-pro og apple.com/dk/pro-display-xdr.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2692 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart