Fleksibelt arbejde er nu vigtigere end tallet på lønsedlen

Fritheden til at planlægge sine egne arbejdstider og -steder er nu blevet vigtigere end tallet på lønchecken viser ny undersøgelse

En ny rapport fra Jabra, 2021 Jabra Hybrid Ways of Working Global, vi ser at næsten 60% af alle vidensmedarbejdere vægter det fleksible arbejde højere end lønnen.

Det understreger, at fleksibilitet og autonomi i løbet af arbejdsdagen nu har en større betydning end den økonomiske belønning for de fleste arbejdstagere.

Rapporten viser også, at næsten tre fjerdedele af respondenterne (73%) mener, at det i fremtiden vil blive betragtet som et personalegode at have en fysisk kontorplads i virksomheden fremfor som en obligatorisk måde at arbejde på. 71% af den globale arbejdsstyrke ser også kontoret som en social bekvemmelighed og et sted, hvor man kan mødes og samarbejde, mens selvstændigt arbejde foregår et andet sted. Dette skift i holdningen til fleksibelt arbejde og kontorpladser tyder på, at arbejdsgiverne skal til at re-tænke medarbejderfordelene og sørge for, at de er tilpasset
måden vi arbejder på efter pandemien.

Hos de virksomheder, der har haft sværest ved at omstille sig til hjemmearbejde under pandemien, er medarbejderne mere tilbøjelige til at efterspørge flere arbejdsdage på kontoret – tre dage eller flere om ugen. 17% ønsker at være på kontoret på fuld tid sammenlignet med 14% af dem, som havde en god oplevelse med at overgå til hjemmearbejde.

Autonomi til medarbejderne

For at skabe en succesfuld fleksibel arbejdsmodel er virksomhedslederne nødt til at bevæge sig væk fra den traditionelle måde at gøre tingene på, som ofte mangler det menneskelige aspekt. I stedet bør de fokusere på at skabe et tillidsfuldt miljø, der fastsætter klare principper og retningslinjer, men samtidig giver medarbejderne mere autonomi.

Bjørn Ekner, Senior Director Global Product Marketing, Jabra

For eksempel ønsker de fleste medarbejdere mulighed for selv at fastsætte deres arbejdstid (65%), fremfor at de skal holde sig indenfor den traditionelle arbejdstid fra 9 til 17 (35%). En tilsvarende procentdel foretrækker, at man veksler mellem at arbejde hjemmefra og at komme ind på kontoret, når man har brug for det (61%), fremfor forudbestemte kontor- og hjemmedage hver uge (39%).

Teknologien er vigtig

Bevæger man sig udover den fleksible arbejdsmodel, hvor medarbejderne har valget mellem at arbejde hjemmefra eller på kontoret, så ønsker 75% af de adspurgte, at de i fremtiden kan arbejde hvor som helst fra.

Det betyder også, at når det handler om at tiltrække og fastholde de dygtige medarbejdere, så bliver det at kunne tilbyde det rigtige teknologiske udstyr vigtigere end smarte kontorer på attraktive beliggenheder. Mere end halvdelen af medarbejderne ønsker sig personligt udstyr som de kan tage med sig og bruge, uanset hvor de vil arbejde, mens næsten tre ud af fire foretrækker, at virksomheden vælger og leverer den nødvendige teknologi for dermed at gøre oplevelsen med fleksibelt arbejde ens for alle.

Arbejdslivet er under betydelige forandringer, og vi befinder os i en vigtig og afgørende tid. Mens virksomhederne i første omgang blev bedt om at etablere hjemmearbejdspladser med meget kort eller ingen tid til at forberede sig, så får pandemien nu en permanent indflydelse på måden, hvorpå vi fremover strukturerer vores arbejdsliv. Efterhånden som virksomhederne forsøger at udvikle deres strategier for det fleksible arbejde, så viser forskningen, at organisationer kan levere en bedre arbejdsoplevelse for medarbejderne ved at fortsætte med at investere i den rigtige
teknologi og give medarbejderne autonomi i løbet af arbejdsdagen. De virksomheder, der får succes, er dem, der ikke bare lytter til, hvad medarbejderne vil have, men også forstår, hvorfor de vil have det.

Bjørn Ekner, Senior Director Global Product Marketing, Jabra

Jabra: Dette skal virksomhederne overveje

  1. I stedet for at pålægge medarbejderne, at de skal vende tilbage til kontoret, så overvej at lade folk arbejde hvor som helst ved at tilbyde dem teknologien, som gør det muligt.
  2. 75% af vidensarbejderne angiver, at de i fremtiden ønsker at kunne arbejde hvor som helst fra, og at de prioriterer fleksibilitet over løn, derfor vil det være klogt at gentænke, hvordan man som virksomhed skal fastholde sine medarbejdere for at forblive konkurrencedygtig og fortsat tiltrække toptalenter.
  3. Ledelsen skal overveje, til hvilke typer opgaver og af hvilke grunde de ønsker, at medarbejderne skal møde op på kontoret. De skal derefter sikre sig, at arbejdsmiljøet er tilpasset disse behov.
  4. Virksomheder, der investerer i nogle af de nye teknologiske løsninger, der netop har til formål at gøre det nemt, sikkert og problemfrit at samarbejde, uanset hvor man arbejder fra, vil klare sig bedre end dem, der primært investerer i traditionelle fysiske ressourcer.
  5. Ledere bør gå forrest som et godt eksempel på, hvordan hybridarbejdet skal gribes an. De skal vise deres medarbejdere, at uanset hvordan de vælger at arbejde, vil det ene ikke stille dem bedre end det andet.

About Lars Bennetzen 3823 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?