Foldbar 16″ computer fra Lenovo

To år efter den første foldbare computer kom på markedet, er Lenovo nu klar med en opfølger til X1 Fold. Den nye model byder blandt andet på en større skærm og slankere krop

Lenovo ThinkPad X1 Fold. Foto: Lenovo

Slankere, større ydeevne, bedre tastatur og skærm. Det er de fire områder, Lenovo har fokuseret på at udvikle, siden de 2020 lancerede verdens første bærbare computer med en foldbar skærm, ThinkPad X1 Fold.

Nu kommer opfølgeren, som samtidig kan tage prisen som verdens letteste kommercielle bærbare computer på 16 tommer. Dermed byder den på en 22% større OLED-skærm end forgængeren, mens kroppen er blevet 25 procent slankere, og rammen er blevet tyndere.

Slank og bomstærk

Under bagsidens vævede genbrugstekstil gemmer ThinkPad X1 Fold på en ganske stor muskelmasse. Den fås med op til 12. generations Intel Core U9 i5- eller i7-processor, op til 1TB SSD-lager og op til 32 GB hukommelse.

Lenovo ThinkPad X1 Fold. Foto: Lenovo

Med en større skærm kan ThinkPad X1 Fold fås med et fuldt, bagbelyst ThinkPad-tastatur, hvor der er gjort plads til den røde TrackPoint og et touchpad med haptisk feedback. Tastaturet kan både bruges liggende på et bord foran skærmen og kobles på den nederste halvdel af computeren, når den bøjes let på midten – og dermed forvandle ThinkPad X1 Fold til en 12 tommer bærbar.

OLED-skærmen måler udstrakt 16,3 tommer, har et format på 4:3 og kan fås med op til 600 nits. Samtidig kan der tilkøbes en pen, der sidder magnetisk på siden af kabinettet. Samtidig er der gjort plads til et godt udvalg af indgange i form af port til Thunderbolt, USB-C 3.2 og mulighed for holder til Nano-SIM kort. Derudover er der trådløse tilslutninger i form af Wi-FI 6E og Bluetooth.

Lenovo ThinkPad X1 Fold. Foto: Lenovo

Skærmen er omkranset af en slank, sort ramme på blot 10mm. I udfoldet tilstand har computeren en tykkelse på blot 8,6mm og sammenklappet 17,4mm. Som alle øvrige ThinkPads lever den op til den militære testtilstand MIL-STD-810H. 

Med sin foldbare skærm og støtteben kan ThinkPad X1 Fold indstilles til en lang række forskellige brugssituationer. Herunder:

  • Klassisk bærbar – med tastaturet magnetisk sat på rammen kan du bruge den som en klassisk bærbar på 12 tommer, hvor skærmen folder ned over tasturet.
  • Landskabs-tilstand – udfoldet har du en 16 tommer skærm, som enten kan fungere som stor tablet eller som en bærbar computer, hvor du folder benet ud og har tastaturet liggende på bordet foran.
  • Portræt-tilstand – en ny indstilling sammenlignet med seneste model. Vend X1 Fold på højkant, fold støttebenet ud, og du har en højformatsskærm til redigering af lange dokumenter eller læsning af hjemmesider.
  • Bog-tilstand – fold X1 Fold let på midten, og du får et display, der er ideelt til at læse e-bøger og andre tekster.

Og med den intuitive Mode Switcher-brugerflade indstiller skærmen automatisk billedet til den pågældende indstilling.

X1 Fold forventes at komme på markedet senere i år.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.