Det er skræmmende tal som Kaspersky Lab har fundet frem til. Ikke mindre end 8 ud af 10 danske børn i alderen 2-10 år, er på nettet flere gange om ugen via forældrenes eller egen tablet, bærbar computer eller smartphone – primært for at se den populære videokanal YouTube.
Problemet er ikke så meget, at de er online eller på YouTube, men at næsten halvdelen af børnene dagligt færdes på nettet uden opsyn fra en voksen.
‟Det er noget alarmerende. Særligt set i lyset af, at hver fjerde forælder i undersøgelsen fortæller, at deres barn mellem 2-10 år allerede har oplevet at blive eksponeret for upassende indhold, mens de var på nettet”, siger Leif Jensen, der er General Manager for Kaspersky Lab i Norden og fortsætter:
‟Samtidig har færre end hver tredje forælder, 29%, aktiveret YouTubes egen forældrekontrol på enhederne, som de små børn benytter.”
Ingen bekymring
På trods af at danske børn lige så ofte er på nettet og faktisk downloader flere apps end deres jævnaldrene i Sverige og Norge, er deres forældre tilsyneladende ikke lige så bange for, at de skal komme galt afsted.
Undersøgelsen vier at de danske forældre udmærker sig ved at være markant mindre bekymrede for, at deres børn bliver eksponeret for upassende indhold og personer eller selv uploader upassende indhold på nettet, sammenlignet med de norske og svenske forældre.
‟Så længe børnene er små og endnu kun er aktive på sociale medier eller surfer på nettet i begrænset omfang, forekommer risikoen for at komme galt afsted måske ikke så stor. Problemet er bare, at mange børn ikke får lært at navigere sikkert online i tide – og mens de rent faktisk er mest modtagelige for forældrenes råd og vejledning. Ligesom vi ikke kunne drømme om at sende vores børn alene ud i trafikken, før de kender færdselsreglerne, selv kan finde vej og læse medtrafikanterne, skal vi heller ikke slippe vores små børn løs på nettet alene uden støtte og vejledning. Og ligesom vi allerede starter med at lære dem at se sig for i trafikken fra de kan gå, er det også vigtigt, at vi lærer dem nogle grundlæggende færdselsregler på nettet fra de går online første gang. På den måde sår vi kimen til gode og sikre it-vaner hos børnene – også når de engang bliver store”, siger Leif Jensen.
Kaspersky Lab har 8 råd til, hvordan du bedst beskytter dit barn på nettet og hjælper det med at blive bedre til at navigere online:
- Hold opsyn. Det kan virke indlysende, men hold opsyn med dit barns brug af internettet. Få dem til at besøge og blive på hjemmesider, som du kender. Hvis du bliver bekymret, kan du kigge i browserhistorikken. Vær sikker på, at du kender til alle passwordbeskyttede hjemmesider, de har adgang til og bed dem om at dele loginoplysninger med dig.
- Vær åben. Få dit barn til at være åben omkring deres online aktiviteter og dem, de socialiserer sig med. Frem en sikkerhedskultur i hjemmet og snak om de mulige farer, der findes.
- Beskyt din familie. Sikkerhedssoftware hjælper dig og dit barn med at være fuldt beskyttede imod malware, spyware, hackere og identitetstyve på alle tidspunkter. Brug forældrekontrol på sider, du ikke vil have, dit barn kigger på gennem dit online sikkerhedsprodukt – det er en nem måde at undgå problemer.
- Lad være med at snakke med fremmede. Du lærer dit barn, at det er farligt at snakke med fremmede på gaden, så behandl det at tale med fremmede online på samme måde. Vær opmærksom på de potentielle farer, fra online mobning til pædofile.
- Shop sikkert online. Når du køber den nyeste legetøj til dit barn, så sørg for at du køber fra en anerkendt online forhandler. Du bør altid kigge efter en webadresse, der begynder med “https” og har et låsesymbol, når du indtaster dine kreditkort oplysninger eller andre personlige oplysninger.
- Socialiser sikkert. Vi har efterhånden alle sammen fået tilsendt et dårligt link eller to gennem vores sociale netværk. Brug sikkerhedsindstillingerne på sociale medier på den bedst mulige måde. Har du virkelig brug for at vise alle detaljer om dit liv? Og måske endnu vigtigere – har dit barn?
- Sikre passwords. Opfordr dit barn til at bruge sikre passwords – forskellige passwords på forskellige tjenester. Inkluder 8-14 store og små bogstaver og tal. Lad ikke hackere infiltrere din familie på grund af usikre passwords.
- Stop spam. De fleste internetudbydere og sikkerhedssoftwareprogrammer har antispam-teknologier. Spam-blokering hjælper med at forhindre falske e-mails i at blive vist i din indbakke. Falske lotterigevinster eller chancer for at vinde de seneste gadgets kan være meget fristende for både voksne og specielt for børn.