Gode kaffevaner sikrer nattesøvnen

Danskerne elsker kaffe, men for meget kaffe kan ødelægge nattesøvnen - specielt hvis den drikkes sidst på dagen. Men danske kaffevaner redder søvnen, hævder søvnekspert

Vi har lært, at koffein potentielt kan have en negativ indvirkning på vores søvn. Men nu bringer Emma – The Sleep Company gode nyheder for alle, der både elsker den dybe søvn og god kaffe.

Nogle af landene med det største kaffeindtag er også kendt for at sove bedst, og selvom kaffe indeholder koffein, som kan forstyrre søvnen, er der måder at indtage kaffe på, uden at det har en væsentlig indvirkning på vores søvn.

Søvnekspert Theresa Schnorbach fra Emma – the Sleep Company giver fire nyttige tips, der kan hjælpe med at reducere virkningen af koffein på nattesøvnen.

  1. Drik vand: Koffein er mildt vanddrivende, hvilket kan øge tissetrangen og føre til dehydrering. Dehydrering kan bidrage til dårlig søvnkvalitet. Så husk at drik rigeligt med vand i løbet af dagen.
  • Drik kaffe sammen med mad: Hvis du drikker kaffe til mad, kan det bremse optagelsen af koffeinen i blodet og reducere koffeinets opkvikkende virkning.
  • Prøv koldbrygget kaffe: Koldbrygget kaffe indeholder mindre syre og koffein end almindelig varm kaffe. Det er et godt alternativ for dem, der er følsomme over for koffein eller har problemer med at sove.
  • Øv dig på at sove: Lav en konsekvent søvnplan, skab et afslappende sovemiljø og undgå brug af skærm inden sengetid. En god søvnhygiejne kan bidrage til bedre søvn.

Danskernes kaffekultur

Europa står for det største kaffeforbrug på verdensplan ifølge Den Internationale Kaffeorganisation. Blandt de europæiske lande skiller Danmark og vores nabolande os ud med det største kaffeforbrug. Samtidigt er Danmark blandt de lande, der har en bedre søvnkvalitet sammenlignet med andre lande i Europa.

Tanken om, at lande, der drikker mere kaffe, også kan have bedre søvnkvalitet, kan virke selvmodsigende. Koffein kan forstyrre søvnen hos nogle mennesker. Forholdet mellem kaffeforbrug og søvnkvalitet er dog komplekst og mangesidet. Det er værd at tage i betragtning, at lande med et højere kaffeforbrug kan have kulturelle traditioner eller skikke, der opfordrer til god søvnhygiejne.

Hvert europæisk land har sin egen måde at nyde kaffe, hvor fx det danske kaffe- og kagebord er et bemærkelsesværdigt eksempel. Og måske her ligger hemmeligheden i, hvordan man kan nyde både den friske mokka og den dybe søvn.

Kaffe og kagebordet opfordrer folk til at tage et øjeblik til at slappe af og nyde øjeblikket, ofte sammen med venner eller familie. Den skik kan fremme afslapning og socialt sammenhold, hvilket kan have en gavnlig effekt på søvnkvaliteten.

Theresa Schnorbach fra Emma – The Sleep Company
Kaffe er en af de mest indtagne drikkevare i verden.
Hver dag drikkes der ca. 2,25 milliarder kopper kaffe i verden.
De europæiske lande, der har et større forbrug af kaffe, har tendens til at opleve en bedre søvnkvalitet.
Kilde Emma – The Sleep Company

About Lars Bennetzen 4014 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.