Google lader angiveligvis app-udviklere læse folks Gmails

Ifølge Wall Street Journal kan ansatte hos hundredevis af udviklere uden for Google, læse private beskeder i folks Gmail

Free-Photos / Pixabay

På trods af at Google for et år siden lovede mere privatliv til deres brugere, så tyder det på, at det ikke er tilfældet. Angivelig har hundredevis af app-udviklere adgang til millioner af mailbokse på Gmail.

De mailbokse som udviklerne kan få adgang til, tilhører folk der abonnerer på email-baserede tjenester og sammenligningstjenester – fx prissammenligninger. Ifølge Wall Street Journal så har nogle af disse firmaer trænet software til at scanne mails, mens andre virksomheder angiveligt skulle tillade deres medarbejdere at kigge beskeder igennem.

Det skræmmende er at for lidt over et år siden lovede Google ellers at de ville stoppe med at scanne deres brugeres mailbokse, men de har tydeligvis ikke gjort så meget med at beskytte deres brugeres mailbokse mod scanning fra app-udviklere uden for Google.

Det kan næppe være et specielt godt tidspunkt for Google, at dette kommer for dagens lys. Persondataforordningen, GDPR, fra EU betyder at personlige data skal beskyttes ellers vanker der store bøder, og USA har også sat ind på at øge beskyttelsen af folks personlige oplysninger. Det øgede fokus skyldes ikke mindst Cambridge Analytica-skandalen som Facebook lige har været ude i, og hvor personlige informationer for mere end 80 millioner Facebook-brugere blev lækket.

At Google lader deres udviklere få adgang til deres brugeres mailbokse er ikke noget nyt. Meld dig på en prissammenligningstjeneste i USA, og du vil blive bedt om at give adgang til fx din mailboks (jeg håber så ikke at du gør det, og fatter ikke de folk der faktisk gør det).

Folk bliver godt nok adviseret om det, men det ændrer ikke ved det problematiske i det. Google har godt nok virksomhederne igennem en godkendelsesproces, så Google er sikre på at deres udviklere har en god privatlivsaftale. Men om de følger op på det, eller om udviklerne rent faktisk lever op til deres egen politik må stå hen i det uvisse.

Og det er også et spørgsmål om Gmail-brugeren faktisk er klar over, at ansatte måske læser deres mails. Hvilket de jo næppe er.

Nu kunne man fristes til at tro, at det er en teoretisk mulighed, men Mikael Berner, CEO hos Edison Software der udvikler apps til Gmail, har sagt til Wall Street Journal, at emails fra hundrede af Gmail-brugere blev læst som en del af udvikling af en nu feature. Og en anonym kilder har sagt til Wall Street Journal, at det var helt standard, at ansatte læser Gmail-brugeres mails.

Så nu håber vi så på, at Google får styr på sikkerheden, og ikke bare lader mails blive læst af andre end dem de var tiltænkt.

Læs også:

Google dropper deres tablet, Pixel C, til fordel f... Pixel C er Googles forretnings tablet, og nu har de så stoppet salget af den. Men Google lover at de stadig vil supportere enheden. Googles beslutn...
Privatlivet på nettet – du bringer dig selv i fare... Hvem er det egentligt der skal beskytte os når det handler om privatliv og overvågning på nettet? Er det de offentlige instanser eller bærer vi selv e...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (1821 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992. Han startede som redaktør på det nu hedengangne it-blad, PC World, og arbejdede efterfølgende som redaktør på ugebladet Ingeniøren. Derefter gik turen til Aller, hvor han arbejdede som it-redaktør på blade som Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test.
Kommentar til artiklen?