Her tjente cyberkriminelle pengene i 2019

28% af organisationer verden over har været udsat for ondsindede botnets. Cryptominers dominerer fortsat trusselsbilledet, mens andre sårbarheder nu udnyttes i højere grad. Det viser ny rapport fra Check Point Software Technologies

Den israelske sikkerhedsspecialist, Check Point Software Technologies, har offentliggjort deres 2020 cybersikkerhedsrapport, der beskriver sidste års største tendenser inden for cyberangreb. Rapporten viser, hvilke metoder cyberkriminelle primært anvender til at angribe organisationer på tværs af industrier verden over, og giver samtidig organisationer den nødvendige viden og information til at håndtere og beskytte sig bedre mod de aktuelle femte-generations cyberangreb og trusler.

Sikkerhedsrapporten giver et detaljeret overblik over cybertrusler og afslører de hyppigste angrebstyper og teknikker, der er blevet observeret inden for det sidste år.

Nogle af de vigtigste resultater fra rapporten, viser at:

  • Cryptominers dominerer malwarelandskabet – på trods af at cryptomining aftog i løbet af 2019, som følge af kryptovalutaens fald i værdi og lukningen af Coinhive-operationen i marts, blev 38% af virksomheder globalt stadig påvirket af cryptominers i 2019. En stigning fra 37% i 2018. Dette skyldes, at brugen af cryptominers stadig kan give stort udbytte med lav risiko for kriminelle.
  • Botnet angreb stiger voldsomt – 28% af globale organisationer blev ramt af botnet-aktiviteter, hvilket udgør en stigning på over 50% sammenlignet med 2018. Emotet var den mest brugte bot-malware, primært på grund af dens alsidighed i forhold til at aktivere malware og spam. Andre botnot aktiviteter som ‘sextortion-mails’ og DDoS-angreb steg også markant i 2019.
  • Målrettet ransomware rammer hårdt – mens andelen af organisationer, der bliver ramt af ransomware er relativt lavt, er omfanget af angrebene meget større. Kriminelle udvælger deres ransomware ofre meget nøje med det formål at afpresse sig til den størst mulige gevinst.
  • Mobilangreb aftager – 27% af verdens organisationer blev ramt af cyberangreb, der involverede mobiltelefoner i 2019, hvilket er et fald fra 33% i 2018. Selvom truslerne mod smartphones stadig udvikler sig, er organisationer i stigende grad klar over truslerne og benytter sig af mere beskyttelse.
  • Året, hvor Magecart-angreb blev en epidemi – angreb som indsætter ondsindede koder på e-handelshjemmesider for at stjæle kunders betalingsdata, ramte hundredvis af websider i 2019 – fra hotelkæder til handelsgiganter til SMBs – på tværs af alle platforme.
  • Stigning i cloud-angreb – på nuværende tidspunkt anvender mere end 90% af alle virksomheder cloud-services, men ikke desto mindre klager 67% af alle sikkerhedsansvarlige over manglende synlighed til deres cloud infrastruktur, sikkerhed og indvilligelser. Fejlkonfigurering af cloud-ressourcer er stadig den største årsag til cloud-angreb, men vi ser samtidig en stigning i antallet af angreb rettet direkte mod cloud-service leverandører.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3371 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?