HTC sender blockchain-mobilen Exodus 1 ud i early access

Tilbage står vi så bare med spørgsmålet: Hvad skal vi med en blockchain-telefon?

Nye smartphones dukker hele tiden op, men hvor alle andre producenter kæmper på bedre skærme og kameraer, så har den tidligere gigant inden for smartphones, HTC, valgt at gå en helt anden vej – de satser på at koble blockchain sammen med deres nyeste smartphone, Exodus 1.

Jeg står så lidt måbende og spekulerer på, hvad pokker vi lige skal bruge en ’blockchain-mobil’ til, og om det i virkeligheden ikke er et spørgsmål om at lave et produkt der er med på sidste års hype – kryptovaluta.

Så lad mig lige kigge lidt på hvad Exodus 1 har som de andre smartphones på markedet ikke indeholder.

For det første er der en såkaldt ’sikker enklave’ på mobilen. Det skulle være et låst område der er beskyttet mod Android OS, så selv ikke operativsystemet på mobilen kan ændre i det. Det områder indeholder så nøglerne til alt krypto, uanset om det er valutaer eller de såkaldte non-fungible tokens (NFT), og HTC drømmer også om at det bliver det område hvor alle dine digitale data skal gemmes.

En anden ting som HTC har indført i Exodus 1 er en ”Social Key Recovery”-funktion som skulle sikre, at hvis du har glemt dine adgangsnøgler eller mistet din telefon, så kan du nemt og sikkert gendanne de mistede nøgler. Samtidig sikrer funktionen angiveligt også, at HTC ikke på noget tidspunkt opbevarer sine nøgler samlet på et enkelt centralt sted.

Funktionen skulle virke ved, at du selv vælger nogle få betroede personer, som hver især skal downloade en nøgleadministrationsapp. Herefter bliver dine data opdelt ved hjælp af en fortrolig algoritme og sendt til de betroede personer. Gennem samme system kan du så genskabe nøglerne igen.

Nu vil HTC så videre med Exodus 1, og har inviteret kryptografer og udviklere fra hele verden til at blive en del af Exodus-fælleskabet og være med til at optimere den sikre enklave.

Og dermed er vi tilbage ved mit udgangspunkt – har vi brug for en blockchain-smartphone? Eller er det bare en måde for HTC at forsøge at finde en niche, og komme tilbage som en betydende spiller på smartphonemarkedet?

I dag domineres det marked af de tre store spillere på markedet, Samsung, Huawei og Apple. Det er dem der driver udviklingen og det er dem der har de absolut største markedsandele. Nu kan den tidligere kæmpe på smartphonemarkedet, HTC, så stå og kigge på OnePlus og Xiaomi der hastigt er ved at æde sig ind på markedet, og samtidig er en anden tidligere gigant indenfor mobiltelefoner, Nokia, hastigt på vej tilbage.

Så mon ikke HTC desperat leder efter noget der kan blive deres, som kan skille dem ud fra mængden?

Jeg tvivler alvorligt på, at der er et reelt behov for en ’blockchain-smartphone’, men måske kan teknologien på sigt være interessant. Men nu må vi se. I december sender HTC mobilerne ud til dem der er med i early access-programmet, og så må vi jo se hvad det munder ud i.

Herunder kan du se de øvrige specifikationer på mobilen, som virker ganske fornuftige – ikke mindst at den er IP68-cetificeres og har et ganske fornuftigt batteri på 3.500 mAh – åh, og så kan du kun købe mobilen for Bitcoins og Etherium.

Du kan forudbestille mobilen via dette link.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3468 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?