Hvordan Android stoppede mig fra at forlade min iPhone

Androids sikkerhedsfunktioner der skal forhindre ibrugtagning af stjålne mobiler, er også årsagen til at jeg droppede at vende tilbage til Android

Nuvel, jeg ved godt at jeg kan lyde som en Android-hader, eller om nogen vi, en Apple fan-boy. Jeg kan også godt se hvorfor nogen tænker sådan. Jeg er nemlig meget begejstret for iOS, for måden de forskellige enheder spiller sammen på, og ikke mindst for hvor let det er at komme i gang med at bruge en iOS enhed.

Min begejstring stiger endnu mere når jeg tænker på, hvor godt min iPad og iPhone spiller sammen med min iMac. Alt hvad jeg har det ene sted, har jeg også (mere eller mindre) alle de andre – måske skal jeg lige sende et billede til mig via AirDrop, men normalt så er der en transparens mellem enhederne som jeg aldrig har oplevet andre steder.

Ikke desto mindre, så vil jeg hævde at jeg ikke hader Android – eller det gjorde jeg ikke indtil for nyligt. Faktisk var jeg i mange år en meget glad Android-bruger, og jeg er faktisk pænt imponeret over hvor fleksibelt og godt et operativsystem Google har fået fremstillet her.

Låst fast

Men det ændrer ikke ved at jeg føler at Google med deres sikkerhedsopdateringer, har formået at gøre livet mere end almindeligt surt for mig. Så surt at jeg har droppet alle planer om at sende min iPhone på midlertidig pension, og gribe fat i en af de nyeste Android-mobiler og bruge dem.

Hvad er det så der har gjort mig så irriteret? Jo det skal jeg fortælle dig. Her for nyligt skulle jeg teste en nye Android-mobil. Det er i sig selv ikke særlig specielt, den slags gør jeg ganske tit. Men denne mobil mindede ret meget om en lidt ældre jeg havde testet, og som stadig lå i min skuffe. Jeg hev den derfor frem og ville lige starte den op for at se, hvor ens de to mobiler egentlig er.

Men er startede mine problemer så. For jeg havde, som jeg altid gør, bedt telefonen om at gendanne sig til fabriksindstillinger. Normalt ikke noget problem, jeg starter jo bare forfra, ikke?

Forkert – Googles funktion, Factory Reset Protection, også kaldet FRP, forhindrer dette ganske effektivt. Mobilen ved at den er blevet ’gendannet’ og derfor vil den have at jeg logger ind med den konto der sidst var på mobilen for at kunne komme videre med min mobil. Problemet er blot, at jeg har adskillige Google-konti, og jeg kunne så tydeligvis ikke huske hvilken jeg brugte til denne mobil.

Resultatet var, at jeg endte med at få en besked om at jeg ikke kunne logge ind på grund af nylig password-skifte. Det er så noget bavl – jeg har ikke ændret password på nogle af mine konti i flere år. Men uanset hvilken konto jeg forsøgte at logge ind med var resultatet det samme – jeg hang fast. Jeg kunne ikke komme videre.

Jeg googlede lidt for at finde ud af om det var et velkendt problem, og ja det er det. Problemet viser sig at være, at hvis man bruger det forkerte Google-login første gang ender man ofte i en uendelig løkke, og hvis man så samtidig forsøger med et hardware reset (hvilket jeg så gjorde), så er katastrofen komplet. Man kan reelt ikke komme ud af den løkke.

Fin ide

Jeg kan godt se ideen i denne form for beskyttelse. At stjæle en mobil og så lave et hardware reset er en let måde at få adgang til en stjålen mobil på. Men at lave en beskyttelse der risikerer at låse en lovlig bruger ude af sin egen mobil er bare noget knald. Her har Google virkelig gjort i nælderne.

Jeg tænkte at jeg måske kunne logge ind på min (eller mine) Google-konti og så derfra låse mobilen op. Men næ nej, det kunne jeg så heller ikke. Min mobil var låst og det eneste jeg reelt kunne gøre var at returnere den til producenten og håbe at de kan trykke et ny version af Android ned på mobilen.

Jeg syne det er en tåbelig måde at beskytte en mobil på. For det første bør man ikke kunne blive låst helt ude fra sin egen mobil. Jeg kan få tilsendt sms-koder, ændre password og bruge forskellige konti. Resultatet er det samme. Jeg er låst ude af min mobil.

Når nu det er en Google-konto det handler om – hvorfor kan jeg så ikke bare logge ind på min konto via nettet, og derfra give accept til at åbne for mobilen? Det er da mindst lige så sikkert.

Samtidig er der absolut ingen hjælp at hente fra Google. Har du nogensinde prøvet at få hjælp til Android fra Google? Det er en joke – der er absolut ingen hjælp at hente. Hvis du bliver låst ude på din iPhone eller iPad, så kan du ringe til support og så skal de nok hjælpe. Men Google? Næ nej, de gider da virkelig ikke at snakke med os dødelige brugere.

Android et godt operativsystem, men du skal ikke længere bare nulstille din mobil eller forsøge at sælge den. For så er du, og evt. den nye bruger, virkelig på spanden. Det jeg fandt ud af i min research er, at hvis du ønsker at resette din mobil, så fjern din Google-konto først. Det burde sikre at du kan gendanne mobilen uden problemer.

Det næste jeg fandt ud af er, at der faktisk findes et værktøj der kan fjerne låsen – et hacker værktøj. Jeg har endnu ikke hentet det, men det bliver mit næste skridt, for jeg er træt af Google og deres holdning til brugerne.

Så selvom jeg faktisk overvejede at hoppe over på Android-platformen igen, så bliver det ikke noget der kommer til at ske lige med det samme. Google har effektivt sikret at jeg holder mig til min iPhone.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?