It-kriminelle holder ikke sommerferie

Har du lavet et digitalt sikkerhedscheck inden du rejser på sommerferie? Hvis ikke så har Bitdefender lavet en checkliste til dig, som det er værd at følge

Tumisu / Pixabay

Er du klar til sommerferie? Det er de cyberkriminelle også – men hvor du venter på at slappe af, er det nu arbejdstiden begynder for dem. I følge it-sikkerhedsfirmaet Bitdefender er turister attraktive mål for cyberkriminelle, og du bør være ekstra forsigtig når du er på ferie.

Du ønsker forståeligt ikke at bekymre dig om trivialiteter på din ferie, heller ikke om hackere, phishing, malware og lignende. Men du bør aldrig glemme din it-sikkerhed. Erfaringer viser at når du er i udlandet, eller på rejse, så går der længere tid inden du opdager et angreb, og dermed går der også længere tid, hvor de cyberkriminelle har frit spil på dine konti, med dine private oplysninger og meget mere.

Men forberedelse og gode digitale vaner gør dig til et mindre oplagt mål for en hacker, og Bitdefender opfordrer derfor alle rejselystne danskere til at benytte deres sikkerhedsguide inden afrejse:

 1. Hold dine enheder opdaterede
  Kriminelle bruger mange år på at finde fejl i digitale programmer, som de udnytter til at komme ind i enheder med programmet installeret. Når disse fejl misbruges, kaldes det for en “exploit”. Producenten af det misbrugte program finder og retter løbende disse fejl, men hvis du ikke opdaterer programmet eller appen, så beholder du fejlen på din enhed og holder potentielt døren åben for en hacker.
 2. Stærke kodeord
  Sjusker du med kodeordet på digitale tjenester, så er det lettere for en kriminel at gætte det. Cyberkriminelle bruger alle kneb til at få adgang til brugernes private oplysninger, men hvis en hacker får fat i nøglen til døren, så er der jo ingen grund til at sparke den ind. Få styr på koderne inden afrejse.
 3. Lav en backup af dine data
  Det kan gøres i skyen eller via fysisk hardware. Hvis du bliver udsat for et såkaldt ransomware-angreb, hvor dine data bliver låst eller stjålet, så kan du få dem igen uden at skulle betale bagmanden.
 4. Brug en VPN
  Når du surfer på offentlige Wi-Fi-netværk i udlandet, så er det vigtigt at have en såkaldt VPN-løsning på computer, tablet og smartphone. En VPN er et program, som gør dig nærmest usynlig på nettet, og det bliver vanskeligt for svindlere at følge dine aktiviteter som online transaktioner og browsing. Anskaf en god VNP inden afrejse og ikke først, når du står i udlandet.
 5. Installer sikkerhedsprogrammer
  Mange forbrugere har anti-malware, anti-spyware og anti-spam installeret på computeren. Til gengæld glemmer de, at de også skal have sådanne programmer installeret på telefon og tablet for at undgå falske apps, vira og trojanske heste. Man kommer langt med at bruge sin sunde fornuft på rejsen, men hvis hackerne alligevel angriber, så gælder det om at have et effektivt skjold, der holder dem ude.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2199 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?