De fleste af os nyder en god kop kaffe, og med tilkomsten af espressomaskiner i folks hjem, er det blevet stadig mere almindeligt at vi vil have en god kop espresso, cappuccino eller mere avancerede kaffetyper.
Men astronauter er også mennesker, og hvis du er vandt til kaffe hver dag, kan det være ret svært pludselig at skulle undvære din daglige dosis af de flydende startkabler.
Det behøver de så heller ikke. Den italienske astronaut Paolo Nespoli bor i øjeblikket 400 km over jordens overflade, og her gør han ofte brug af den specialdesignede kaffemaskine, ISSpresso (jeps – det har de altså kaldt den). ISSpresso er udviklet i et samarbejde mellem kaffevirksomheden Lavazza, den italienske ingeniørvirksomhed Agrotec og det italienske rumagentur ASI.
En af de udfordringer der er når der skal laves f.eks. espresso er at det skal fremstilles under tryk, og det skal ned i en ’kop’ af en eller anden type. I rummet er alt vægtløse, og det gælder også den kaffe som ISSpresso fremstiller, derfor har der været nogle særlige udfordringer med at fremstille rumstationens kaffemaskine.
Men det er lykkes, og Lavazza lover at Paolo Nespoli kan få en espresso der smager lige så godt som på jorden. En lille forskel er dog, at espressokopperne er udskiftet med specialdesignede poser med sugerør – den vægtløse tilstand tillader ikke at kaffen kommer med i en kop.
Fun facts:
- Man kan lave espresso 400 kilometer over Jordens overflade.
- ISSpresso vejer 20 kg på Jorden og rejser i øjeblikket med en fart på 28.000 km i timen igennem rummet.
- Kaffen bliver lavet på den samme kaffekapsel fra Lavazza, som også kan fås på Jorden og har endda samme gode aroma.
- Danskerne brygger i gennemsnit kaffe af 8,6 kg bønner om året, hvilket gør dem til en af de mest kaffedrikkende nationer i verden.
- I gennemsnit drikker en dansker ca. 4 kopper kaffe om dagen.