Kendt campingplads lagt ned af hackere

Mistet adgang til mail-konto betød at Corona Camping også mistede adgangen til deres Facebook-konto, livsnerven for den kendte camping plads

D. 7/7 var ejerne af Corona Camping, Michael og Susanne Farnø, til koncert da der pludselig dukkede en besked op til Michael om, at han var logget ud af Facebok. Han kunne ikke komme ind igen, og kunne ikke lige gøre noget ved det i øjeblikket.

Da Michael og Susanne senere kom hjem, forsøgte han igen, men det viste sig umuligt, også når han brugte funktionen om glemt kodeord.

Årsagen viste sig at være, at hackere havde fået adgang til den mailkonto der var knyttet til Corona Camping, og som blev brugt til login på det sociale medie. Situationen var slem, for Facebook var, og er, utrolig vigtig for den lille camping plads.

Facebook-siden for Corona Camping er vores livsnerve. Den bruger vi til at holde kontakten med vores godt 12.000 følgere og støtter, der hjælper og bakker op om vores kamp for at hjælpe mennesker, der har det svært. Samtidig er den en vigtig del af vores reklameindsats for vores lille projekt.

Michael Farnø, ejer af Corona Camping

Problemerne blev hurtigt større, for banken kunne informere Michael og Susanne Farnø om, at hackerne havde købt for 2x 1.600 kroner inden kontoen var blevet spærret af banken. Derudover modtog Corona Camping pludselig fakturaer fra flere af deres kendte leverandører. De var fulgt af en besked om, at leverandørerne havde fået ny bank og revisor, og at de derfor ikke havde modtaget betaling for deres sidste faktura. Corona Camping skulle derfor betale dem igen.

Michael og Susanne Farnø mens de stadig havde kontrol over mail og Facebook-konto. Foto: Michael Farnø

Heldigvis blev Michael Farnø mistænkelig og ringede til leverandørerne og tjekkede – det viste sig at være falske fakturaer, og de blev naturligvis ikke betalt. Men både Michael og Susanne følte sig dybt krænkede over at hackerne havde fået adgang til alle deres mails.

Datalæk gav hackerne oplysninger

Corona Camping mistede deres loginoplysninger til deres mail gennem et datalæk, og desværre havde de lavet en større fodfejl omkring kodeord – de havde genbrugt dem.

Når først du har de informationer, kræver det kun et mailprogram, der peger på det rette domæne, og så er du inde. Alle nødvendige oplysninger til det ligger tilgængelige online. Corona Camping havde derudover genbrugt logindetaljer på deres Facebook-konto, og det gjorde det ekstra let for cyberbanditterne at komme ind.

Leif Jensen, it-sikkerhedsekspert hos ESET

Efterfølgende er det lykkedes for Michael og Susanne Farnø at få kontrol over deres mailsystem igen, men desværre er det ikke sagen for deres Facebok-konto.

Det er ikke muligt at få fat i rigtige mennesker, og jeg kan ikke få deres automatiske system til at fungere.

Michael Farnø

Selv ikke med hjælp fra Leif Jensen er det lykkes for dem at få genskabt deres Facebook-sider.

Systemet går simpelhen i loop. Vi har prøvet med: ’jeg har glemt mit kodeord’, og så kommer der muligheden for at få tilsendt et nyt til din mail eller din mobil. Men disse er ændret på Facebook-siden af hackerne, og så er vi lige vidt. Du kan godt rapportere problemet – men det kræver en Facebook-konto, og den er hacket. Det hele virker dybt godnat.

Leif Jensen, ESET

For Michael Farnø har det været en skræmmende oplevelse. Facebook og hans mail-konto er deres livsnerve, og de er meget afhængige af begge dele.

Det er skræmmende at opleve, og hvad sker der nu med dem, der følger den hackede side?

Michael Farnø

For godt nok har de fået genvundet kontrollen over mailsystemet og oprettet nye Facebook-sider for både Corona Camping og Michael Farnø selv, men det har ikke været muligt at lukke de gamle.

”Det bekymrer mig, og hvordan skal jeg få fortalt mine brugere, at vi nu har en ny side?

Michael Farnø

Datatab er meldt til Datatilsynet og de falske fakturaer til politiet, og Michael håber at deres historie kan gøre at andre ikke bliver udsat for samme.

Michael Farnø og Leif Jensen har et par gode råd til at nedbringe risikoen for at miste kontrollen over mail-system og Facebook-konti.

Først er det vigtigt at forstå, at der ikke findes nogen it-sikkerhedsprogrammer eller -værktøjer, der kan sikre mod det, der er sket her. Det er udelukkende op til brugeren at være opmærksom.

Leif Jensen, ESET
  1. Lad være med at genbruge kodeord, det er alt for let at komme ind på andre tjenester, hvis først kodeordet er lækket.
  2. Sæt 2-faktor-godkendelse korrekt op. Det må aldrig sættes op til at sende bekræftelse til mail. Den skal sendes til mobilen. Alternativt kan du bruge en såkaldt ’Authenticator app’ til at godkende dit login.
  3. Sæt pushbeskeder op på din bank, så du får besked, så snart der finder betalinger sted. Vi efterlader betalingsoplysninger overalt, og du kan bremse det, hvis du får besked om betalinger, når de finder sted.