Umiddelbart ligner LG G5 alle andre mobiler på markedet. En stor (5,3”) QHD-skærm fylder det meste af mobilen, og med en tykkelse på 7,7mm er den en ganske slank smartphone. Dog ikke blandt de tyndeste, men tynd nok til at den virker elegant når den skal ligge i lommen på jakken.
Rent designmæssigt er der dog specielt en uheldig ting ved den – nemlig den kant der løber langt bagsiden af mobilen. Det er hvor to forskellige flader sættes sammen, og kanten er meget tydelig at mærke når man holder den i hånden – noget der irriterede os ret meget under brugen. En smartphone skal ligge næsten umærkeligt i hånden, man skal ikke kunne mærke en kant, det er bare dårligt og uheldigt design.
Men omvendt så skal LG have stor ros for deres placering af fysiske knapper på mobilen. Lydstyrke op og ned sidder på venstre side, hvilket gør dem lette at nå, specielt hvis du primært har din smartphone i venstre hånd.
– Test: LG V10 er stor med imponerende foto- og videofunktioner
Samtidig har de placeret den fysiske tænd/sluk knap, der også fungerer som fingeraftrykslæser på bagsiden af LG G5. Det kræver stort set ingen tilvænning og gør det meget let at tænde og slukke for mobilen. Point til LGs designere for den placering.
Skærm i vanlig høj kvalitet
Der er ingen tvivl om, at LG satser meget på at levere en god skærm til dem der vælger at investere deres penge i en LG smartphone, og det gælder helt sikkert også for LG G5.
Skærmen på de 5,3” klarer en opløsning på 1.440 x 2.560 pixels i QHD. Men i modsætning til mange af de traditionelle smartphones på markedet, så skruer LG ikke op for farverne, så der er mindre ’pang’ på dem. Omvendt så kan du forvente at finde mere naturtro farver på LG G5, hvilket i vores verden er et stort plus – og hånden på hjertet man vænner sig hurtigt til de lidt mere matte farver.
Det er heller ikke noget du tænker over, når du ser film på din smartphone, så vi er faktisk glade for måden LG håndterer farver på LG G5.
LG har også valgt at indføre en ”always-on” funktion på skærmen. Den er slået til som standard og betyder at der altid er lidt liv i skærmen. Ikke sådan at forstå, at skærmen lyser op for fuld drøn hele tiden, men når du slukker for mobilen, så tænder der et sekunddært display (stadig på hovedskærmen), hvor du kan se, hvad klokken er, hvad dato det er, og et par andre statusbeskeder som du i høj grad selv kan bestemme hvad skal være.
– Test: To fantastiske smartphones bejler om din gunst
Ideen er fin, men problemet er, at det sekundære display lyser så svagt op, at det er svært at se det i dagslys, og stort set umuligt hvis du formaster dig til at kigge på skærmen udendørs. Så – point for ideen, men minuspoint for udførsel.
En sulten smartphone
Lad os lige kigge lidt ned under låget på LG G5, for der er masser af spændende hardware der nærmest tigger om vores opmærksomhed. Processoren er en Qualcomm Snapdragon 820 processor og der er 4GB arbejdshukommelse i mobilen. Samtidig er der et batteri på 2.800 mAh, og et eksternt lager på 32GB, som i teorien kan opgraderes til ikke mindre end 2TB.
Denne hardwarekonfiguration betyder også, at LG G5 faktisk sparker ganske pænt bagdel. Den har kræfter nok til langt det meste, og det mærkes når man arbejder med den. Den formår at få Android 6.0.1 til at flyve ud over stepperne. Apps starter op med det samme, og når der skal beregnes eller behandles informationer sker det også lynhurtigt.
Så langt så godt – problemet er blot, at den samtidig er pokkers forslugen når det kommer til strøm, hvilket klart kan tilskrives hardwaren, og ikke mindst processoren. Så du skal ikke forvente at få meget mere end dags brug ud af mobilen, mindre hvis du bruger den tungt til f.eks. mails, surf og spil.
Det gode er, at opladeren som LG leverer med, er i stand til at oplade mobilen til næsten 55% på en lille halv time. Fint nok – men hvorfor ikke lige arbejde lidt mere med forbruget? Et døgn bør være et absolut minimum og halvandet burde vi kunne forvente. Men altså ikke af den strømsultne LG G5.
Et spændende kamera
Vi har før været begejstrede over de kameraer som LG indbygger i deres smartphones, og det er da også tilfældet her. LG G5 er faktisk udstyret med ikke mindre end to kameraer på bagsiden, og et enkelt på forsiden. De to hovedkameraer er et 16MP og et 8MP kamera. Sidstnævnte er et widescreen-kamera der er med til at give mobilen her et imponerende stort synsfelt når du bruger den funktion. Hele 1350 synsfelt kan den levere, hvilket er ikke mindre end imponerende. Men – du giver så køb på kvaliteten fra den fine 16MP linse.
– Test: Nexus 5X, Nexus 6P og Huawei Mate S imponerer
Hvis du hellere vil have den meget højere billedkvalitet, kan du altid vælge at bruge 16MP linsen. Det hele er op til brugeren, hvilket vi sætter pris på, for lige præcist den meget store kameravinkel betyder også, at det er meget svært at undgå at få dine egne fingre med i billedet. Bare du rører ved kanten af mobilen, så kommer de med på billedet. Irriterende, for det gør det svært at holde godt på mobilen når du vil tage billeder.
LG G5 står som standard på 8MP-kameraet, så du skal manuelt ændre på det for at bruge 16MP-kameraet. Den ændring holder til næste gang du måtte formaste dig til at zoome ind og ud på kameraet, om du tager billeder eller optager video.
Så snart du når et givet zoom-niveau, vi gætter på en 2x-zoom, så skifter LG G5 automatisk over på 16MP-kameraet, og når du kommer under så skiftes der tilbage til 8MP-kameraet. Der er en lille forsinkelse når det sker, og specielt under video er det irriterende. Og hvorfor skal LG G5 bestemme hvornår jeg vil bruge 16MP-kameraet?
Hovedkameraet på 16MP er det samme som LG har brugt gennem det sidste års tid, så kunne du lide kvaliteten af LGs kamera i f.eks. V10, så kan du også lide dette – for kameraet er fuldkommen det samme.
– Så er der nye smartphones fra Moto, med fokus på teknologier der gør livet lettere for brugeren
Selve billedkvaliteten rigtig flot, men du skal være opmærksom på, at der ikke er nogen makro-funktion i kameraet, hvilket skyldes at der bruges et fixfokus. Men omvendt – hvor ofte bruger du lige makrofunktionen?
Modulær opbygning
Vi startede med at fortælle, at LG G5 er en modulær opbygget smartphone. Hvad det betyder er, at du kan tage bunden af mobilen, og indsætte forskellige moduler i den. Indtil videre er det ret begrænset hvilke moduler der findes, men LG havde leveret deres egen LG Cam Plus med til testen. Et modul der skulle gøre kameraet lettere at bruge.
Men LG Cam Plus gør en ting mere, det forlænger batterilevetiden. Indbygget i dette modul er der nemlig et batteri på 1.200 mAh, så mobilen samlet kommer op på 4.000 mAh, og det er faktisk ret fedt, for det gør at mobilen pludselig kan leve næsten halvandet døgn på en opladning.
Så langt så godt. At indsætte LG Cam Plus er en relativ let opgave. Du skal dog først lige lokalisere den meget lille, og næsten usynlige, knap på LG G5, der løsner bunden på mobilen. Når der er fundet og trykket ned, kan du trække bund og batteri ud af mobilen, sætte batteriet over i LG Cam Plus, og sætte det tilbage i mobilen.
Herefter har du fået en smartphone med et ’håndtag’, direkte kontrol over kameraet og 1.200 mAh ekstra til din smartphone.
Det gør et par forskellige ting. Det er klart lettere at holde på LG G5 med højre hånd nu, men samtidig er den nederste del af LG G5 blevet markant tykkere, og hele mobilen er blevet ikke så lidt tungere. Væk med elegancen og den lette smartphone. Den bliver nu stor, klodset og tung.
– Flere kinesiske smartphones til Danmark
Det gode ved LG Cam Plus er, at du her har en fysisk knap til zoom, udløser til still-billeder og en til video. Der er også en knap der tænder for kameraet, og den burde virke uanset om LG G5 er tændt eller ej.
Det er fint med de fysiske knapper til at tage billeder, zoome og optage video. De sidder ok, men igen – hvis du holder din mobil som de fleste gør når du tager billeder, så kan du ikke undgå at få dine fingre med hvis du har 8MP-kameraet aktiveret, og det kan du næsten ikke undgå. Vi oplevede at blive ret irriterede på kameraet, for det var ret svært at holde det stabilt med en hånd, og vi fik hele tiden vores fingre med ellers.
Endelig er der knappen der tænder og slukker for kameraet. Vi kan godt lidt at vi kan få adgang til kameraet uden at skulle rode på skærmen, eller tænde for den. Problemet er blot, at den ikke virker hver gang. Vi oplevede ofte, at LG Cam Plus ikke havde kontakt til LG G5, og derfor kunne vi heller ikke bruge knappen. Hvorfor ved vi ikke, men det var ikke fordi LG Cam Plus ikke sad monteret korrekt.
Opsamling
LG G5 har en masse gode ideer, masser af hestekræfter og et superspændende kamera. Men vi kan ikke helt slippe tanken om, at LG har haft meget travlt med at få LG G5 på gaden, for der bare ting der ikke er helt gennemtænkt. Bland andet måden der skiftes mellem 8MP og 16MP kameraet på.
– Endelig – ny smartphone fra HTC
For slet ikke at tale om, at det stort set er umuligt at undgå at få dine fingre med på billedet. Hvis du bruger 8MP-kameraet, og det kan du næsten ikke undgå, så skal du faktisk holde din mobil med en hånd, og det er kejtet og klodset.
Men omvendt så har du i LG G5 en superhurtig smartphone med en fantastisk skærm. Kameraet er også ret fedt, det tager meget flotte billeder, og vidvinkel-funktionen er imponerende god – 1350 er ikke noget vi ser ofte.
Uden LG Cam Plus er mobilen en nydelig og elegant smartphone, men så snart du kameramodulet på, så ryger elegancen, og mobilen bliver en klodset gadget.