Mere end hver 3. dansker ønsker sig et ’smart home’

En elektronisk dørlås, en app-styret termostat eller sågar et intelligent køleskab. Det er efterhånden kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan styres digitalt i hjemmet. Men nogle løsninger er mere populære end andre. En ny undersøgelse foretaget af vindueskoncernen Inwido viser, at der er fire områder, hvor smart home-bølgen især giver mening for danskerne

Et såkaldt ’smart home’ er ikke længere noget de færreste kender, og det vil hele tiden blive mere og mere populært. Flere og flere digitale løsninger bliver nemlig integreret i danskernes boliger, og det er ikke længere unaturligt, at lys, lyd og temperaturer styres med en app på telefonen.

– Et smart home kan oversættes til det intelligente hjem. Her kan en stor del af boligens funktioner som eksempelvis gulvvarmen, persiennerne eller udluftningen styres med en smartphone eller en computer uden, at man behøver at være i hjemmet. Det er digitale løsninger, som i stigende grad vinder indpas i danske hjem, og som vi i fremtiden vil se mange flere varianter af, fortæller administrerende direktør Asger Drewes Jørgensen fra Inwido Danmark, som er en af Danmarks førende vindueskoncerner i en pressemeddelelse.

Inwido Danmark har igennem flere år arbejdet med udviklingen af nye smart home-produkter og laver løbende undersøgelser på området for at afklare danskernes forbrugsvaner. Senest er 3.000 boligejere blevet spurgt om deres holdninger til en digitaliseret bolig, og her kom det til udtryk, at antallet af danskere med et smart home ikke overraskende stiger støt. Hele 12 procent mener, at de allerede har et smart home, mens 38 procent ønsker at have et.

Men det er dog langt fra alle smart home-løsninger, der tiltaler danskerne lige meget. Hvis de fratager kontrollen i hjemmet og har en indflydelse på hverdagen, som vi ikke selv er herre over, så takker vi nej. Derimod er behovet og efterspørgslen stor på andre områder, og Inwido Danmark giver dig her en top fire over hvilke:

 1. Energi: Er der penge at spare, er vi på
  Hvis digitaliserede funktioner betyder lavere forbrugsafgifter, så nikker vi interesseret med. Solenergi er et varmt emne over hele verden, og vi er generelt begejstrede for smart home-produkter til energistyring og solceller, der kan monteres på eksempelvis tage, vægge eller vinduer og sænke hjemmets varmeregning. Faktisk er hele 58 procent af danskerne interesserede i at få det eller har det allerede.
 2. Indeklima: Ude godt, men hjemme bedst
  Hjemlig hygge og et godt indeklima er en stor del af vores trivsel i hverdagen, og hvis digitale løsninger kan forbedre det, siger vi ja tak. Hele 57 procent af danskerne er eksempelvis interesserede i at få digitale vinduer, der automatisk sørger for den rette udluftning og på den måde sørger for et godt indeklima. Samtidig stiger interessen for blandt andet elektroniske persienner, der lukker den rette mængde lys ind og således forhindrer overophedning af boligen eller sollys på eksempelvis fjernsynsskærmen.
 3. Overvågning: Sikkerhed fremfor alt
  Sikkerhedsløsninger placerer sig også helt i toppen. Hele 62 procent af danske boligejere har eller er interesseret i at få alarmsystemer, som via en app kan orientere om mistænkelig aktivitet i hjemmet. På samme måde bliver sikkerhedsløsninger til døre og vinduer i stigende grad et hit.
 4. Hygiejne: Hjælp til selvhjælp
  En robotstøvsuger med sensorer eller en tandbørste, som giver anbefalinger til, hvordan tandbørstningen kan forbedres, giver også mening for os. Her kan vi få en hjælpende hånd til nogle af ugens hyppige opgaver, mens løsningerne samtidig giver muligheder til blandt andre ældre og handicappede, som i højere grad kan blive selvhjulpne i dagligdagen.

Inwido Danmarks undersøgelse viser desuden, at 4 ud af 10 boligejere i dag ved, hvad et smart home er, og det vil uden tvivl stige markant inden for kun få år.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3655 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?