Nu kommer de smarte vinduer

Fremtidens vinduer kender vejret og indeklimaet og sørger selv for at holde dit hjem sundt

Billede: Velux Gruppen

Det er danske Velux der er på vej med nye intelligente ovenlysvinduer, der selv kan mærke om luften er for tung, om det er for varmt, eller koldt, og selv åbne eller lukke alt efter hvordan indeklimaet er.

Samtidig bliver det muligt at kunne tale til de nye vinduer, og rent faktisk få dem til at reagere. De nye vinduer kan nemlig forbindes med Apples stemmestyring, Siri, og dermed styres fra app’en Hjem.

De nye vinduer fra Velux har fået navnet Velux Active med Netatmo, og er udviklet i samarbejd med det franske firma, der er specialiseret i indeklimaer.

Læs vores test af Netatmos løsninger her.

Løsningen er baseret på sensorteknologi og algoritmer der styrer, hvornår vinduer skal åbne, hvor længe de skal være åbne, og hvor meget de skal åbnes, for at sikre et godt indeklima.

Systemet er også i stand til at hente vejrdata udefra og beregne, om markiser eller gardiner skal rulles ned for at undgå overophedning. Hvis vejrudsigten varsler høj sol og varme i løbet af dagen, vil systemet sørge for at rulle markiser og gardiner ned om morgenen.

Det er det første intelligente styringssystem, som er styret af indeklima sensorer og algoritmer, der hele tiden beregner, om det vil forbedre dit indeklima at justere vinduet, rulleskodder, markiser og gardiner. Pakken består af en kontrol app, som kan køre på både iPhone og Android smartphones, en indeklimasensor, en gateway og en udgangskontakt, så du kan låse dine vinduer, når du forlader hjemmet.

Velux Active er i handlen nu og består af en indeklimasensor, en udgangskontakt og en internet gateway. Prisen er 1.950 kr. inklusiv moms.

Smart home-systemet kan kobles på både eksisterende (fra 2006 og frem) og nye Velux Integra elektriske ovenlysvinduer, men også manuelt betjente ovenlysvinduer, såfremt de bliver opgraderet med solcelledreven motor.

Fakta om indeklima

  • Vi opholder os op til 90% af vores tid indendøre, ifølge Verdensundhedsorganisation (WHO)
  • Luften indenfor kan være op til 5 gange mere forurenet end luften udenfor, ifølge det amerikanske miljøagentur (EPA)
  • Fugtige hjem giver grobund for skimmelsvamp, som øger risikoen for at udvikle luftvejssygdomme med 40%, iflg. det tyske forskningsinstitut Fraunhofer IBP

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3655 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?