Ny cpu fra Huawei rykker grænser

Huawei rykker branchestandarderne for performance og energieffektivitet med deres nye CPU, Kunpeng 920. Cpu’en indgår desuden i en ny serverløsning, der skal forbedre virksomheders mulighed for at arbejde med big data

Kunpeng 920 er navnet på den nye højdespringer på CPU-markedet. Producenten bag er teknologivirksomheden Huawei, der sidste år lancerede Kirin 980, verdens mest kraftfulde og intelligente chipset til smartphones.

Med Kunpeng 920 har Huawei taget udgangspunkt i ARMv8-arkitekturen, hvilket er med til at øge processorens performance markant. Derudover bygger Kunpeng 920 på den banebrydende 7nm procesteknologi og integrerer 64 kerner ved en frekvens på 2,6 GHz. Ifølge Huawei slår CPU’en andre løsninger på markedet på flere parametre:

“Med Kunpeng 920 introducerer vi en markant bedre løsning på flere måder. CPU’en er nemlig ikke bare hurtigere og mere kraftfuld, men også mere energieffektiv end andre CPU’er på markedet,” siger William Xu, der er Director of the Board og Chief Strategy Marketing Officer hos Huawei.

Kunpeng 920’s chipset integrerer 8-kanals DDR4 og hukommelsesbåndbredden overgår eksisterende løsninger på markedet med 46%. Integrationen af det samlede system er desuden optimeret takket være to 100G RoCE-stik. CPU’en understøtter PCIe Gen4 og CCIX interfaces og sikrer 640 Gbps total båndbredde. Endelig er single-slot hastigheden dobbelt så høj som de eksisterende tilbud på markedet, hvilket igen forbedrer Kunpeng 920’s performance i forhold til lagring.

Energieffektiv

Kunpeng 920 opnår en performancescore, der ligger 25 procent over markedets benchmark. Og kombinerer man den computerkraft med en energieffektivitet, der ligger 30 procent højere end andre producenters, står man ifølge William Xu med en af markedets stærkeste CPU’er. Derfor indgår den også i Huaweis nye serverserie:

“Kunpeng 920 har et enormt potentiale for virksomheder, der beskæftiger sig med big data, distributed storage og ARM native application scenarios. Det er også derfor vi samtidig lancerer TaiShan, der er en ny serie servere, som er drevet af Kunpeng 920,” siger han.

TaiShan-serverne kan inddeles i tre modeller: en model er optimeret til datalagring, en anden til at håndtere høj datatæthed og en tredje model, der kombinerer de to førstes forcer. Ved big data-arbejde vil serverne kunne levere et 20 procents performanceboost takket være en optimering af ressourcefordelingen.

Kunpeng 920-CPU’en bygger på mikroprocessortypen ARM, der står for Advanced RISC Machine. Årsagen til Huaweis valg af denne mikroprocessortype er, at ARM-baserede systemer i disse år udgør omdrejningspunktet for et omfattende internationalt udviklingsarbejde, der løftes af virksomheder fra hele verden.

En af disse virksomheder er Huawei, der blandt andet i samarbejde med processorproducenten Intel arbejder på at bruge ARM-teknologien til at optimere performance og energieffektivitet i teknologiindustrien.

– lb

About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?