Nyt kamera til fotografer med interesse for astronomi

EOS Ra er Canons efterfølge af deres fullframe EOS R-kameraer, og er rettet mod brugere der har interesse for astronomi

Om navnet virkelig kommer fra den ægyptiske solgud, Ra, ved jeg ikke. Men EOS Ra er et fullframekamera der er udviklet specielt mod fol der gerne vil fotografere himlen og stjernerne.

Hvad der virkelig gør EOS Ra specielt er, at det er bærbart og ikke kræver en ekstern strømforsyning eller tilslutning af en computer.

Canon lover at det giver en exceptionel billedkvalitet, ikke mindst for motiver på himlen, der er synlige for det menneskelige øje, men også det ydre rum, der kan fotograferes sammen med en bred vifte af optiske enheder.

Kameraet deler en række avancerede optiske teknologier med EOS R. EOS Ra arver verdens hurtigste autofokus, evnen til at opnå fokus i lysforhold helt ned til -6EV, en 35mm fullframe CMOS-sensor med ca. 30,3 mio. effektive pixels og en DIGIC 8-billedprocessor.

EOS Ra kan overføre fire gange så meget Hα-lys sammenlignet med EOS R med dets nye infrarøde cut-filter (IR-filter), der gør det muligt, at endnu mere hydrogen alpha-lys (Hα) kan nå billedsensoren.

Takket være dette kan fotografer skyde den karakteristiske røde farve i stjernetåger – en interstellar sky, der hovedsageligt består af hydrogen (brint) og helium – helt skarpt og uden besvær, hvilket ellers er umuligt med et traditionelt kamera, hvor UV/IR cut-filtrene blokerer det infrarøde lys, som giver disse stjernetåger deres røde farve.

Optisk ydeevne

EOS Ra er det et fedt kamera til fotografer, der ønsker at tage spektakulære billeder af himmeldybet. Eftersom der ikke er noget mekanisk spejlsystem, minimeres rystelser, så der kan opnås knivskarpe billeder. Derudover byder kameraets højtydende, Canon-udviklede sensor på en blanding af høj ISO-ydeevne, høj opløsning, hurtig udlæsning og større eksponeringsrum, hvilket sikrer interstellare billeder af hidtil uset kvalitet.

Samtlige 30,3 millioner pixels i kameraet kan udnyttes, hvilket betyder at ingen pixels går tabt. Såfremt et okular af et tilsluttet teleskop ikke dækker hele billedfladen på sensoren, gør EOS Ra det også muligt, at billedfladen bliver beskåret til et APS-C-område på ca. 11,6 Megapixel (4.176 x 2.784 pixels) eller flere andre billedformater.

Med Dual Pixel CMOS Auto Focus (AF) har EOS Ra en række automatiske og manuelle fokusfunktioner, hvormed der kan optages super gode billeder – også når man optager i svage lysforhold.

Ved at bibeholde -6EV AF fra EOS R kan der fotograferes i svagt lys med RF-objektiver og eksisterende EF-objektiver. Når det bruges sammen med et teleskop, kan astrofotografer også få glæde af fokushjælpefunktioner som focus peaking og forstørrelse op til 30x – hvilket er tre gange højere end EOS R – så de kan være sikre på at opnå fokus med hvilken som helst optisk enhed uden besvær.

Derudover er EOS Ra med sine 4K-film- og 4K time lapse-optagelsesmuligheder det første astrokamera på markedet med en 4K-filmfunktion.

Et objektiv til alle scenarier

EOS Ra har samme objektivfatning som EOS R og er designet til at blive brugt med mange forskellige objektiver. Kameraet er kompatibelt med tre objektivadaptere, så fotografer kan vælge at bruge en bred vifte af objektiver og teleskoper sammen med EOS Ra.

Mere end 70 EF- og EF-S-objektiver kan bruges sammen med Canons innovative EOS R-system, hvilket tilføjer ny funktionalitet til eksisterende optik. Når Canon-objektivadapteren er monteret på et EOS R-kamera, kan der fortsat anvendes RF- eller EF- og EF-S-objektiver.

EOS Ra’s kompakte og lette design gør det nemt at montere kameraet på et teleskop – perfekt til fotografer, der optager i længere tid. Kameraet kombinerer eksisterende EOS-ergonomi med nye kontroller, hvilket giver maksimal kontrol og velkendt betjening. Det omfatter bl.a. en Vari-Angle-touchscreen; en skærm, der kan vippes og drejes, så fotograferne nemt kan optage fra forskellige vinkler og have op til 30x forstørrelse for at kontrollere fokus. Med EOS Ra’s elektroniske søger kan fotografer se deres motiver klart og tydeligt i mørket, så de kan optage, hvad de virkelig ser.

EOS Ra understøtter, præcis som EOS R, tilslutning via EOS Utility og Canon Camera Connect-app’en. Dermed kan man fjernbetjene kameraet til stillbilled- og videooptagelse via USB eller trådløst fra app’en. Softwaren kan downloades gratis fra Canons hjemmeside. Ved hjælp af EOS Utility eller Canon Camera Connect-app’en kan man fjernoptage for eksempel indendørs på en kold aften og lave time lapse-optagelser.

Kameraets Bluetooth- og Wi-Fi-funktionalitet gør det enkelt at oprette forbindelse til en smartphone og overføre billeder og videoer, og kameraet kan samtidig fjernbetjenes fra en smartphone eller tablet. Endelig kan der tilføjes nøjagtig GPS-data fra din smartphone til billederne, så man har 100 % styr på, hvor billederne er blevet optaget.

EOS Ra kan købes i butikkerne fra december.

Vejl. salgspris: 23.299 kroner.

EOS Ra

  • Infrarødt cut-filter, der sørger for, at fire gange så meget hydrogen alpha-lys (Hα) kan overføres til billedsensoren, sammenlignet med EOS R
  • Billedoptagelse i enestående kvalitet takket være dets 35mm fullframe CMOS-sensor med ca. 30,3 millioner effektive pixels, den nyeste DIGIC 8-billedprocessor og kompatibilitet med højtydende RF-objektiver
  • Forbedret kommunikation og energioverførsel mellem objektivet og kamerahuset
  • Let, spejlløst design, der reducerer rystelser, når kameraet er monteret på et teleskop
  • Optagelse i svagt lys
  • Vari-Angle-skærm
  • 4K-video med output i 10-bit over HDMI

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?