Rendyrket kræs for mobilbrugerne, Huawei Mate S

Huawei har gjort det igen. Fremstillet en smartphone der viser alle de andre, hvordan en smartphone skal fungere. Super grænseflade, sprøde kamerafunktioner og masser af hestekræfter

Mate S

Med Huaweis nye flagskib, Mate S, går vi en anelse ned i størrelse igen, denne gang til 5,5”, men til gengæld så har vi helt tydeligt fat i den mest elegante smartphone vi længe har haft fingre i. Så snart du får dine fingre i den, så er det tydeligt at der er kræset om detaljerne i designet.

Den ligger perfekt i hånden, den er utrolig tynd og alle kanter er pænt afrundede. Det er svært ikke at falde for denne smukke mobil med det samme.

Men vi stålsatte os, og gav os i kast med at kigge nærmere på Huawei Mate S for at se, hvad den kunne tilbyde os.

Huawei opdaterer ikke Android før de er sikre på at den nye funktion fungerer med mobilen, og derfor kørte Mate S da også på Android 5.1., men det er helt ok, for Huawei forstår at vride masser af ydelse ud af Android, noget vi også tidligere har oplevet fra denne kinesiske kæmpe.

Størrelsen på skærmen er en spøjs fætter. For nok virker den stor når du står med den i hånden, men når du kigger på den, så virker den mindre, og måske derfor mindre intimiderende. De fleste vi viste den reagerede ved at sige, at de synes størrelsen var rigtig god.

Skærmens opløsning på 1.900 x 1.080 gør da også at det er let at læse, hvad der sker på skærmen. Samtidig gør brugen af AMOLED-skærmteknologien, at selvom der skrues ned for lysinsiteten, så står billede og tekst flot på skærmen.

Naturligvis har Huawei brugt deres egen processor i mobilen, denne gang har de valgt deres Kirin 935, en octa-core processor der består af 4x 2,2 GHZ og 4x 1,5GHz-kerner, hvilket gør at den både kan være lynhurtig og samtidig spare på strømmen, ved kun at lukke op for de store kerner, hvis der virkelig er behov for den ekstra ydelse.

Det var tydeligt i vores test, at vi havde besvær med at belaste Mate S så den for alvor kom til at svede. Vi kastede tunge apps og benchmarks efter den, og den leverede det ene imponerende resultat efter det andet. Der er ingen tvivl om, at den virkelig har mange hestekræfter og at den er en af de bedst ydende mobiler i sit prisleje.

Nem og intuitiv navigation

Huawei har deres egen version af Android, eller nærmere deres eget skin. Mate S kører i skrivende stund på Android version 5.1, og Huawei opdatere først til ny version når de er sikre på at den næste version af Android kører problemfrit på deres smartphones. Opdateringen sker så ’over the air’ (OTA) og brugeren får automatisk besked når en opdatering er klar.

Men deres egent skin er en klar forbedring i navigation og brug. For de har nemlig afskaffet app-skuffen, så du har alle dine apps liggende på forsiden. Ikke noget med at skulle lede efter dem i app-skuffen, eller skulle huske at slette to steder, hvis du skal af installere en app.

Det kan vi rigtig godt lide, det er intuitivt og let at gå til. Samtidig har de indført en funktion, så hvis du trække ned fra midten af skærmen, så kommer en søge-menu frem, så du hurtigt kan finde apps, eller dokumenter. En funktion den nok har lånt fra iPhone, men som ikke desto mindre er meget velkommen.

Endelig så har de med Mate S indført ’knuckel sense’ version 2. Slå to gang med dine knoer på skærmen og der bliver automatisk taget et skærmbillede. Tegn en figur på skærmen og der bliver taget et skærmbillede i den form, og så kan du skrive enkelte simple kommandoer med tegn. F.eks. kan du starte kameraet ved at skrive et stort C med knoerne og så videre.

Det sidste virker som noget pjat, men det er måske bare et spørgsmål om at vænne sig til at bruge den funktion.

Et suverænt kamera

Kameraet er vigtigt i en smartphone, det ved vi godt, og derfor har Huawei virkelig satset på deres kamera og funktionerne heri. De har tidligere indført funktioner som ’lysmaling, og ’tidsforkortelse’ og ’instruktørtilstand’, nogle superspændsende funktioner der giver dig muligheder med dit kamera som du ikke finder i andre smartphones.

Men de tager et par skridt videre med Mate S. De har blandt andet indført en funktion de kalder for ’Pro-kamera’, og med den funktion kan du leget med alle de indstillinger du også finder på et traditionelt kamera. Iso-værdi, blænde, hvidbalance bare for at nævne et par stykker. Den funktion faldt vi hurtigt for, og den kan hurtigt gå hen og blive en afgørende faktor når du skal vælge en mobil med et godt kamera.

At Huawei så samtidig har en safirglaslinse der både er langt mere modstandsdygtig over for ridser og som lukker mere lys ind end de traditionelle linser, er kun et ekstra plus.

Samtidig er der en optisk billedstabilisator og en RGBW-funktion der sammen med HDR-funktionen sørger for at billederne står knivskarpe og i perfekte farver.

De billeder vi tog med Mate S var klart de bedste vi endnu har set i en smartphone, og dermed placerer Mate S sig i en klasse for sig selv blandt smartphones.

Alt det andet

Der en række funktioner i Huawei Mate S som gør den meget attraktiv, blandt andet ting som en suveræn god fingeraftryksscanner, og en rigtig god batterilevetid. Bevares, batteriet er kun på 2.700 mAh, hvilket nok er lige i underkanten af, hvad vi kunne forvente af en smartphone med en 5,5” skærm, men trods alt, så sparer den godt på strømmen.

Samtidig har Huawei en ”ultra sparetilstand” som automatisk slår til når strømniveauet kommer under otte procent, hvilket betyder at mobilen faktisk kan bruges til samtaler og sms i mange timer efter den normalt ville have givet op, en fed funktion.

Der er også masser af muligheder for at optimere mobilen under brug. Huawei har indført en række værktøjer til det formål, og det kan klart anbefales at bruge dem. Det optimerer både ydelsen og batterilevetiden markant.

Den skal også have ros for at have Corning Gorilla Glass 4, hvilket gør at den stort set er umulig at ridse (men lad nu være med at efterprøve, ok?).

Den gør ikke brug af usb-c, men af en traditionel mini-usb, hvilket betyder at du umiddelbart kan bruge den med din computer, hvilket vi godt kan lide. Omvendt så mister vi den hurtige opladning, men det lever vi gerne med indtil vores computer er udstyret med en usb-c-port.

Huawei Mate S
Produktinformation

 • Navn: Mate S
 • Producent: Huawei
 • Skærmstørrelse: 5.5”
 • Skærmopløsning: 1.920 x 1.080 pixels
 • Skærmtype: AMOLED, ONCELL
 • Processor: Kirin 935, octa core, 64-bit
 • Lager: 32GB
 • Netværk: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 4.0 LE
 • Webcam: 13MP bagpå, 8MP foran.
 • Batteri: 2.700 mAh
 • Dimensioner: 149,8 x 75,3 x 7,2 mm
 • Vægt: 156 gram
 • Pris: Set til kr. 4.645 kroner
 • Mere information hos Huawei.

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%Tech-Test-wide-RGB-platinium_small

Vi er igen oppe at ringe over en Huawei smartphone. De formår at fremstille en helstøbt smartphone med masser af funktioner, masser af hestekræfter, et super kamera og i et super elegant design. Prisen er høj, men den er klart det hele værd.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?