Routertest side 4

Det kan routerne

Nu kiggede vi så lidt på, hvad routerene egentlig kunne – altså hvad havde de af funktioner, og det er ikke småting.

Et kig på AC2600 viste en del spædende muligheder. Blandt andet var der masser af indstillinger på gæstenetværket. Men en ting undrede os, for det var muligt at give brugere på gæstenetværket adgang til at se brugere og enheder på det almindelige netværk. Hvorfor dog den mulighed? Hele ideen med et gæstenetværk er jo, at adskille de faste brugere fra de tilfældige besøgende. Ikke en funktion vi brød os om.

Brugergrænsefladen var dejligt moderne og let at finde rundt i. Der var indbygget Speedtest, så du kan benchmarke dit netværk direkte fra routerens indstillinger. Det var virkelig en funktion vi satte pris på, for det gjorde QoS langt lettere at håndtere.

Forældrekontrol var, naturligvis, en option, men det kræver en (gratis) konto hos OpenDNS. Ideen er at på den måde kan der hele tiden leveres opdateringer til systemet, så hvis der findes nye sider der skal blokeres med forældrekontrol, så sker det automatisk.

Den del er en smagssag – ideen er smart nok, vi er bare jævnt irriterede over, at vi bliver tvunget til at have så mange konti forskellige steder.

Linksys Max-Stream AC5400 (EA9500)

Linksys Max-Stream AC5400 (EA9500)

Nighthawk AC5300 var langt hen ad vejen ens i indstillingsmulighederne.

Begge har f.eks. en fed funktion med at de løbende automatisk kører en optimering af indstillingerne, herunder QoS, så du altid har de bedste betingelser ud fra de indstillinger du har sat i routeren.

Men Nighthawk nogle yderligere indstillinger når det kommer til tri-band, blandt andet med navngivning, valg af bånd til de to 5GHz bånd og sikkerheden.

Men helt generelt er der masser af gode indstillinger, og det er let at tilgå dem i menuen.

Asus AC3100 har også nogle ret spændende funktioner, blandt andet AiProtection som løbende holder øje med routerens sikkerhed. Den funktion er faktisk ret sej – den fortæller blandt andet om man har fjernet standardbrugernavnet og –kodeordet, om WPS er slået fra osv. Den funktion fik gode point i vores test.

Den er også udstyret med adaptiv QoS der løbende analyserer programmer, og du kan vælge hvilken type trafik den optimere båndbredden til. Routeren er en del af ROG-serien, så den har en del funktioner der er dedikeret til gameren, blandt andet Game Boost, muligheden for at oprette specielle spillenetværk, GPN – Game Private Network.

En sidste funktion der fortjener at blive nævnt er Smart Connect, der betyder at du ikke selv vælger om du kobler dig på 2,4 eller 5GHz-nettet, den funktion er en del af load balancing og da denne router ’kun’ er en dual-band router hjælper den virkelig routeren når det kommer til ydelse.

Endelig er der Linksys EA9500, der har en fin administrationsside, den giver et rigtig godt overblik over routeren og netværket. Det er også herinde du kan ændre indstillinger for 5GHz-netværket inkl. navn. Som Asus har den også Smart Connect-funktionen, men her er det kun på 5GHz-netværket den vælger hvilket du skal kobles på.

Men det er faktisk stadig en fin funktion. Primært vil du vælge at være på 5GHz-nettet hvis muligt, og 2,4GHz-nettet kan du så reserverer til gamle enheder og enheder der ikke kræver de store hastigheder på netværket, f.eks. din printer.

Også her er der indbygget en speedtest fra Ookla, så du kan optimere din netværksindstillinger og hastighedstjekke direkte i routeren.

EA9500 får specielt ros for dens mange sikkerhedsindstillinger, og så er der faktisk en ret avanceret firewall indbygget. Den skal også lige have ros for, at du kan vælge at slå https til og fra på administrationssiden (lad den nu være slået til, ok?).

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?