Smart lys kan hjælpe med at spare på strømmen

LED-lys er en god ting når strømmen bliver dyr. Men smart LED-lys er endnu bedre - lover producent bag smart belysning

De fleste af os enten har, eller er i fuld gang med, at udskifte husets lyskilder med LED-lyskilder, der ikke alene bruger mindre strøm, de er også mere miljøvenlige i forhold til f.eks. de tidligere energispare-lyskilder – som du alligevel ikke længere kan købe.

Men vi er ikkehelt så gode til at benytte smarte lyskilder, og det vil Signify – der står bag Philips Hue – ikke overraskende gerne have lavet om på.

De er ude med en lille guide til, hvordan deres smarte løsninger kan være med til at spare på strømmen. Men disse råd kan dog i høj grad sagtens bruges på andre smarte lysløsninger, så hvis du ikke har Philips Hue, men måske LedVance, så kan du stadig sagtens bruge de gode råd Signify kommer med her.

Det er væsentligt lige at bemærke, at husets belysning står for omkring ni procent af det samlede strømforbrug, så der kan faktisk være en del at spare på den konto. Alene ved at gå fra de gamle traditionelle lyskilder til LED, kan du spare 85% af elforbruget der bruges til lys.

Men Signify mener at der er mere at hente, f.eks. ved at bruge sensorer og automatisering, så der kun tændes lys når der er et behov for det, og at der skrues ned for lysstyrken, hvis det giver mening.

Brug scener

Med smart belysning kan du som regel vælge scener, der skaber en bestemt stemning i et rum eller zone i huset. Hvis du bruger scener, kan du opleve en markant besparelse på strømmen – Signify siger at du kan spare over 70% af strømforbruget på en enkelt lyskilde. Det handler om at skrue ned for intensiteten og vælge de mørkere farver, så du nok får lys, men mere stemningsfyldt, og med et mindre strømforbrug.

Dæmp lyset

De fleste smarte LED-lyskilder kan dæmpes, hvilket også kan være med til at skabe en hyggelig stemning i husets rum, og her er der også en mulighed for at spare på strømmen. Signify fortæller, at Philips Hue f.eks. kan spare omkring 51% mindre strøm, hvis du dæmper strømmen til blot 70% af dens maksimale styrke. Sæt lysstyrken ned til 50% og der bliver sparet omkring 75% på strømmen.

Brug farver

Endelig så kommer Signify med et råd om at bruge farvet lys i stedet for hvidt lys. Årsagen er at det hvide lys bruger menere energi end det farvede, og den mest energibesparende farver skulle være blå. Med Philips Hue som udgangspunkt fortæller Signify, at du kan spare op mod 79% energi, hvis du bruger blåt lys i stedet for hvidt.

Rødt lys skulle bruge 72% mindre, grønt og magentalys, bruger hhv. 68 og 61% mindre, og cyan eller gul giver en besparelse på hhv. 59% og 54%.

Så hvis du sammensætter et godt farvet lys, blandet af forskellige farver, så vil der stadig kunne hentes en ganske fin besparelse på strømmen.

Automatik og sensorer

Et råd der ikke kommer fra Signify er, at bruge automation og sensorer, hvor det er muligt. Følere der tjekker om der er personer i rummet, og som slukker lyset, hvis der ikke er nogle der, er et godt sted at starte. Samme sensorer kan også stilles til at tænde for lyset når du kommer ind i rummet.

Automation kan bruges til at tænde og slukke for lys på bestemte tidspunkter, så du f.eks. ikke risikerer at gå i seng med lyset tændt i haven.

Endelig er der den store fordel, at du kan tænde og slukke for lyset, når du ikke er hjemme. Så når du ankommer på kontoret og det går op for dig, at du at glemt at slukke for lyset i stuen, så klarer du det let fra den app der styrer dit smarte lys.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.