Det stigende fokus på bæredygtighed har sat sit aftryk i danskernes forbrugsvaner, hvor secondhand-produkter bliver et større og større hit. Når man ser på de seneste forbrugstendenser, begynder forbrugerne i stigende grad at kigge efter alternative løsninger og overvejer i større grad secondhand-produkter.
Det viser den seneste undersøgelse foretaget af Kantar og Swappie, en europæisk virksomhed der køber og iPhone, renoverer dem og sælger dem igen. I undersøgelsen fremgår det, at 61% af den danske befolkning nu vælger flere secondhand-produkter sammenlignet med de seneste 5 år.
Det er meget positivt at se, at flere danske forbrugere har fået øjnene op for secondhand. Men trods de positive takter, er der stadig god grund til at arbejde på at få endnu flere med. Ser man isoleret på e-affald, forudser FN’s Global E-waste-rapport, at vi allerede i 2030 vil stå over for næsten 75 mio. tons e-affald på verdensplan, så det er afgørende, at vi ændrer vores forbrugsadfærd, ikke mindst når det kommer til teknologi.
Casper Andersen, landechef for Swappie i Danmark
Netop de teknologiske produkter udgør i undersøgelsen 60% af danskernes secondhand køb, tæt efterfulgt af møbler (54%) og tøj (52%).
60 pct. er positivt, men der er stadig et godt stykke vej, når det gælder den cirkulære økonomi i Danmark. Vi skal derfor se endnu mere mod secondhand- og istandsatte produkter, der først og fremmest er mere miljøvenlige produkter, men også et billigere alternativ for de danske forbrugere.
Casper Andersen, landechef for Swappie i Danmark
Ud af de adspurgte er prisen den primære faktor (83%) for, hvorfor de vælger second-hand efterfulgt af bæredygtighed (39%).