TEST af gaming-headsets: Billigt Atmos vs. dyr DTS

Dolby Atmos begynder at få et fodfæste på markedet for gaming-udstyr. I denne test ser jeg på, hvordan Atmos-lydformatet klarer sig i et billigt Plantronics-headset i forhold til væsentligt dyrere modeller med DTS Headphone: X. Klassisk kamp med underdog mod etableret overmagt.

Normalt, når jeg anmelder gaming-headsets, udvælger jeg testemnerne ud fra pris. For ville det være fair at sætte et headset til kr. 899 op imod et headset til kr. 2.000? Normalt, nej. Men siden Plantronics trådte ind på markedet med Dolby Atmos i hånden, har der været tale om lidt af en game-changer efter min mening.

Atmos-lydformatet gør noget ved lydoplevelsen, og dermed også spiloplevelsen, hvor mit ellers fortrukne format, DTS Headphone: X, går fra at være en brølende gorilla, der banker sig på brystkassen til at være lidt af en tandløs bavian, når de to formater tørner sammen. Så jeg tager Plantronics RIG 500 Pro Esport Edition med Atmos og sætter det op imod topmodellerne fra verdenskendte mærker som Turtle Beach, Logitech og SteelSeries.

Selvom der ikke er tale om en 1:1 komparativ test, går jeg ind og sammenligner oplevelsen af lydbilledet i Call of Duty: Black Ops 4 og Resident Evil II (2019) med brugen af fire headsets. Jeg kommer naturligvis ind på komfort og funktioner, men det mest interessante er at undersøge, om et ”billigt” Plantronics-headset med Dolby Atmos går hen og reducerer alle tre gorillaer til bavianer på lydsiden.

Når jeg anvender Black Ops 4, skyldes det, at skydespil stiller store krav til gaming-headsettets evne til at gengive lyddetaljer med en stor præcision. Du skal kunne høre, hvorfra der skydes, ligesom du skal kunne høre fjendens fodtrin i god tid, så du kan tage sigte, når han kommer rundt om hjørnet. Af disse årsager har gaming-headset ikke ligeså fyldig en bas, som headsets designet til film eller musik.

Resident Evil II er et stemningsfuldt gyserspil, der vækker gru gennem lydeffekter og nervepirrende musik. Derfor skal testemnerne også kunne gengive den rette gyserstemning, hvilket kræver god rumklang, en overflod af lyde såvel som evnen til at få de små detaljer til at træde frem i lydbilledet, selvom zombiebrøl, spruttende haglgevær og råben finder sted på samme tid. Jeg skal kunne ruden, der går i stykker bagved mig, så jeg ved, at der kommer nye zombier kravlende gennem det smadrede vindue.

Kravene til det enkelte headset er dermed store, men du betaler også for, at det lever op til dem. Du skal have mærkbare fordele ved at investere i det rette gaming-headset, hvilket især kommer dig til gode, når du kæmper mod andre på nettet. Jeg kommer ikke ind på mikrofonerne i de enkelte tests, da det er min oplevelse gennem de seneste år, at der er minimal forskel på dem. Generelt oplever jeg, at mikrofonerne opfanger min stemme ganske klart, og de sender mine ord tydeligt igennem til den anden side.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

Turtle Beach Elite Pro 2 + SuperAmp

Folkene hos Turtle Beach har leveret en mammut af et gaming-headset med tilhørende forstærker. Er det blær eller brugbart? Alt emmer af kvalitet, og du er ikke i tvivl om, at du har købt flagskibet fra den amerikanske hardwareproducent, når du pakker headsettet ud af æsken.

Nu hader jeg ledninger – især når de skal slæbes halvvejs over stuegulvet. Da jeg kobler Elite Pro 2 + SuperAmp til min Xbox One X, bliver jeg mindet om, hvorfor jeg hader ledninger, men i dette tilfælde er det et nødvendigt onde. Forstærkeren er bindeleddet mellem konsollen og headsettet, og det er tydeligt, at uden denne lille, hvide boks ville lydoplevelsen være en hel anden og mere kedelig. For Elite Pro 2 giver den bare gas!

Call of Duty er et krævende spil på grund af alle de auditive indtryk, der kan afgøre kampen. Turtle Beach formår at distingvere mellem dem og få dem til at træde frem. Selv projektilets susende hvisken, når Hercules-flyet brager over himlen. Vi taler ikke om en mudret 7.1 surround-oplevelse, som billige gaming-headsets leverer. DTS Headphone: X kommer på arbejde her. Dermed er det nemt at høre fjenden fra lang afstand, hvilket giver mig tid til at forskanse mig og forberede ‘velkomstkomiteen’, når han runder hjørnet.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

 

Turtle Beach giver dig muligheden for at vælge mellem forskellige lydprofiler, der passer til forskellige spilgenrer, hvis du henter Audio Hub-app’en, der findes i App Store og Google Play. Lydprofilerne er som så ikke nye – de har faktisk eksisteret i en række år efterhånden. De har dog fortsat en eksistensberettigelse, eftersom profilerne justerer lydbilledet efter skydespil, actionspil, med flere.

Resident Evil II (2019) lyder fantastisk, når jeg tilslutter bas- og diskantprofilen. Her kan gyserstemningen for alvor mærkes, når zombiernes stønnen og slæbende fodtrin kan høres rundt om hjørnet, ligesom eksplosioner og lyden af haglgeværets smælden runger tungt i ørebøfferne.
Elite Pro 2 leverer en skøn surround sound oplevelse uanset spilgenre, og det er med en høj præcision, hvilket du naturligvis også betaler for. Men er du hardcore gamer med hang til online matches, vil du opnå betydelige konkurrencefordele med dette headset på hovedet, fordi detaljerne er klart definerede.

Ørepuderne er behagelige at have på – selv efter en times spilletid. Og jeg føler ikke, at mine ører er ved at falde af, eller de bliver udsat for en drivhuseffekt, når det er varmt. Hovedbøjlen føles behagelig, selvom Elite Pro 2 er en tung sag.

Produktinformation

  • Navn: Elite Pro 2 + Superamp
  • Producent: Turtle Beach
  • Driverstørrelse: 50 mm around ear
  • Frekvensområde: 12 Hz – 20 kHz trådløst
  • Lydformat: DTS Headphone: X 7.1 surround sound
  • Vægt: Ikke oplyst
  • Understøtter: Xbox One, Windows 10
  • Set til: Kr. 1.999
  • Mere information hos Turtle Beach

Bedømmelse

Samlet vurdering 95% 

Turtle Beach Elite Pro 2 + SuperAmp leverer noget af den bedste gaming-lyd på markedet i dag. Du betaler en heftig pris for herligheden, men du får til gengæld et gaming-headset, som passer til stort set alle spilgenrer.

Elite Pro 2 formår at levere et fyldigt lydbillede, hvor bassen ikke drukner de finere detaljer, som træder klart frem. Turtle Beach giver dig desuden mulighed for at vælge mellem forskellige lydprofiler, som passer til den enkelte genre, så du får den rette stemning i uanset, hvilket spil du har sat på.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

SteelSeries formår at imponere. Arctis Pro Wireless emmer af at være et high-end headset allerede, når du åbner kassen. Alt er præsentabelt og lækkert. Headsettet appellerer til din sans for kvalitet, da det består af aluminiumlegering, solidt plastik og blødt stof. Især sidstnævnte er vigtigt for komforten, da ørekoppernes stof gør, at headsettet ikke bliver for varmt at have på, ligesom de ikke klistrer til mit hoved.

Hovedbøjlens elastiske stof er behageligt, og jeg slipper for at skulle justere på bøjlen, eftersom stoffet blot udvides efter min hovedstørrelse. En detalje er det dog, at Arctis Pro Wireless ikke sidder solidt på mit hoved, hvormed jeg bliver nødt til at justere det, hvis jeg drejer eller nikker med hovedet nogle gange.
SteelSeries ønsker ikke, at du skal gå ned på batteri. Derfor har man inkluderet et ekstra batteri,

20190407_152953

 

hvis det ene løber tør, hvormed du har op til 10 ekstra timers spilletid, hvis du skifter batteriet i højre ørekop. En venlig detalje fra producenten, der forstår, hvilket et irritationsmoment det er, når det trådløse headset løber tør for strøm. Transmitterstationen, der tilsluttes din PC eller PS4 via USB, kan oplade batterierne. Stationen giver dig også mulighed for at justere lydindstillingerne alt efter, hvilke spil du sætter på.

Ulempen med transmitterstationen er dog, at du skal frakoble den fra din PC, hvis du skal bruge headsettet med din PlayStation 4. Og med mindre din PC er tæt på din PS4, skal du også flytte stationen, hver gang du skifter mellem dine enheder.

Arctis Pro Wireless er et stort aktiv i mine spil, da jeg får en klar fornemmelse af fjendens position, selvom de måtte gå på listefødder. I Call of Duty kunne jeg høre en modstander komme svømmende længe før, han nåede båden, jeg havde forskanset mig på – han nåede ikke at komme ombord.

DTS Headphone: X v2.0 giver også spillende en livagtig stemning, hvor kampscenerne med skud og eksplosioner virker intense og hæsblæsende, selvom jeg godt kunne foretrække lidt mere bund i bassen, når fragtflyvene drøner over himlen. Rumklang og subtile detaljer træder klart og tydeligt frem. Om det er bygningens metaltræthed eller sandet, som flyver i vinden.

De roligere stunder i spillene er næsten de mest nervepirrende, fordi jeg konstant bliver bombarderet med auditive indtryk, jeg skal forholde mig til. Hvor langt væk er den hvæsende zombie? Hvorfor begynder der at falde småsten ned fra grotten? Kører bilen mod min position eller forbi? Indtrykkene forstærker spiloplevelsen, og SteelSeries har udviklet et headset, der på langt de fleste parametre brillerer.

Produktinformation

  • Navn: Arctis Pro Wireless
  • Producent: SteelSeries
  • Driverstørrelse: 40 mm around ear
  • Frekvensområde: Hi-Res 10 Hz – 40 kHz trådløs
  • Lydformat: DTS Headphone: X v2.0 7.1 surround sound
  • Trådløs frekvens: 2.4 GHz
  • Batterilevetid: Op til 10 timer per batteri
  • Vægt: Ikke oplyst
  • Understøtter: PC & PS4
  • Set til: Kr. 2.366
  • Mere information hos SteelSeries

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

SteelSeries Arctis Pro Wireless er lidt af en velsignet forbandelse. For det trådløse headset formår at gengive små lyddetaljer, som jeg bliver nødt til at forholde mig til, når jeg er omringet af skjulte fjender. Fornemmelsen af paranoia er tilstede, da headsettet konstant bombarderer mig med lyde fra eventuelle modstandere, som jeg kan høre komme længe før, de når min position.

Jeg opnår med andre ord en væsentlig konkurrencefordel i forhold til de øvrige onlinespillere, som ikke er velsignet med et storartet gaming-headset, som evner at forstærke spillenes intense øjeblikke. Jeg savner dog lidt mere bund, når eksplosioner og Hercules fly pryder skærmen.

Komforten er rigtig god, da ørekopperne og hovedbøjlen er lavet af blødt og behageligt stof. Headsettet sidder dog ikke så stramt på mit hoved, hvormed det rykker sig en anelse, hvis jeg drejer hovedet hurtigt.

Logitech G935

Logitech lærer os, at vi skal læse alting på emballagen, hvis vi ikke skal komme hjem med et fejlkøb – især det med småt, som er skjult godt i bunden af kassen. I virkeligheden er G935 en opdatering af storsællerten Artemis Spectrum G933, der har nogle år på bagen efterhånden.

G933 havde en irriterende komfort på grund af slatten hovedbøjle og kradsende stofmateriale, mine ører ikke kunne ånde i under kampens hede. Med G935 har Logitech lyttet til kritikken. For det seneste flagskib inden for gaming-headsets har fået blødere ørekopper og hovedbøjle af imiteret læder, som er til at have på, når det bliver hedt om ørerne. Endelig har G935 ørekopper, der er store nok til, at mine ører ikke bliver presset sammen, hvilket hører til sjældenhederne.

G935 har RGB-belysning i begge ørekopper, hvilket du af gode grunde ikke kan se, men det er der. Og henter du driveren til headsettet, kan du ændre på lysopsætningen. Du vil også kunne indstille de fire forskellige makroknapper på venstre ørekop. Du er tilgivet, hvis du klør dig i nakken lige nu. For hvad skal et headset bruge makroknapper til? Det er faktisk meget praktisk, hvis du skal ændre lydprofil fra skydespil til actionspil. Så kan du indstille knapperne til det – blandt andet.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

 

DTS Headphone: X v2.0 bliver fremhævet flere steder på emballagen og headsettets hjemmeside – OG G935 kan bruges til stort set alle enheder, om det er Xbox One, mobilen eller PC. Yes, så kan vi sgu køre 7.1 surround sound for fuld udblæsning uanset hvor, vi spiller! Nein, nein, NEIN!

Kigger du på headsettets hjemmeside, skal du lede længe for at finde den lille, bitte fodnote, hvor det nævnes, at headsettet kun kan køre DTS på PC, mens de forhandlersider, jeg kiggede på, ikke nævner det. På headsettets emballage står det med meget småt i bunden, at DTS-formatet kun funker på PC! Alle andre enheder må nøjes med stereo. Tak for det, Logitech. Der er nok en, to… mange gamere som kommer hjem og bliver skuffet. Jeg synes, at det er ekstrem dårlig forbrugerinformation, der vildleder, selvom der er printet en lille disclaimer i bunden af kassen, men hvor mange læser den slags? Så det kommer til at trække gevaldigt ned.

Videre…

Prisen taget i betragtning, lander G935 i mellemklassen af gaming-headset, hvormed lydbilledet faktisk imponerer – på PC. Logitech får presset DTS Headphone: X v2.0 ganske godt, hvilket betyder god opdeling af lydbilledet, mens de subtile detaljer træder godt frem, om det er i skydespillet med reduceret bas eller actionspillet, der har brug for lidt ekstra smæk for skillingen.
Fodtrinnene fra den listende fjende kan anes, selvom der kommer et par voldsomme eksplosioner i nærheden. Samtidig får jeg en klar fornemmelse af, hvorfra skuddet fra sniper-camperen kommer. Præcisionen er ikke knivskarp, som skuddet kom fra 35 grader øst, men nærmere at det kom fra nord/nordøst. Og det er alt sammen i mens jeg har søgt dække bag en kæmpe vindmølle, der knager af metaltræthed og sandet hvisker sagte i blæsten.

Ændrer jeg på lydprofilen til actionspil, får jeg lidt mere bund, der bidrager til den gode action/gyserstemning. Lyden af militærstøvler på marmorgulv giver genklang i den store hal, hvor der ellers er stille foruden lyden af en gammel computer og regnen mod vinduerne. Når raketkasteren smider en flammegranat mod et underskønt zombiemonster, er det med en god buldren, ligesom lyden af maskinpistolen rammer de højere og skarpere toner ganske flot. Logitech rammer de rette stemninger i de forskellige spil, og brugen af det nyeste DTS-format er vellykket.

Produktinformation

  • Navn: G935
  • Producent: Logitech
  • Driverstørrelse: 50 mm around ear
  • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
  • Lydformat: DTS Headphone: X v2.0 7.1 surround sound
  • Trådløs frekvens: 2.4 GHz
  • Rækkevidde: 15 meter indendørs
  • Batterilevetid: Op til 12 timer uden lys
  • Vægt: 379 gram
  • Understøtter: PC (DTS 7.1), Mac og spilkonsoller (stereo)
  • Set til: Kr. 1.399
  • Mere information hos Logitech

Bedømmelse

Samlet vurdering 75 %

Logitech G935 er en væsentlig forbedring af Artemis Spectrum G933, der udkom for få år siden. Komfort og lydformat har fået en opgradering. Den skjulte ulempe ved G935 er, at DTS Headphone: X v2.0 kun er kompatibelt med PC og driver. Denne ’mindre’ detalje står med meget småt, mens DTS-formatet fremhæves flere steder på headsettets kasse som hjemmeside.

Logitech sender et forkert signal til forbrugeren, der ikke ser det, som er skrevet med meget småt. Og det trækker ned – en hel del ned. Det er trist, fordi G935 faktisk er et utrolig godt headset, der formår at udnytte DTS-formatet, og lydbilledet kan tilpasses efter spilgenre. Men når du får indtrykket af, at du køber et DTS 7.1- headset, der er kompatibelt med PC, Mac, konsoller og mobile enheder, og når det så kun gælder PC, mens de øvrige enheder må nøjes med stereolyd, nærmer Logitech sig noget, der smager af vildledning.

Plantronics RIG 500 Pro E-sport Edition

Testens billigste headset er heller ikke det mest behagelige, men det imponerer på en række andre områder. RIG 500 Pro E-Sport Edition er lavet af plastik og metal, mens du får to hold ørekopper. Det ene består af en mellemting mellem stof og kunstlæder, mens det andet er lavet af rent stofmateriale.

Prisen taget i betragtning er det næsten urimeligt, at man får to par ørekopper, tre forskellige adaptere til PC og konsoller og en god buildkvalitet, men komforten kunne Plantronics arbejde på. Hovedbøjlen har det med at stramme på mit kranium, ligesom ørekopperne bliver presset lidt for hårdt mod siden af mit hoved, hvilket bliver irriterende efter 30-45 minutters spilletid.

Empty attachment or post type not equal 'attachment'

 

Dolby Atmos får mig dog til at glemme komfortkvalerne i en stund, da 3D-lydformatet får lydeffekterne i både Black Ops 4 og Resident Evil II til at træde så markant frem, at det nærmest er uhørt. Alliancen mellem Dolby op Plantronics tromler de dyre headsets!

Selvom Black Ops 4 er et skydespil, er der så mange lyde i miljøerne, som med RIG 500 Pro er yderst klart definerede. Faktisk i sådan en grad at det slår de øvrige headsets i testen. Jeg kan høre fuglekvidder og bygninger, der knager som følge af metaltræthed. Når de stille stunder ophører og kuglerne flyver, er det med så god rumklang og detaljegrad, at det tager lidt tid, før jeg får sorteret i indtrykkene og identificerer fjendens lyde fra baggrundsstøj.

Er det en ulempe? Nej, men du kommer på arbejde, når du lytter aktivt til omgivelserne for at spotte fjenden. Det gør spillet mere realistisk og intenst. Og på grund af den klare definition kan jeg nemt høre, hvorfra fodtrinene kommer, eller hvor skuddet kommer fra. Jeg oplever, at jeg kan overrumple flere modstandere med RIG 500 Pro end med de øvrige headsets.

Resident Evil II byder på samme imponerende og omfattende lydoplevelse, men her bliver jeg en anelse skuffet, fordi Turtle Beach Elite Pro 2 + SuperAmp har muligheden for en lydprofil, der passer bedre til et actiongyserspil, hvor fyldige eksplosioner såvel som sagte zombiestønneri lever i en skøn sameksistens. Plantronics-headsettet har ikke samme lydprofiler, hvormed de bastunge effekter lyder lidt for hule, og rumklangen har en overvægt af diskant. Hvor RIG 500 Pro til gengæld blæser konkurrenterne ud af Raccoon City er detaljegraden. Regndråber, militærstøvler mod marmor, zombier der banker mod vinduet i værelset ved siden af og den summende lyd fra en computer, disse og mange andre lydeffekter er så tydelige, at det skaber en stressende og intens gyserstemning.

Hvis bare Plantronics ville udvikle et gaming-headset med forskellige lydprofiler, der passer til den enkelte genre, så ville alliancen med Dolby være ubetinget overlegen. Men dette er ikke tilfældet. Ydermere skal jeg virkelig anstrenge mig for at høre lydeffekterne over og under mig. Flyver der en helikopter over mit hoved, kan jeg med lidt god vilje fornemme det, men overflyvningen er ikke så klart defineret, som Dolby gerne vil have mig til at tro. Det samme gør sig gældende med lydene under mig.

Dolby forklarer, at Atmos kan gengive et tredimensionelt lydbillede, men det er ikke helt tilfældet med RIG 500 Pro. Men klarer Atmos/Plantronics alliancen sig bedre end konkurrenterne, der sværger til DTS Headphone: X? Ja! Vi taler ikke om et kvantespring til forskel, men lydeffekterne træder bedre og frem med Atmos, ligesom præcisionen er bedre – om end marginalt. Jeg synes dog, at Turtle Beach Elite Pro 2 + SuperAmp er et bedre all-round gaming-headset, da det netop har en forstærker, der skaber en bedre bund, hvilket RIG 500 Pro savner lidt, når det kommer til actionspil.

Produktinformation

  • Navn: RIG 500 Pro E-sport Edition
  • Producent: Plantronics
  • Driverstørrelse: 50 mm around ear
  • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
  • Tilslutning: Jack-stik
  • Lydformat: Dolby Atmos 3D-lyd
  • Kabellængde: 1,3 meter
  • Vægt: 323 gram
  • Understøtter: PC, PS4, Xbox One, Switch og mobile enheder
  • Set til: Kr. 899
  • Mere information hos Plantronics

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Plantronics RIG 500 Pro Esport Edition klarer sig utroligt godt på lydsiden, men har enkelte småkvaler med komforten. Vi er dog på et lydkvalitetsniveau, der på mange områder er de dyrere konkurrenter overlegen, selvom headsettet mangler en lidt fyldigere bas, og det er mit håb, at Plantronics inkluderer forskellige lydprofiler til actionspil, kørespil, MOBAer, FPS’ere, etc. i næste generation af RIG-headsettene. Det ville i mine bøger kunne føre til en noget nær perfekt score med den nuværende lydteknologi.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?