TEST: Archer NX200

TP-Links 5G-router, Archer NX200, er en lille router med imponerende mange funktioner - men den er så heller ikke billig

TP-Link Archer NX200. Foto: Lars Bennetzen

Vi snakker ikke så meget om routere længere, men den er blevet en stadig mere integreret del af vores hverdag – om vi vil det eller ej. Samtidig er 5G-forbindelser blevet helt almindelige, hvilket er godt nyt – for så slipper vi for kabler ind i huset, og det er lettere at flytte rundt på husets router – og endda tage den, og dermed ens eget internet, med sig.

Jeg har haft mulighed for at teste den nye router, Archer NX200 fra TP-Link, en 5G-router, der både imponerede mig med sin ringe størrelse og de mange funktioner den har. Samtidig er den dejlig mobil, så længe du har mulighed for at sætte den i en stikkontakt, og så har den et dejlig neutralt design der gør at den faktisk kan passe ind i de fleste hjem.

TP-Link Archer NX200. Foto: TP-Link

Alt efter din udbyder, og kvaliteten af din 5G-forbindelse understøtter routeren op til 4,67Gbps – men det var så ikke noget jeg kom i nærheden af. Men jeg fik stadig en rigtig fin hastighed, og det skal ikke komme routeren til skade, det handler om kvaliteten af 5G-signalet her hvor jeg bor, hvor belastet forbindelsen var da jeg testede den og et par andre småting. Men det var stadig fedt at få en hurtig, mobil, internetforbindelse.

TP-Link Archer NX200, bagsiden. Foto: Lars Bennetzen

Udover 5G, så understøtter routeren også Dual-bands WiFi 6 og Mesh. Det kommer jeg ind på lidt senere.

Opsætningen var ligeledes dejlig let, indsæt et sim-kort i bunden af routeren, tænd den og voila – så er du oppe at køre. Det tager ikke mere end et par minutter, og så kan du ellers gå i gang med at tilrette dit trådløse netværk. Du kan endda tilslutte op til tre enheder via netværkskabler til routeren, så hvis du f.eks. har en bridge til dit smarte lys, så kan den stadig sluttes til routeren.

Der er to muligheder for at indstille routeren. Enten via TP-Links egen app, eller ved at logge ind på routerens webinterface. Jeg brugte sidste, primært fordi jeg ikke ønskede at oprette en TP-konto – hvilket kræves for at indstille routeren via app. Jeg bryder mig ikke om tanken om, at jeg skal have en konto hos en udbyder, for at få adgang til min router.

Logget ind på routeren er der tre faner, Quick Setup, Basic og Advanced. Den første gør jeg ikke brug af overhovedet, men både Basic og Advanced blev brugt.

Routeren indeholder en masse af de indstillinger som jeg forventer af en router, blandt andet muligheden for at opsætte gæstenetværk, opsætte flere SSID’er og opsætning af Mesh-netværk.

Men så kommer der også et par funktioner som jeg virkelig har savnet i mange andre routere, blandt andet Parental Control, hvor du kan tilføje enheder som du så kan sætte begrænsninger for, så som tidsbegrænsning og andre smarte ting.

Under Advanced kan QoS opsættes, så du kan indsætte tjeneste og enheder der får prioritet på netværkskapaciteten, en funktioner jeg virkelig sætter stor pris på findes i en router.

Endelig er der ting som Firewall, DoS-beskyttelse og VPN der kan sættes op i routeren. Jeg er glad for funktionerne, men er lidt ked af at firewall’en ikke kan indstilles – den kan slås til og fra – og at DoS-beskyttelse er så overkompliceret at slå til. Hvis du ikke er sikkerhedsmand, så vil det være noget nær umuligt at sætte QoS op, og det er en skam.

Endelig kan du slå VPN-server til. Men det kræver igen en del viden at sætte den korrekt op. Omvendt – VPN er som udgangspunkt en avanceret funktion, så her kan jeg godt acceptere niveauet af kompleksitet. Men VPN er bare et vigtigt redskab i vores it-verden, og jeg så gerne at det blev lettere at bruge og opsætte.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Jeg er primært til stationære routere. Men Archer NX200 har faktisk imponeret mig ret meget. Den har masser af funktioner, den er superlet at sætte op og den kan ting og sager som jeg ikke finder i mange andre routere på markedet.

Den giver god og stabil internet forbindelse, men når den skal indstilles i interfacet, kræver de mere spændende indstillinger ret meget netværksviden, og det er en skam.

Det gode:

  • Let at sætte op
  • Flot og kompakt design
  • Mobil
  • Mange fede funktioner

Det dårlige

  • Kræver ofte specialviden i opsætning
  • Dyr
  • App kræver TP-Link-konto

Du kan læse mere om Archer NX200 her.

Det koster TP-Link Archer NX200 lige nu