TEST: Dyrt headset leverer god lyd, men problematisk komfort

B&O er ikke sene til at rose deres nyeste in-ear-headset, Beoplay EX. Headsettet leverer da også en god lyd, men komforten halter bagefter

Beoplay EX. Foto: B&O

Der er ingen tvivl om at det nye helt trådløse headset, Beoplay EX, er elegant og eksklusivt. Materialer til etui og selve ørepropperne er flotte og elegante, og blandingen af aluminium, glas og flot plast giver et rigtig godt indtryk af headsettet.

Headsettet er udformet, som vi har set så mange gange før, med ørestilke, der faktisk i dette tilfælde er med til at give et flot udseende på headsettet. Selve basen har en lille glasplade, som du skal klikke let på for at styre headsettet, og det er med til at give det elegante udseende på headsettet.

Stilkene er med til at gøre det lettere at få headsettet op ad etuiet, og det sætter jeg stor pris på. Mine fingre er så tilpas store, at det kan være svært at få fat i de små headset, når de sidder i etuiet.

En af de ting B&O selv skriver om headsettet er at det har en høj grad af komfort, at ikke mindst at det passer til alle ører. Problemet er så, at det bare ikke passer – ikke når det kommer til mine ører i hvert fald.

Beoplay EX. Foto: B&O

Designet på Beoplay EX er en anelse anderledes end hvad jeg har set på andre af slagsen. Det har en noget større base, og den prop der går ind i øregangen på brugeren, er vinklet lidt anderledes end hvad jeg har oplevet før.

Selve basen virker for stor, den er klart med til at gøre det næsten umuligt for mig at få en god pasform. Hvor jeg godt kan finde en silikoneprop der passer, så hjælper det mig bare ikke – for basens størrelse gør, at headsettet konstant presser for meget i øret på mig, og det er irriterende.

Naturligvis er det fedt at jeg ikke skal gå og være nervøs for at headsettet falder ud, men det er bare ikke ok at jeg ikke kan holde ud at have det på i meget mere end en times tid.

Den gode lyd

Hvis vi så lige kigger på lyden, så skuffer headsettet ikke. Helt uden nogle justeringer,så leverede Beoplay EX en virkelig god lyd. Fin og fyldig bas, gode mellemtoner der bredte musikken fint ud og en flot diskant.

Endnu bedre blev lyden når jeg gik ind i app’en og justerede lidt på lyden. Der er et par fast indstillinger til musikindstillingerne, og det var ikke specielt svært at finde den personlig favorit.

Der er også et en form for equalizer med. B&O har dog valgt at fortolke den lidt anderledes end du finder i andre apps til headsets. I stedet for de vanlige bånd, f.eks. et par stykker i bas-, mellemtone- og diskantområdet, så har de valgt at lave et hjul du kan flytte en lille markør rundt i.

Jeg har brokket mig over den før – og gør det igen. For jeg har virkelig svært ved at finde en god indstilling her. Man kan flytte markøren rundt mellem punkter som ‘Afslappet’, ‘Energisk’, ‘Lav bas’ og flere, men det gør det ikke lettere at finde den gode indstilling her. Jeg kunne virkelig godt bruge en mere klassisk equalizer. Og ja – kald mig bare maskinstormer.

Fra app’en kan man også slå støjreduktion, transparens eller neutral-tilstand til eller fra – hvilket du også kan med et tap på den venstre øreprop.

Der er også en indstilling jeg er helt vild med – nemlig at slå Adaptiv ANC til go fra. Den funktion gør virkelig en forskel. Den lytter til omgivelserne og justerer støjreduktionen så den passer til de lyde du bevæger dig rundt i, og det kan man høre. Jeg blev ret glad for den Adaptive ANC, og så ingen grund til ikke at bruge den.

Men naturligvis er det muligt at slå den fra, og så selv justere niveauet af ANC – men hvem gider lige det?

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jeg kan rigtig godt lide designet af Beoplay EX. Det ser virkelig elegant ud – lige fra etuiet til selve øredutterne. Lyden er også god, der er ingen tvivl om at B&O har styr på den del, og jeg nød som udgangspunkt at lytte til musikken i headsettet.

Men det trækker markant ned, at headsettet ikke er mere komfortabelt. Det frustrerede mig at jeg konstant måtte justere det, og at det konstant pressede i øret på mig. Det er ikke ok når vi snakke om et headset til tæt på 3.000 kroner.

Løs udfordringen med komforten, og vi har en klar vinder her. Indtil det sker, har vi ‘bare’ et godt headset.

Du kan læse mere om Beoplay EX her.

Det koster Beoplay EX lige nu

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.