TEST: Galaxy Z Flip 4 fra Samsung er en spændende, foldbar smartphone

Samsung har lige sendt den nyeste generation af foldbare smartphones på gaden. Jeg har testet Galaxy Z Flip 4, og bortset fra at kameraet skuffer lidt, så er det faktisk en fed smartphone

Galaxy Z Flip 4. Foto: Samsung

Jeg har altid været vild med de gamle klap-telefoner, dem der i dag bliver kaldt for clamshell-mobiler. De folder sammen på midten, som en østers, og opnår derved en ganske lille størrelse.

I dette tilfælde – med Flip 4, så forvandler mobilen sig fra en standard smartphone på 6,7″ til en ganske lille mobil du kan have i lommen. Blot 7 cm bred, 8,5cm høj og omkring 16mm i dybden.

Der findes næppe nogen der ikke kan have den med i lommen, og det i sig selv er et stort plus for mobilen. Men samtidig så er der også noget helt særligt ved at besvare et opkald med blot at ‘flippe’ mobilen åben.

Når jeg så har sagt det, så var det markant lettere med de gamle klaptelefoner, hvor du kunne gøre det med et lille tommelfinger flip. Her det faktisk nødvendigt at bruge begge hænder. Men det ser stadig ret cool ud når du besvarer opkald på den måde.

Flere tilstande

Hvis vi lige starter med at kigge på mobilen i lukket tilstand, så er der faktisk en række spændende ting du kan. Dels så er der en ganske lille skærm, der kan vise nogle statusinformationer som dato, tid og så videre. Men den kan også bruges sammen med en række widgets, f.eks. kan den vise beskeder, styre musikafspilning, optage lyd og mange andre ting.

Jeg blev lidt vild med den lille skærm, for selvom den er lille, så det let at bruge og har mange funktioner. At mine gamle øjne så bare ikke er gode nok til at læse beskeder på den er noget helt andet.

Men du kan også vælge at bruge skærmen til at tage selfies med. Eller rettere – hvis du aktivere kameraet i lukket tilstand, så kan du på den lille skærm se, hvad du tager billeder af – og da du kun kan se det, ved at pege kameraet mod dig selv, så er det når du tager selfier at du vil bruge det. Men det er altså en ret fed funktion.

Glas der ikke er glas

Når du så åbner mobilen, får du adgang til en skærm på 6,7″, og den skærm skal jeg lige starte med at kommentere på. For jeg ved godt at Samsung kalder det for en glas-skærm, men du kan altså ikke folde glas – så meget har jeg fulgt med i både fysik og kemi.

Det er naturligvis en form for polymer de bruger, og de har en række egenskaber der mindre lidt om glas. Men helt som glas er det altså ikke, og det kan man også mærke når man betjener det. Selvom fingeren glider fint over skærmen, så kan man godt mærke at det ikke er glas.

Den følelse bliver forstærket når man så rammer folden på midten af skærmen.

Men alt i alt har Samsung ramt noget rigtigt med den polymer – de er meget tæt på at ramme noget der føles som glas.

Galaxy Z Flip 4. Foto: Samsung

Det viser sig da også ved de billedkvaliteten. For skærmen står flot og klart, er af typen AMOLED 2S og har en FHD-opløsning på 2.640 x 1.080, samt en opdateringshastighed på 120Hz. Det er en fornøjelse at se indhold på skærmen.

Endnu federe bliver det, hvis du f.eks. ser en video fra YouTube og så folder skærmen delvist sammen. Videoen hopper med det sammen op i øverste halvdel af skærmen, og du kan bladre rundt blandt de øvrige videoer i bunden at skærmen.

Det er både en fed måde at se videoer på selv, det er også en god måde at dele videoer med andre på.

Men der sker også lidt trylleri når du f.eks. ser billeder i galleriet. Klap mobilen delvist sammen, og vupti så hopper billedet op i øverste halvdel, og i bunden har du adgang til redigeringsværktøjer. Det er rigtig fedt, og en god måde at udnytte det at skærmen kan folde på.

Avancerede muligheder med kameraet

Der er et andet sted Flip 4 giver nogle fede kreative muligheder, nemlig med kameraet. Fordi du kan vise det kameraet ser på forsidens lille skærm, kan du bruge bagkameraet som selfie-kamera, eller du kan optage videoer af dig selv, og se præcist hvad det er du optager.

Det giver nogle virkelig fede muligheder, og jeg er ret vild med at jeg kan bruge det bedste kamera til alle optagelser. Naturligvis skal jeg lige vænne mig til, at jeg ikke ser hele billedet på den lille skærm, det er den bare ikke stor nok til. Men jeg kan se nok til at det giver mig en god fornemmelse af, hvad jeg har gang i.

Når det så kommer til hovedkamearet, så er Flip 4 udstyret med et 12MP ultra-vidvinkel kamera og et 12MP vidvinkel kamera. Her er det så tydeligt at Samsung har sparet på pengene. For billederne er bare ikke af en kvalitet som jeg normalt forventer af Samsung.

Men det er muligvis gjort for at holde prisen nede – Flip 4 er i forvejen en meget dyr fætter, og et high-end kamera vil ikke just bringe prisen ned.

Men det jeg oplevede med hovedkameraet på Flip 4 var, at farverne manglede en farvemætning. Der var masser af smæk på farverne, nærmest så meget at det var unaturligt, og så blev de alt for lyse, nærmest som om de blev overbelyst.

Samsung skal dog have ros for makrobillederne – for det klarede den ret godt.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

På mange måder er jeg ret vild med Galaxy Z Flip 4. Jeg kan godt lide formfaktoren og jeg kan godt lide de kreative muligheder den giver mig.

Men jeg er så ikke så vild med kameraet, og da jeg bruger det en hel del, tæller det godt ned i min bedømmelse. Samtidig er jeg heller ikke helt vild med prisen – til omkring 9.000 kroner, så jeg gerne et bedre kamera og måske endda et større batteri.

Men en ganske fin mobil, der viser at du sagtens kan lave gode foldbare smartphones.

Du kan læse mere om mobilen her, hvor du også kan finde specifikationerne.

Priser på Galaxy Z Flip 4 256GB versionen

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.