TEST: Effektiv og smart tandbørstning

Jeg har testet to helt nye, og smarte, tandbørster fra Oral-B, en smartere end den anden, men begge er stadig virkelig gode

Jeg har brugt elektriske tandbørste i rigtig mange år, og der er ingen tvivl om, at ikke alle tandbørste er skabt lige.

De to nye tandbørste fra Oral-B, Pro 3 3000 og iO-Serie 6, er to meget forskellige tandbørster til to forskellige priser, men begge er et kæmpe skridt frem i forhold til tidligere tandbørster jeg har prøvet.

Den mindst af de to tandbørste, Oral-B Pro 3 – 3000 mindre i første omgang relativ meget om de klassiske tandbørste fra producenten. Men designet er ændret en anelse, så den ligger lidt bedre i hånden, og den er ikke så glat længere, hvilket gør det lettere at holde den i hånden under tandbørstning.

Herudover har Oral-B indført en tryksensor, der virker uanset hvordan du vinkler tandbørsten. Hvis du trykker for hårdt under tandbørstningen, så får du med det samme et rødt advarselslys, der forsvinder så snart du gør trykket mindre.

Det virkede forbløffende godt, og jeg blev markant bedre til ikke at trykke for hårdt med min tandbørste – noget jeg er sikker på at min tandlæge vil sætte pris på.

Oral-B siger selv, at den fjerner op mod 100% mere plan end en manuel tandbørste. Det skal jeg ikke udtale mig om, for det er umuligt at måle. Men hvis jeg kunne konstatere var, at mine tænder føltes markant glattere end ved min forgående tandbørste, og det var en superfed følelse.

Der er dog også ting ved Oral-B Pro 3 – 3000 jeg ikke er så glad for, og det er, at du er nødt til at trykke på tænd/sluk mange gange. Det skyldes at det er her du vælger, hvilken type tandbørstning du vil have – daglig rengøring, whitening eller sensitiv.

Det er fedt at der er de tre indstillinger, men det er ikke så fedt at du skal klikke så mange gange hver gang. Hvis du skal bruge Sensitiv-programmet så klikker du tre gangen for at komme i gang, og en gang for at slukke. Hvis du bruger Daglig Rengøring, så klikker du en gang for at starte, men tre gange for at slukke tandbørsten. Det irriterede mig en del.

Jeg var glad for at tandbørsten gav en lille alarm hvert 30. sekund, på den måde var det let at følge med i, hvor længe jeg havde børstet tænder, og efter 2 minutter får man så en forlænget alarm.

Bedømmelse

Oral-B Pro 3 – 3000

Samlet vurdering 85%

Jeg kan godt lide tandbørsten, og prisen er absolut rimelig. Den ligger godt i hånden, og jeg følte virkelig at mine tænder var blevet godt og grundigt rene når den var færdig.

Jeg er dog ikke så vild med betjeningen når du skal vælge program, det bør gøres bedre.

Du kan læse mere om tandbørsten her.

Prisen ligger på omkring 550 kroner

Tandbørste med kunstig intelligens

Den noget mere avancerede iO-Serie 6 er en noget anderledes tandbørste fra Oral-B. Ikke mindst fordi den kan arbejde sammen med en app på din smartphone, der giver den nogle muligheder jeg ikke lige har set i en tandbørste før.

Men lad mig lige starte med børstehovedet, der har fået et noget anderledes design. Det er en anelse større i børstefladen, og det virker mere effektivt til at komme rundt om tænderne.

Selve børsten er også en del større og ligger godt i hånden, ikke mindst takket være den gummibelægning den har fået. Der er også et display som giver dig status og informationer, så du ikke nødvendigvis behøver at have din smartphone med dig, når du skal børste tænder.

Oral-B fortæller selv, at den er udstyret med kunstig intelligens, der genkender din børstestil, og derved hjælper dig til at børste tænderne så du ikke misser nogen. Det gør den via telefonen og et display der viser, hvor du har været, og hvor du mangler at komme ind.

Her er der så kommet et par børsteindstillinger mere, så du nu har fem forskellige måder at børste tænder på – daglig rengøring, sensitiv, tandkødsplejer, intens rengøring og whitening.

Der er naturligvis også en advarsel for, hvis du børster for hårdt, dels lyser en led-ring rødt når det sker, dels lyser skærmen rødt på din smartphone, hvis du bruger app’en når du børster tænder.

Der er rigtig mange spændende ting ved iO-Serie 6, dels så kan du vælge at tage en udfordring, personligt har jeg gang i en “whitening”-udfordring, hvor jeg på 28 dage skal se om jeg kan gøre mine tændere hvidere. Så hver gang tandbørstningen er færdig, skal jeg sammenligne mine tænder med et billede af tænder som jeg kan give den farve jeg ser mine har.

Her er der så kommet et par børsteindstillinger mere, så du nu har fem forskellige måder at børste tænder på – daglig rengøring, sensitiv, tandkødsplejer, intens rengøring og whitening.

Der er naturligvis også en advarsel for, hvis du børster for hårdt, dels lyser en led-ring rødt når det sker, dels lyser skærmen rødt på din smartphone, hvis du bruger app’en når du børster tænder.

Der er rigtig mange spændende ting ved iO-Serie 6, dels så kan du vælge at tage en udfordring, personligt har jeg gang i en “whitening”-udfordring, hvor jeg på 28 dage skal se om jeg kan gøre mine tændere hvidere. Så hver gang tandbørstningen er færdig, skal jeg sammenligne mine tænder med et billede af tænder som jeg kan give den farve jeg ser mine har.

Det er forbløffende effektivt. Men det gælder også den daglige tandbørstning. For når jeg bruger app’en, så er jeg – stadig – meget opmærksom på, at jeg kommer hele vejen rundt og får børstet alle tænderne i munden lige meget.

Her har jeg så lige et enkelt lille ønske, nemlig at jeg godt ville kunne se om jeg børstede på indersiden eller ydersiden af tænderne. Som det er nu, så bliver den aktuelle sektion af tænder registreret på samme måde, uanset hvor jeg børste tænderne.

Men selve tandbørstningen er den bedste jeg nogensinde har oplevet. Tænderne er glatte efter tandbørstning, og jeg kan se en markant ændring, til det bedre, i mine tænders farve. Det er bare ret vildt.

App’en er ikke nødvendig for at bruge tandbørsten, men den er nødvendig for at bruge de udfordringer der er med, og også for at se, hvor du er i dine udfordringer og hvor gode fremskridt du har opnået.

Det er også muligt at indstille tandbørsten, så den gemmer dine børstninger og synkroniserer når du næste gang åbner app’en i nærheden af tandbørsten.

Men det bringer mig til et punkt jeg ikke har kunnet få svar på – hvordan bruger flere medlemmer i familien den børste. Kan flere tilkoble sig via app’en, og hvordan registreres børstninger, hvis du ikke har din mobil med? Hvem skal have synkroniseret den sidste tandbørstning over på mobilen.

Tandbørsten er ikke billig, omkring 1.400 kroner, og herhjemme bruger vi altså alle samme elektriske tandbørste, omend vi naturligvis alle har hvert vores børstehoved.

Det er Oral-B endnu ikke vendt tilbage med svar på – jeg opdaterer artiklen, hvis jeg får et svar her.

Inde i app’en kan du se, hvor længe du har brugt børstehovedet, og hvornår det skal skiftes, du kan se hvordan du børste, du kan indstille udfodringer og hvilke børstemåder du vil have på tandbørsten.

Bedømmelse

Oral-B iO-Serie 6

Samlet vurdering 95%

Det er en virkelig fed eltandbørste. Den er smart, børster tænderne virkelig godt, og den har fået mig til at børste tænder mere grundigt end før.

Den holder batteri imponerende længe og den taber ikke moment inden batteriet er blevet fladt.

Her er min favorittandbørste i øjeblikket.

Jeg skal dog lige finde ud af, hvordan hele familien kan koble sig på den.

Du kan læse mere om den her.

Prisen er omkring 1.400 kroner.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3468 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?