TEST: Eksternt lydkort uden wow-faktor

Det er de færreste færdigbyggede computere der har et fornuftigt lydkort indbygget, men der findes eksterne lydkort der kan gøre lyden bedre. Jeg har testet GSX 300 fra Epos der lover meget, men som ikke kommer helt i mål med løfterne

Epos GSX 300. Foto: Epos

Man kan sige meget om dagens laptops og gaming pc’er, men det er sjældent på lydkortet at de udmærker sig. Ofte er det en indbygget lydchip der skal sikre lyden, og selvom det kan lyde nogenlunde fornuftigt, så kan et rigtig godt lydkort gøre meget for at forbedre lyden, og dermed gaming-oplevelsen markant.

Det lille GSX 300 fra Epos, et Sennheiser firma, lover at det er lige det det kan – gøre lyden i din computer markant bedre. Men efter at have leget med det i min gamerlaptop må jeg indrømme, at det er ikke er det store det gør for lyden.

Men lad mig lige fortælle lidt om det eksterne lydkort. Det er en lille firkantet boks med to knapper og og tre tilslutninger. De to knapper er henholdsvis til at skifte mellem fire indbyggede lydprofiler, to med 2.0 stereo og to med 7.1 surround sound.

De tre tilslutninger er henholdsvis en usb-forbindelse til din laptop, og to stik til mini-jack. Normalt er det så kun det ene der bruges, men hvis dit headset har to stik, ja så er du altså ikke helt fortabt.

Til den lille boks hører så også et stykke software der skal installeres på din laptop, og udover at du her kan se, hvilken profil der er aktiv, så kan du også bruge den indbyggede equalizer og lave dine egne profiler, så du helt selv er herre over bas, mellemtone og diskant.

Det skulle være så godt …

Det lyder alt sammen rigtig godt, og Epos selv lover at du får rigtig god lyd, selv i relativ dårlige headsets. Og med 7.1 surround sound burde du også være garanteret en god oplevelse, både til musik og ikke mindst til gaming.

Men det er bare ikke min erfaring med GSX 300. Jeg brugte faktisk et rimelig godt headset, men ikke desto mindre så var lyden ikke specielt god. Den manglede fylde og klang, den manglede totalt bas og selvom diskanten var klar, så var der ikke rigtigt noget at komme efter.

Jeg gik ind og tjekkede indstillingerne og prøvede at lege lidt med bas og mellemtone, men jeg kunne ikke få en fornuftig lyd ud af den lille boks – lyden i min laptop var sådan ca lige så god.

Jeg fik heller ikke rigtig nogen følelse af surround sound når jeg slog den over på den indstilling. Jeg kunne godt høre at der var en forskel men jeg fik absolut intet ud af boksen der mindede om surround sound.

Bedømmelse

Samlet vurdering 45%

GSX 300 er et af de få produkter jeg har testet som jeg vil mene er et spild af penge. Du er bedre stillet uden, køb et godt headset til din laptop og brug den direkte på din laptop.

Du får hverken bedre lyd til dine spil eller til musik.

Du kan læse mere om lydkortet her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3281 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?