TEST: Elegant vejvisning af TomTom Via 52

De dedikerede navigationsenheder lever endnu. TomTom har lige sendt deres Via 52 på gaden, og den gør et fortrinligt job. Men spørgsmålet melder sig – er din smartphone måske i virkeligheden at foretrække? Her er Tech-Tests test og konklusion

tomtom via 52
tomtom via 52

TomTom er en af veteranerne når det kommer til navigationsenheder, ofte fejlagtigt kaldet for gps’er. Men med fremkomsten af smartphones og dermed også apps der overtog rollen for de dedikerede enheder, har virksomheder som TomTom ikke været helt så aktive på det område.

Men TomTom har dog ikke helt smidt håndklædet i ringen når det kommer til navigationsenheder. De har lige sendt deres Via 52 på gaden og vi har haft den monteret i vores bil til en grundig test.

– Læs også: TomTom knækker koden til det ultimative roadtrip

Via 52 er en ret stor enhed. Skærmen er på 5” og er født med kort over ikke mindre end 48 lande. Den leveres med livstidsopdatering af kort, livstids abonnement på TomTom Traffic og tre måneders abonnement på Speed Camera – oplysninger om hvor fartkameraer er placeret på vejnettet.

Let opsætning

Inden vi monterede Via 52 i forruden på vores bil, tændte vi for enheden for at lave den første opsætning. Vi skulle blandt andet oprette en konto hos TomTom og vælge sprog. Alt gik let og hurtigt, og vi var klar til at gå videre.

En af mulighederne var også, at parre TomTom med vores smartphone, så den kunne fungere som håndfri installation når vi kørte bil, en option vi naturligvis også testede.

Montering af Via 52 i forruden var let. Den leveres med indbygget arm og sugekop der holder den fast i forruden af din bil.

Den første udfordring

Under opsætningen blev vi så bedt om at sætte en forbindelse op mellem Via 52 og vores smartphone, så førstnævnte kunne bruge sidstnævnte til at gå på internettet. Derved ville vi kunne få løbende informationer som trafik, hvilket er en superfed funktion. Med den kan Via 52 nemlig ændre vores rute under kørsel, hvis den opdager at der er trafikale problemer på den nuværende rute.

tomtom via 52 håndfri

Fin ide, men at oprette den forbindelse var ikke helt så simpel endda. Umiddelbart ville det have været oplagt bare at lave et mobilt hot-spot på vores smartphone, som TomTom Via 52 så kunne bruge, men sådan var tingene ikke. Vi skulle oprette en deling af internet via bluetooth og derefter oprette et mobile hotspot. Det tog faktisk ret længe at få det til at fungere, og beskrivelsen var ikke for alle at følge. Det lykkedes for os, men helt ærligt så var det ikke så let og smidigt som det burde have været.

Derefter opstod den læste lille udfordring med TomTom Via 52. For skærmen er ikke nær så let at se, som IPS-displayet på vores smartphone. Faktisk oplevede vi tit og ofte under testperioden, at det var meget svært at se alle informationerne på skærmen.

– Læs også: TEST: TomTom Spark Cardio + Music

Skærmen er en anelse mat, hvilket gør at genskin ikke er det store problem. Som udgangspunkt er det også korrekt, men to uheldige effekter følger med. Dels at skærmen som udgangspunkt er svær at se, dels er tekst ekstra svær at læse når solen rammer skærmen.

tomtom via 52 montering

Let betjening

Herefter gik det dog markant bedre for TomTom. Det er dejlig let at betjene Via 52 – et klik på skærmen bringer menuen frem, og herfra kan du vælge om du vil køre til en ny destination, hjem eller til en nylig destination. Du finder også mindre spændende menuer som f.eks. indstillinger, trafikoplysninger og meget mere.

Indtastning af en ny adresser er let, og som tilfældet også er med deres Go-app, så skal du ikke længere indtaste adressen i et format der er alt andet end dansk. Nu taster du bare vejnavn og husnummer. Via 52 foreslår så selv by og postnummer, og meget ofter har den ret.

Du kan også vælge at indtaste ting som ”Eksperimentarium” og så finder den selv adressen ud fra denne.

Via 52 finder hurtigt en optimal rute, og den var ligeledes hurtigt til at foreslå en anden rute, når trafikpropper eller lignende opstod. Her er TomTom Traffic virkelig en super fed funktion, og den virker bare – hver gang.

At bruge Via 52 som håndfri installation var en god oplevelse. Lyden var fin, og dem vi ringede til kunne fint høre os.

Opsamling

Der er ingen tvivl om, at Via 52 er en rigtig god navigationsenhed der klarer jobbet fint og uden problemer. Men der er et par ting du er nødt til at overveje inden du investerer i den. Dels så sætter sugekoppen mærker i din forrude, hvilket betyder at du klart og tydeligt annoncerer at du har en navigationsenhed i din bil – også til indbrudstyve.

– Læs også: Alvorlige sårbarheder i mere end 900 millioner Android-enheder

Det næste problem er, at du skal betale 1.400 kroner for enheden, og hvis du har en smartphone, så har du allerede en fortrinlig navigation lige der. Dels er der, både i iPhone og Android-enheder, muligheder for helt gratis navigation, del kan du købe apps som TomTom Go, og for et par hundrede kroner om året have en navigation der kan det samme, som ser bedre ud, og som du altid har med dig når du forlader bilen.

Via 52 er en god enhed, men vores valg er klart. Vi foretrækker til hver tid vores smartphone, og har svært ved at se argumenterne for at købe Via 52. Den eneste årsag skulle være, at du ikke har en smartphone. Men så er der flere funktioner i TomTom Via 52 som du ikke har glæde af.

Produktinformation

  • Produktnavn: TomTom Via 52
  • Producent: TomTom
  • Skærmstørrelse: 5”
  • Skærmtype: Resistiv
  • Skærmopløsning: 480 x 272 pixels
  • Intern hukommelse: 16 GB
  • SD-stik: microSD
  • Dimensioner: 14,45 x 9,05 x 2,38 cm
  • Vægt 209 gram
  • Pris: Set til 1.400 kroner
  • Mere information hos TomTom

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Hvis vi kigger på enheden som navigationsenhed, så er TomTom 52 fortrinlig og lever helt op til den standard som vi forventer fra TomTom.

Men enheden er forældet. Smartphonen har overtaget rollen, og der er intet i TomTom 52 der gør den til en bedre navigationsenhed en din smartphone, og det er den primære årsag til at den ikke scorer højere

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?