TEST: Fed lyd i HomePod 2 og HomePod mini

Apple viser med deres nye højttalere for alvor, hvordan god lyd skal lyde, og hvor let det kan, og skal, være at sætte systemet op

Apple HomePod mini og HomePod 2. Foto Apple

Som sådan er det ikke noget nyt at Apple har højttalere. HomePod har eksisteret på markedet i flere år, bare ikke på det danske marked. Men nu har teknologigiganten endelig sendt deres højttalere, HomePod 2 og HomePod mini, til salg i Danmark.

Jeg har haft dem på min testbænk siden lancering, og jeg er vildt med dem – som i totalt solgt i dem. Faktisk er det kun prisen jeg ikke er så begejstret for. Men omvendt mener jeg at pris og kvalitet hænger meget nøje sammen, og at prisen nok ikke er helt ved siden af her.

HomePod design

Den lille af de to nye højttalere, HomePod mini, ligner en lille bold med en ledning i. Den er dejlig diskret og fås i en række forskellige farver. De er alle beklædt med et stofnet – der er akustisk transparent, og strømkablet er beklædt med blødt vævet stof.

HomePod mini. Foto. Apple

Jeg kan rigtig godt lide designet på HomePod mini, den formår at være både ganske elegant og diskret og den kan placeres stort set hvor det måtte være, så længe der er adgang til et stik.

HomePod 2 kan mere ses som et tårn. Den er aflang og beklædt med samme type stof som mini’en, og det samme gælder strømkablet. Igen en meget diskret højttaler der vil passe ind stort set alle steder i hjemmet.

HomePod 2. Foto: Apple

De to højttalere har begge en touch-plade i toppen, der både bruges til betjening af højttalerne, og til at indikere aktivitet, f.eks. at Siri er blevet aktiveret og er i gang med at udføre den opgave den er blevet pålagt.

Let opsætning

Begge de to højttalere sættes op på samme måde. Der skal strøm på dem, og så skal de lige have lov til at boote. Herefter skulle min iPhone bare flyttes tæt på dem, og så blev de automatisk fundet og koblet til mit WiFi.

HomePod 2 gør en ting mere, som HomePod mini ikke gør. Den tjekker omgivelserne for at se hvor den er placeret, analyserer reflektioner af lyden og optimerer lyden til at passe til det rum den er placeret i. Den gentager den proces, hvis højttaleren flyttes og det hele sker uden du som bruger skal gøre noget som helst. Det er jeg ret vild med.

Men HomePod-højttalerne kan et lille trick mere, de kan sættes op i stereopar. Altså ikke en HomePod 2 og en mini, men to af samme type, og jeg var så heldig at have 2 stk. HomePod 2 til test. Da jeg tændte den anden højttaler gik der ikke længe inden min iPhone spurgte om jeg ønskede at sætte de to højttalere op i stereo, og hvilken af de to højttalere der så skulle være højre hhv. venstre højttaler. Nu kunne jeg placere højttalerne på hver siden af mit tv, eller min computerskærm, og have ægte stereo til mine film og spil.

Hele opsætningen var meget typisk Apple, minimal indblanding fra brugeren og let og elegant. Der er noget fascinerende ved den proces.

Herefter var det så bare at gå i gang med at bruge højttalerne. Jeg kommer tilbage til, hvordan højttaleren bruges og integreres i Apples økosystem om lidt. Først skal vi lige snakke lidt om lydkvaliteten.

Overbevisende lyd

Jeg startede med at lytte til HomePod mini, og blev virkelig overrasket over så fyldig lyd denne lille højttaler gav fra sig.

HomePod mini. Foto: Apple

Apple selv skriver, at HomePod mini er udstyret med deres egen S5-chip, og at den lader den indbyggede software analysere musikkens unikke karakteristika. Herefter tilpasser den lydtyrken, justerer den dynamiske rækkevidde og styrer drivernes og de passive radiatorers bevægelser i realtid.

Det lyder rigtig fint, og konsekvensen er at musikken bare lyder rigtig godt. Bassen er overraskende god, dyb og blød af så lille en højtaler, lyden fylder hele rummet ud og det lyder godt uanset hvor du befinder dig. Diskanten er skarp, men på ingen måde for skarp eller metallisk.

Samtidig opfatter den let kommandoer der starter med ‘Hej Siri’, og jeg oplevede aldrig at den ikke med det samme reagerede. At jeg så nogle gange gav den kommandoer der bare ikke eksisterede hos Siri er noget helt andet.

Nu vender jeg så blikket mod HomePod 2, som jeg havde sat op i stereo foran min skærm, og hold da ellers lige op. Normalt så kræver højttalere af denne størrelse – en subwoofer for at lyde god. Men HomePod 2 har bare ikke brug for en sådan.

HomePod 2. Foto: Apple

Ifølge Apple selv har HomePod 2 en specialdesignet bashøjttaler med et stort udsving, der bevæger membranen 20 mm, en indbygget bass-EQ-mikrofon og fem diskanthøjtalere med stråledannelse forneden. Herudover er den udstyret med deres S7-chip, der lader software analysere lyden og samtidig bruge systemmålingsteknologier der gør at lyden altid er optimeret i forhold til højttalerens placering.

Som jeg nævnte før, så analyserer HomePod 2 også hvor den står, og hvordan musikken reflekteres i rummet, og alt i alt er det med til at give det samlede lydbillede.

Hvis jeg var positivt overrasket over HomePod mini, så var det intet at sammenling med HomePod 2. Jeg kunne fornemme hvordan bassen vibrerede i bordet både når jeg spillede musik og så film, og stereoeffekten som de to HomePod 2 højttalere gav mig var fed. Jeg kunne ikke fornemme at lyden kom fra højttalerne, det lød som om den kom midt mellem dem.

Endnu mere imponerende blev det når jeg lyttede til musik med rumlig lyd, hvis du ikke har prøvet det før, så er det virkelig værd at prøve – ikke mindst med HomePod 2 slutte til.

Det er noget nær den bedste bas jeg har oplevet i en stand-alone højttaler, og diskant og mellemtoner var lige i skabet. Der er ingen tvivl om at disse højttalere giver en suveræn lyd, men du betaler også en høj pris, omkring 2.600 kroner pr. højttaler – så højttaleren skal også være god.

Økosystemet

Som med alt andet hardware fra Apple, så hænger HomePod højttalerne – begge to – tæt sammen med Apples økosystem. Du skal have en iPhone for at aktivere dem, og de fungerer bedst til dit tv, hvis du har et Apple TV.

Jeg brugte dem sammen med min MacBook Pro, og her gik de uden problemer ind og kunne bruges som højttalere.

Det er fedt at de bare dukker op, og at det eneste jeg skal gøre er, at vælge dem som lydkilde. Men det er så også her jeg har min eneste lille anke mod dem. For jeg skal nemlig vælge dem hver gang jeg åbner min MacBook. Det ville have været fedt, om min laptop huskede højttalerne, og kun slog forbindelsen fra, hvis jeg fjernede laptoppen fra højttalerne.

Som jeg nævnte tidligere så fungerer ‘Hej Siri’ med højttalerne, og hvis der er flere iPhone-brugere i husstanden, så er det muligt for højttalerne at lære stemmerne at kende, og bruge deres Apple-konto, f.eks. hvis der skal tjekkes mail eller sendes beskeder.

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%

HomePod mini og HomePod 2 er uden sammenligning de bedste højttalere i deres respektive segmenter, jeg endnu har testet.

HomePod mini giver en meget stor lyd til en lav pris og ser pæn ud -på undtagelse af strømkablet. Det er nok fleksibelt, men kønt ser det altså ikke ud. Jeg forstår godt at det skal være der, men alligevel…

HomePod 2 er bare imponerende, intet mindre. Jeg ville have forsvoret at jeg kunne få så stor og fyldig lyd fra en enkelt højttaler. Det kan være svært at sikre både bas, mellemtone og diskant i en højttaler, og ofte bliver der gået på kompromis. Men det er ikke sket her, du får det hele og lidt til, i en og samme højttaler.

Du kan læse mere om HomePod mini her og HomePod 2 her.

HomePod mini koster 899 kroner.

HomePod 2 koster 2.599 kroner.

About Lars Bennetzen 4014 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.