TEST: Lyden halter i bæredygtigt headset

Fairbuds XL har et stort fokus på bæredygtigheden og har mange gode tanker og tendenser. Desværre kan lydkvaliteten ikke helt følge med i dette relativt dyre headset

Fairbuds XL. Foto: Fairphone

Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed er en vigtig, og væsentlig, parameter, og jeg er vild med hele ideen bag det nye headset, Fairbuds XL, der kommer fra producenten Fairphone – som nok bedst er kendt som producent af bæredygtige, og modulopbyggede, smartphones.

Den grundtanke ligger også bag Fairbuds XL, producenten har fremstillet et headset der i meget høj grad er fremstillet af bæredygtige og genanvendte materialer, og som samtidig er opbygget modulært så det er let at udskifte dele på det – skulle det gå i stykker.

Så langt er jeg glad for Fairbuds XL, jeg er vild med hele ideen om bæredygtighed og reparationsvenlighed. Fairphone fortæller også at en stor del af ideen bag deres produkter er, at produktionen af headsettet også skal være fair overfor alle, herunder fabriksmedarbejderne. Rigtig gode grundtanker og principper jeg kun kan være begejstret for.

Samtidig er jeg ret glad for designet af Fairbuds XL, der ser super elegant ud, og ideen med at lægge prikker/nistre ind i farven giver det et virkelig flot og spændende udseende. Whats not to like.

Fairbuds XL. Foto: Fairphone

Jeg er også lige nødt til at rose indpakningen, for selv her er der tænkt bæredygtighed ind. Den er fremstillet i et papmateriale der let kan genbruges, der er ikke brugt lim eller metal til at holde den samlet og der er ikke noget unødigt i æsken.

Det betyder blandt andet at der ikke er et usb-kabel med til opladning af headsettet, hvilket faktisk er helt ok med mig. For de fleste af os har adskillige ekstra usb-kabler liggende hjemme, ikke sandt? Og hvis du virkelig gerne vil have et med til headsettet, så kan du bestille et, når du bestiller headsettet.

Ikke alt er godt

Så langt lyder alt godt med Fairbuds XL, og jeg ville virkelig gerne kunne have fortsat roserne. For jeg er vild med tankerne bag headsettet, Fairphone har virkelig de helt rigtige tanker når det kommer til elektronik.

Men et headset er ligger omkring 2.000 kroner skal have andre kvaliteter også, ikke mindst skal de levere en lyd i ret høj kvalitet – og jeg skal kunne holde ud at bruge dem i længere tid ad gange.

Det er så her at Fairbuds XL falder lidt til jorden, og lad mig starte med komforten der faktisk mangler en hel del, hvis du spørger mig.

Fairbuds XL er et over-ear-headset, og ørepuderne er kun lige præcist store nok til at dække mine ører. Det i sig selv er ikke nødvendigvis et problem, men det gør at det ikke skal rokke ret meget før det rammer øret og irriterer.

Samtidig er det ikke muligt at justere ret meget på ørekoppernes position, hvilket betyder at du er nødt til at acceptere headsettets position på hovedet.

Fairbuds XL. Foto: Fairphone

Dernæst er det et varmt headset at have på. Jeg kom hurtigt til at svede under det, det blev utrolig varmt og jeg kunne ikke have det på ret længe ad gangen inden jeg måtte have det af igen. Det er ikke ok med et headset der skal bruges til at lytte til musik i.

Men sjovt nok, så er det ikke et headset der gør det svært, eller umuligt, at have briller på. Og som en der bruger skærmbriller sætter jeg stor pris på den del.

Det bringer mig så til lydkvaliteten, og den er ikke hvad jeg havde forventet. Altså – den er ikke dårlig, men den er heller ikke god. Et godt ord er ‘tam’, den mangler karakter og fylde.

Jeg havde forventet en dybere bas så jeg fik en fornuftig bund i musikken og en diskant der var lidt mere klar så lydbilledet blev mere defineret. Mellemtonerne var fine, men det er ikke nok til at sikre det gode lydbillede.

Jeg skal også lige nævne den app der findes til headsettet. Der er ikke en som headsettet gør noget ud af. Jeg kunne ikke umiddelbart finde noget om den i det materiale der ligger med, men en søgning på App Store viste at der var en app til Fairbuds XL.

Så den installerede jeg, men kunne i virkeligheden lige så godt have undladt at gøre det, den betyder ikke rigtig noget for lydbilledet.

Primært kunne jeg vælge at se headsettet på to forskellige måder, enten samlet eller i smådele, hvilket var fint nok hvis jeg ville vide hvilke dele der kan udskiftes.

Herudover kan jeg – naturligvis – opdatere firmware og så er der fire faste lydindstillinger jeg kunne vælge blandt, hvad Fairphone kalder for Signature EQ presets. Men det gjorde bare ikke lydbilledet bedre, faktisk blev det dårligere i visse indstillinger, så jeg valgt at bruge standarden, der trods alt gav den bedste lyd.

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Jeg ville så gerne have givet headsettet en rigtig god karakter, for jeg er en varm fortaler for bæredygtighed i elektronikprodukter. Det er fedt at Fairphone gør så meget for at nedbringe elektronikaffaldet, og for at sikre en fair produktion for alle.

Men hvis jeg skal betale tæt på 2.000 kroner for et headset, så vil jeg også have god lyd og god komfort, og jeg kommer ikke tæt på den kvalitet jeg ville forvente i et headset i denne prisklasse.

Du kan læse mere om Fairbuds XL her.

Det koster Fairbuds XL lige nu

About Lars Bennetzen 4194 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.