TEST: God lyd kan ikke redde headset med dårlig pasform

Sonys WF-1000XM4 vil så meget, og har et stort potentiale. Men det falder til jorden på grund af virkelig dårlig pasform, og funktioner der kun virker i bestemte tilfælde

Som du garanteret ved, så er jeg ret begejstret for de helt trådløse in-ear-headsets – der også kaldes for true wireless. Men den kærlighed er ikke ubetinget, og Sonys bud på et headset i den kategori, WF-1000XM4 skuffer på et par væsentlige områder.

Det områder der er mest problematisk med dette headset er pasform, eller ergonomi. Under min test havde jeg utrolig svært ved at få headsettet til til at sidde godt, fast og ikke mindst behageligt i øret.

Jeg havde følelsen af at det var voldsomt sort – og selvom det faktisk er stort, så er det ikke så fælt meget større end konkurrerende produkter i kategorien. Men det ændrer ikke ved, at jeg faktisk aldrig lykkedes med at få headsettet til at sidde behageligt i mit øre.

Det føltes konstant som om det ville falde ud af øret på mig, hvilket det så også gjorde ved flere tilfælde, og så pressede det meget i mine ører. Det første irriterede mig virkelig meget, for man har ikke lyst til at tabe et headset der koster på den anden side af 1.500 kroner.

At det så også pressede for meget i øret på mig gjorde, at jeg ikke kunne holde ud at bruge det i mere end 20-30 minutter ad gangen. Det er virkelig underligt, for mine ører er ikke specielle på nogen måde, og normalt har jeg ikke noget problem i at få et headset til at sidde godt fast i øret.

Jeg prøvede naturligvis de forskellige silikonepropper der var med, men lige meget hjalp det. Headsettet sad bare dårligt i mit øre.

Når jeg kigger på headsettet, så virker det også meget større end andre headsets i denne kategori, og det passer rigtig godt med den følelse af, at det er for stort til at sidde behageligt i øret.

God lyd – kunne være bedre

Når det så kommer til lyden, så stiller tingene sig lidt anderledes. For helt generelt formår Sony at levere et headset med en ganske fin lyd. Ikke en lyd der får mig til at falde på halen, eller tabe kæben i forbløffelse over lydkvaliteten, men dog en lyd der ganske fin.

Der er dog en del ting der trækker ned her alligevel. For det første er jeg ikke begejstret for bassen – noget som Sony ellers slår meget på. Hvor jeg gerne vil have en klar bas, så leverer WF-1000XM4 en noget mere mudret bas, og det hjælper ikke at jeg går ind i app’en og justerer der. Jeg blev aldrig rigtig glad for kvaliteten af bassen.

Mellemtoner og diskant er ganske fine, men kan ikke hive lyden helt derop hvor jeg havde forventet det af et headset i denne prisgruppe.

Der er ellers en ganske fin equalizer i app’en, og det sætter jeg generelt stor pris på. Men jeg kunne ikke få justeret lydbilledet til at give den bund i musikken jeg gerne havde set.

Hertil kommer, at WF-1000XM4 understøtter 360 graders lyd – hvis du altså har et abonnement på nogle specielle streamingstjenester, blandt andet Tidal. Men desværre understøttes Apple Musik eller Spotify ikke, og dermed faldt den del af headsettets funktionalitet til jorden for mig.

Yderligere så var jeg ikke just imponeret over kvaliteten af de samtaler jeg førte i headsettet. Jeg fik flere gange oplyst af dem jeg snakkede med, at de havde svært ved at høre hvad jeg sagde, specielt hvis jeg var ude at gå en tur. Kvaliteten i min del af samtalen var dog fin nok.

Bedømmelse

Samlet vurdering 40%

Et in-ear-headset der ikke sidder fast i øret, som er ubehageligt så du ikke kan have det på i mere end 20-30 minutter og hvor lyden i bedste fald er ok, må ikke koste 1.500 kroner. Men det er tilfældet her, og det er årsagen til at jeg trækker WF-1000XM4 så langt ned. Jeg har testet så mange headsets der er langt bedre, også headsets der billigere.

Samtidig er det frustrerende at jeg skal abonnere på bestemte musiktjenester for at få glæde af den mest spændende funktion.

Det må I altså gøre bedre, Sony.

Du kan læse mere om headsettet her.

Det kan du købe WF-1000MX4 for

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3611 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?